Gazete Vatan Logo

Bursiyer olma şartları

Bursiyer olabilmek için aşağıdaki şartlardan birinin gerçekleşmesi gereklidir: (Program kapsamında daha önce desteklenen öğrenciler başvuramaz.)
1 Uluslararası Bilim Olimpiyatları takımlarına girenler için bursiyer olabilme koşulları:

a- T.C. vatandaşı olmak,
b- Ortaöğrenimi sırasında TÜBİTAK’ın ülkemiz adına katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil eden takımlarda yer almak ve ortaöğrenimini bitirdikten sonra gireceği ilk lisans yerleştirme sınavı sonucunda üniversitelerimizin bu olimpiyat alanlarıyla ilgili bölümlerinden/programlarından birini kazanmak suretiyle kayıt yaptırmak (bu alanlarla ilgili bölümler/programlar her yıl ÖSYS Kılavuzu’nda yer almaktadır) veya;

c- Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda altın, gümüş veya bronz madalya alıp sınavsız yerleştirilme hakkını kazanmak ve üniversitelerimizin bu olimpiyat alanlarıyla ilgili bölümlerinden/programlarından birine kayıt yaptırmak (bu alanlarla ilgili bölümler/programlar ÖSYS Kılavuzu’nda yer almaktadır).

2Uluslararası proje yarışmalarında dereceye girenler için bursiyer olabilme koşulları:

a- T.C. vatandaşı olmak,
b- TÜBİTAK’ın her yıl düzenlediği Ortaöğretim Öğrencileriarası Araştırma Projeleri Yarışması sonucunda, Uluslararası Proje Yarışmaları’nda ülkemiz adına yarışmak ve bu yarışmalarda yarıştıkları alanda birincilik, ikincilik ya da üçüncülük alarak sınavsız yerleştirilme hakkını kazanmak ve;

c- Ortaöğrenimini bitirdikten sonra gireceği ilk lisans yerleştirme sınavı (LYS) sonucunda veya sınavsız yerleştirilme hakkından yararlanarak üniversitelerimizin bu yarışma alanlarıyla ilgili bölümlerinden/programlarından birini kazanarak kayıt yaptırmak (bu alanlarla ilgili bölümler/ programlar her yıl ÖSYS Kılavuzu’nda yer almaktadır).

3Ulusal Bilim Olimpiyatları’nda dereceye girenler için bursiyer olabilme koşulları:
a- T.C. vatandaşı olmak,
b- TÜBİTAK tarafından her yıl düzenlenen Ulusal Bilim Olimpiyatları’nın 2. aşama sınavlarına katılarak bu sınavlar sonucunda madalya almak,
c- Ortaöğretim öğrenimini bitirdikten sonra gireceği ilk lisans yerleştirme sınavı (LYS) sonucunda üniversitelerimizin bu yarışma alanlarıyla ilgili bölümlerinden/programlarından birini kazanarak kayıt yaptırmak (bu alanlarla ilgili bölümler/programlar her yıl ÖSYS Kılavuzu’nda yer almaktadır).
Başvuru dönemi: 15-30 Eylül 2010 tarihleri arasında internet üzerinden yapılacaktır.

Değerlendime süreci ve bursların başlatılması: Belgeler BİDEB’e ulaştıktan sonra gerekli işlemler yapılacak ve bursiyer listesi son belge ulaştırma tarihinden itibaren 1 ay içinde http://www.tubitak.gov.tr/bideb adresinden ilan edilecektir. Ayrıca adayların e-posta adreslerine de bilgilendirme mesajı gönderilecektir. Burs ödemeleri, 5102 sayılı yasa gereğince Kredi Yurtlar Kurumu aracılığıyla yapılacaktır. Burs ödemelerinin başlatılabilmesi için Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca yapılacak işlemlerin tamamlanması gerekmektedir. Burslar, Ekim 2010’dan geçerli olmak üzere başlatılacaktır.

Burs miktarı: Aylık 500 TL’dir
Burs Süresi: Bursiyerliğin başladığı tarihten itibaren üniversite lisans öğreniminin normal süresinin sonuna kadardır. Lisan hazırlık sınıfında da burs ödenir. Son sınıf öğrencilerine, üniversitelerinin II. yarıyılı sona erdikten sonra herhangi bir ödeme yapılmaz.
Bursların devamı, yükümlülükleri ve diğer detayları için adaylar www.tubitak.gov.tr internet adresinden bilgi alabilir.

Öğretmen adaylarına MEB’den burs: Milli Eğitim Bakanlığı geleceğin öğretmenlerini henüz öğrenciyken desteklemeye başlıyor. 2008 yılından bu yana üniversitelerin öğretmenlikle ilgili programlarını ilk 5 tercihinde kazanan ve kesin kaydını yaptıran 1500 adaya burs vermektedir. Aranan koşullar:
* TC vatandaşı olmak
* 22 yaşını aşmamış olmak
* Memuriyete alınmasına engel olacak bir durumunun olmaması
* İkinci öğretim veya vakıf üniversitesine yerleşmemiş olmak
* MEB’in belirlediği kontenjana girmiş olmak (Anadolu Öğretmen Lisesi mezunları için kontenjan sınırı bulunmamaktadır).

Bu koşulların tamamı 2008’den itibaren aynıdır. Ancak MEB henüz 2010-2011 öğretim dönemi için açıklama yapmadı. MEB’ in sayfasından güncel bilgileri takip etmekte fayda var.

Haberin Devamı