Gazete Vatan Logo

Ecesu’nun annesi kaptandan daha suçlu bulundu

Sirkeci’de feribot kazasında hayatını kaybeden 5 yaşındaki Ecesu’nun ölümüyle ilgili davada acılı anne, kızının ölümünde yüzde 45 oranında suçlu bulundu...

İSTANBUL Sirkeci’de 5 Mart 2014 günü Ebru Güleren Yılmaz’ın kullandığı aracın arabalı vapura binerken denize düşmesi sonucu 5 yaşındaki kızı Ece Su Yılmaz ve anneannesi Şaziye Güleren hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili kaptan Erkan Atalay İm, Çımacı Levent Dönmez ve usta gemici Özay Yaşar hakkında ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçundan 15’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne açılan davanın ikinci duruşmasında aile İDO ile uzlaşarak şikayetlerinden vazgeçti.

Kaptanın kusuru anneden az...

Mahkeme, kusur tespiti için dosyayı bilirkişiye göndermişti. 13 sayfalık bilirkişi raporu geldi. Raporda küçük kızın annesi Ebru Güleren Yılmaz, yüzde 45 oranında tali kusurlu bulundu. Raporda anne Yılmaz’ın kazayı önleyebilecek zorunlu hareketleri yapmadığı, tecrübeli bir araç kullanıcısı olmadığı gerekçesiyle olayda kusurunun bulunduğu belirtildi. Yılmaz’ın dikkat zafiyeti nedeniyle kazayı önleyici bir hamlede bulunmadığı, aracının içinin dikkat dağıtıcı şekilde olduğu anlatıldı.

Haberin Devamı

Raporda kaptan Erkan Atalay İm ise olayda yüzde 30 tali kusurlu bulundu. Harem-Sirkeci hattında çalışan personelin sabah erken saatlerden geç saatlere kadar dinlenmeksizin çalıştığı, bu yoğun çalışmanın hayatın olağan akışında zihin sağlığı açısından olumsuz koşullar yarattığı bu nedenle olaya olumsuz çalışma koşullarının da neden olduğu anlatıldı.

Raporda ayrıca liman yükleme sırasında yüklemeyi aniden durdurabilecek ve geminin kalkmasını engelleyecek bir sistemin Sirkeci iskelesinde bulunmadığına da dikkat çekildi. Olayla ilgili alınan ilk bilirkişi raporunda ise Kaptan Erkan Atalay İm, tam kusurlu, diğer sanıklar ve Ecesu’nun annesi kusursuz bulunmuştu. Mahkeme iki rapor arasındaki çelişkinin giderilmesi için 3’üncü rapor istedi.