Gazete Vatan Logo

Gacılar çetesi!

İstanbul’da yapılan son 20 yılın en büyük hırsızlık operasyonunda yakalanan 246 kişi, 23 ailenin fertleri çıktı

6 gün önce yaklaşık bin polisin katıldığı, havadan iki helikopterin de destek verdiği “Demir Yumruk Operasyonu” ile ilgili soruşturmanın ilk ayağı tamamlandı. İstanbul’daki 80 adres ile Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Samsun, Şanlıurfa ve Niğde yapılan eş zamanlı olarak düzenlenen son 20 yılın en büyük hırsızlık operasyonunda 246 kişi gözaltına alındı.

Çocuklar serbest bırakıldı
57 çete üyesi, 18 yaşından küçük oldukları gerekçesiyle serbest bırakıldı. Geriye kalan 189’dan 79’u da dün “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üye olmak, yardım, silahla gasp ve adam yaralama” suçlarından tutuklanmaları talebiyle Nöbetçi Mahkeme’ye sevk edildi.

Binlerce suç kaydı
Gözaltına alınan 246 kişi, 23 ayrı ailenin fertleri çıktı. Ailelerin 2 cinayet, 38 yaralama, 10 gasp olayı, 1 oto hırsızlık, 201 hırsızlık olayı, 886 yankesicilik ve kaldırımcılık olayı, 138 kapkaç, 40 uyuşturucu bulundurmak, satmak ve 25 görevli memura mukavemet suçundan toplam bin 639 suça karıştıkları tespit edildi.

Şemada kim kimdir?
Çökertilen şebekenin örgütlenme şemasını da çizen polis İstanbul’u kendi aralarında parselleyen 23 ailenin liderliğini son 20 yıldır Hacıhüsrev’de hırsızlık ve gasp suçlarıyla ön plana çıkan ünlü Kemendi Ailesi’nin yaptığını belirledi. Kemendi Ailesi’nin başındaki isim ise “Hanımağa” olarak bilinen Mükerrem Kemendi. Kemendi Ailesi’ne bağlı olarak çalışan diğer önemli aileler arasında ise Irmak Ailesi, Özmut Ailesi, Tamkoşar Ailesi, Çapalar Ailesi ve Tanrısevengil Ailesi var.

Ailelerin iş bölümü nasıl?
Ailelerin çalışma sisitemi ise polise bile parmak ısırttı: Öncelikle gidilen işe göre hırsızlık yapacak kişiler seçiliyor. Havalimanı, alışveriş yerleri ve kuyumcu soygunlarını farklı kişiler yapıyor. Her ailede hırsızlık yapılacak aracı temin eden bir de şoför var. Örneğin havalimanı soygunlarını Tanrısevengil Ailesi’nin başındaki N.T. adlı kadın organize ediyor. 2 kişi kurbanı oyalarken, 4 kişi hırsızlık yapıyor. Bu grubun yaptığı hırsızlık olayında elde edilen paralar grubu organize eden N.T. tarafından kişilere pay ediliyor. N.T. hasılattan bir kısmını bütün gruplardan pay alan 23 ailenin lideri Mükerrem Kemendi’ye veriyor.

İstanbul’un lüks semtlerinde evler
Polis çete üyelerinin İstanbul’un lüks semtlerinde apartman ve ev sahibi olduğunu, Silivri ve Kumburgaz gibi semtlerde de yazlıklar
aldığını ortaya çıkarttı.

Çete yakalandı suç oranı düştü
HacIhüsrev’e yapılan operasyonunun ardından İstanbul’da hırsızlık, yankesicilik ve kapkaç suçlarının büyük ölçüde azaldığı açıklandı. Operasyonun yapıldığı 1-5 Temmuz arasında alışveriş merkezlerinde 21 hırsızlık olayı meydana geldi. Operasyonun ardından 3 günlük süreç içerisinde ise İstanbul’daki 28 büyük alış veriş merkezinde herhangi bir hırsızlık yaşanmadı.

Lüks villada yakalandılar
Çetenİn malvarlığı polisi bile şaşırttı. Örgütün önemli isimlerinden Mükerrem Çapalar ve ailesi Silivri’de değeri 400 bin dolar olan villada yakalandı. Operasyon görüntülerini bir CD’de basına dağıtan polis Çapalar çiftinin Piyalepaşa Bulvarı’nda kendi baş harflerini yazdığı, 5 katlı apartmanları da bulunduğunu açıkladı. Polis ayrıca çete üyelerinin çoğunun İstanbul’un muhtelif semtlerinde apartmanı, yazlık evleri ve lüks arabaları olduğunu da ortaya çıkardı. Üyelerden Leyla Akıncı İle eşi Engin Akıncı’nın ise Kuşadası’nda oteli olduğu, hırsızların çoğunun yaz aylarında lüks otellerde tatil yaptıkları da bir başka dikkat çekici tespit.

Onlarca silah, kilolarca ziynet
Şahısların ev, üst ve araçlarında yapılan aramalarda ele geçen malzemelerin listesi:

* 24 değişik marka silah * 1 kalaşnikof * 2 av tüfeği * 5 kuru sıkı tabanca * 7 kesici alet * 647 fişek * 604 parça ziynet eşyası * 162 çalıntı cep telefonu * 93 sim kart * 94 saat * 6 plazma TV * 3 bilgisayar * 7 laptop * 5 DVD player * 16 dijital fotoğraf makinesi * 2 kamera * 66 elektronik eşya * 2626 uyuşturucu hap * 1817 gram esrar * 36.615 YTL, 14 bin 176 euro, 14 bin 469 dolar * Toplam değeri 273 bin YTL olan 15 araç.

Çocukları eğitiyorlar
Asayiş Şube Müdürlüğü binasında İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile açıklama yapan İstanbul Valisi Muammer Güler, organizasyonu aile büyüklerinin yaptığını, çocukların da hırsızlık amaçlı eğitildiğini söyledi: “Çocuklar yardım etme bahanesiyle vatandaşların değerli eşyalarının bulunduğu çantaları çalıyor. Ayrıca güvenlik tedbiri yeterince bulunmayan kuyumculara gidip dükkan sahiplerini meşgul ederek ziynet eşyalarını alıyor.”

Haberin Devamı