Gazete Vatan Logo

Geçinemiyorum ki hastayı nasıl düşüneyim?

Bu acı itirafın sahibi, bugün iş bırakma eylemine katılacak bir doktor: 1 milyar 100 milyon lira maaş alan Psikiyatrist Özelhan, muayene sırasında ödemelerini düşünürken, Avrupalı doktor tatil planları yapıyor

Aman bugün hastalanayım demeyin!.. Zira doktorundan hemşiresine kadar tüm sağlık personeli grevde. Maaş artışı, insanca yaşama hakkı ve iş güvencesi için işi bırakacak olan doktorlar arasında "o" da var.

O kim mi?..

Psikiyatrist Doktor Yalçın Özelhan... Uzun yıllar tıp eğitimi aldıktan sonra SSK Vakıf Gureba Hastanesi'nde göreve başlayan Özelhan şimdi Cibali Dispanseri'nde çalışıyor. Bilimsel yayınları takip etmekten çoktan vazgeçmiş; şimdi tek derdi çocukların okul taksidi...

Özelhan, 1 milyar 100 milyon TL. maaş alıyor. Evli ve iki çocuk babası. Tek güvencesi muayenehanesi. Ayda 2 milyara yakın gelir de oradan geliyor. Özelhan ailesini evinde ziyaret edip doktorlar adına yaşanan sıkıntılarını soruyoruz. Bütün babalar gibi "o" da çocuklarından başlıyor:

Et yiyemez olduk
"11 yaşındaki kızım Nur'un ardından, 6 yaşındaki oğlum Kerim'in de ilkokula başlamasıyla ekonomik zorluklarımız arttı. Çocukların okul taksitlerini düşünürken hastayı nasıl düşüneyim?.. Acı ama gerçek bu. En son ailecek iki yıl önce tatil yapabildik. İkinci çocuğumuz okula başladıktan sonra ne tatil ne düşünebildim ne de kişisel gelişimim için bilimsel makaleleri ve çalışmaları takip edebildim."

Ve Kübra Hanım... Bugüne bugün bir doktor eşi o. Kulağa hoş geliyor da o hiç hoş şeylerden bahsetmiyor. İşte bir doktor eşinin kulakları sağır eden feryadı: "Makarna alırken bile 100 bin lira indirim için 7-8 market dolaşıyorum. Pazardan sadece sebze alabiliyorum. Onda da akşamüstü gidiyorum ki ucuz olsun."

En çok SSK'lar etkilenecek
Yalçın Bey söze giriyor: "Buna da şükür etmek gerek hanım. Uzman doktorlar olarak bizler eve ayda bir et alıyor ve sebze ile besleniyorken pratisyen hekimler ne yapsın? Onlar sebze yemeklerini bile bulamıyorlar."

Doktorların işi bıraktığı bugün, acil durumdaki hastalar dışında kimseye bakılmayacak. Bu durum en çok da SSK hastalarını etkileyecek. Grevin en yoğun yaşanacağı hastanelerin başında ise İstanbul'daki Okmeydanı SSK ve Haydarpaşa Numune Hastaneleri geliyor. Bu hastanelerde rutin muayene işlemleri iptal edilirken; sağlık ocaklarında da acil başvurular karşılanacak ancak muayene yapılmayacak.

Haberin Devamı