Gazete Vatan Logo

Düzce'de depremde evleri hasar görenler, yeni güne çadırlarda uyandı

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde evleri hasarı gören ya da korku yaşayan vatandaşlar, güne kaldıkları çadırlarda uyandı. Kentin 10 farklı noktasında çadır kurulduğunu belirten Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, "Gençlerde bir tedirginlik var. Özellikle 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini görmeyen vatandaşlarımızda tedirginlik var. Ama herkes tedirginliğini attı" dedi.

Düzce'de depremde evleri hasar görenler, yeni güne çadırlarda uyandı

Merkez üssü Gölyaka ilçesi olan 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından kentin 10 farklı noktasına, 128 çadır kuruldu. Evleri hasar gören ya da deprem korkusu yaşayan 627 kişi, geceyi çadırlarda geçirdi. Havanın aydınlanması ile çadırda kalanlar, yeni güne başladı.

Kentin 10 farklı noktasında çadır kurulduğunu belirten Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, "Gece vatandaşlarımız sakin bir şekilde çadırlarına yerleştirildi. AFAD ekiplerimiz koordineli bir şekilde bütün vatandaşlarımızı 10 noktada çadır kentlere yerleştirdi. Gece geç saatlere kadar buradaydık, herkes huzurlu bir şekilde istirahat yaptı. Gençlerde bir tedirginlik var. Özellikle 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini görmeyen vatandaşlarımızda tedirginlik var. Ama herkes tedirginliğini attı" dedi.

'NE ZAMAN EVE DÖNERİZ BİLEMİYORUZ'

Ailesi ile birlikte çadırda kalan Muteber Gedik (63), "Gece çok güzel geçti, evimizden daha iyi geçti. Çünkü korkudan uyuyamazdık, bu gece çok güzel uyuduk. Bazı evler çok hasarlı. Ne zaman eve döneriz bilmiyorum. Çocukların okulu, işler var. Bir şekilde eve gideceğiz. Fakat ne zaman gideceğimizi bilmiyoruz. Çadırda 8 kişi kalıyoruz. 2 oğlum, 2 torunum ve bizler varız" dedi.

Haberin Devamı

İki çocuğu ve ailesiyle birlikte çadırda kalan Meryem Yıldız da şunları söyledi:

"Gayet iyiydim ama hava biraz soğuktu, küçük çocuklarımız var. Korku da var; artçı depremler peş peşe geldi. Çadırda ben, annem, ablam, 2 küçük çocuğum ve erkek kardeşim kaldık. Ağabeylerim de yan taraftaki çadırda, onların da 2 küçük çocuğu var. Bir yandan onlarla uğraşıyoruz. Bir yandan bebeklerimle uğraşıyoruz, zordu. Çok şükür geçti artık, çok korkuluydu. Deprem anında zaten herkes panik içindeydi, anlatılacak bir şey değil. İnsan hala korkuyor. Yine şükür, sağlıklıyız, hayattayız. Ölüler, yaralılar var. Hasarlı evlerimiz var. Ona rağmen şükür diyeceğiz, yapacak bir şeyimiz yok."

BAKAN SOYLU ÇADIR KENTLERİ ZİYARET ETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sabahın erken saatlerinde depremin merkez üssü olan Gölyaka ilçesinde incelemelerde bulundu. Burada ilk olarak AFAD yetkilileri ile görüşen Bakan Soylu, daha sonra kentte kurulu olan çadır kentleri ziyaret etti.

Haberin Devamı

Yetkililerden bilgi alan Bakan Soylu, geceyi çadırda geçenlerle bir süre sohbet ettikten sonra alandan ayrıldı.

TOPRAKTA ÇATLAKLAR OLUŞMUŞ

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde, 5.9'luk depremde hasar gören ev ve iş yerlerinin yanı sıra Büyük Melen Çayı yakınlarında göletin etrafındaki toprak alanda çatlaklar oluştuğu gözlendi. Gölyaka'ya 8 kilometre uzaklıktaki alanda meydana gelen çatlakların yaklaşık 15 metre uzunluğunda ve 40 santimetre derinliğinde olduğu görüldü.



Kocaeli Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Doç. Dr. Bülent Doğan, bu tür çatlakların, depremler sonrası görülmesinin normal olduğunu belirterek "Düzce'de gerçekleşen deprem sonrası yüzeyde birtakım çatlakların olduğu gözlemlenmiştir. Bu çatlak, deprem sonrası gelişebilen olağan yüzey deformasyonları şeklinde izlenir. Biz buna benzer çatlakları bütün depremlerde izleriz ve bunları mutlaka haritalarız. Burada izlenen çatlaklar da genellikle yüzeyden 0 ile 5 metre derinliğe kadar inen, oldukça sığ kesimlerde oluşmuş zemin yenilmeleri veya yüzey deformasyonları olarak adlandırılır" diye konuştu. 

Haberin Devamı



Depremin oluşturduğu dalgaların ivme değerlerinin birbirlerinden farklı olabileceğini anlatan Doç. Dr. Doğan, "Depremler gerçekleşirken 4 farklı dalga türüyle gerçekleşir ve sonuçlanır. Bu 4 farklı dalga türünün de ortaya koyduğu yüzeyde farklı yerlerde izlenen örneğin; Düzce'nin güneyinde ve kuzeyinde farklı değerlerde izlenen ivme değerleri yaratır. Bu ivme değerleri de yüzeyde özellikle yer altı su seviyesinin yüksek olduğu ve zemin emniyet kat sayısının düşük olduğu alanlarda bu tarz çatlakların oluşmasına yol açar" dedi.

DÜZCE MERKEZDE 130 ÇADIR KURULDU

Düzce kent merkezinde, dün Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından şu ana kadar 16 metrekare büyüklüğünde aile tipi 130 çadır kuruldu. AFAD'a bağlı ekipler, talep doğrultusunda bugün 60 çadır daha kurup, bu sayıyı 190'a çıkaracak.

Haberin Devamı