Gazete Vatan Logo

Bir ilçe nüfusu boğuldu!

Doç. Dr. Adnan Turgut, her yıl yaklaşık bin kişinin boğulduğunu belirterek “Neredeyse bir ilçe nüfusunu yitirdik. Okullarda bir an önce zorunlu yüzme dersi verilmeli” dedi.

Bir ilçe nüfusu boğuldu!

Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Turgut, son 10 yılda Türkiye’de yaklaşık 10 bin kişinin boğulduğunu bildirdi. Üniversitede suda kurtarma dersleri verirken boğulma olaylarının çokluğunu fark ettiğini dile getiren Turgut, deniz, göl, dere ve havuz gibi yerlerde vakalarda her yıl artış görüldüğüne dikkat çekti.

5 kişiden 1’i kadın

Boğulmaların en fazla yüzde 17,7 ile temmuz ayında yaşandığını belirten Turgut, bunu 16,8 ile ağustos, yüzde 15,7 ile de haziran aylarının izlediğini ifade etti. Bu aylarda çocukların toplu gittikleri okul pikniklerine ve gezilere dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Turgut, “Boğulan her 5 kişiden sadece biri kadın. Türk insanı denizden daha çok göl, havuz, sulama kanalı ve kuyularda boğuluyor. Su içerken, buz kırılması sonucu suya düşerek, tamirat, araştırma gibi nedenlerle bile boğulanlar var” dedi.

Turgut, geçen ay Türkiye genelindeki olumsuz hava şartlarına rağmen boğulmaların arttığına işaret ederek, “Havalar, Mayıs ayında denize ve göllere girmek için kötüydü. Boğulma rakamlarının düşeceğini umuyordum ancak öyle olmadı.

Haberin Devamı

Son 5 yılın en yükseği

Mayıs aylarında 2011’de 55, 2012’de 76, 2013’te 101, 2014’te 67 kişi boğulmuştu. Bu yılın Mayıs ayında ise 115 kişi bu nedenle yaşamını yitirdi” diye konuştu.

Yüzme zorunlu ders olsun

Boğulma olaylarının köklü çözümüne ulaşabilmek için anaokulundan itibaren çocukların eğitilmesi gerektiğinin altını çizen Turgut, konunun ülke politikası haline getirilmesinin önlem için faydalı olacağını söyledi.

Doç. Dr. Turgut “Askeri ve polis okulları ile mesleki okullarda da suda kalabilme becerileri çocuklara verilmeli. Her mahalleye yüzme kursları açılmalı. Çocuklara can kurtarma eğitimleri verilmeli. Her vatandaş bir kişi boğulurken nasıl yardımda bulunacağını iyi bilmeli” diye konuştu. Turgut, vatandaşların yazılı ve görsel medyadaki programlar ile boğulmalara karşı bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“ÇEKEN AKINTI” HER YIL ONLARCA CAN ALIYOR

Karadeniz kıyılarında Rip akıntısı (Çeken akıntı) boğulmaların en büyük nedenlerinden biri. Bu akıntıyı bilmeyen profesyonel bir yüzücü bile canından olabilir. Sahile dikey gelen akıntı, daha sonra açığa doğru çekiliyor.

Haberin Devamı

‘Çeken akıntı’ya kapılırsanız bunları yapın

- Öncelikle sakin olun.

- Akıntı sizi dibe çekmez, açığa sürükler.

- Akıntı 30-100 m içerisinde etkisini kaybedecektir.

- Sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yormayın, akıntıyı yenemezsiniz.

- Su üzerinde kalmaya çalışın ve elinizi kaldırarak yardım isteyin.

- Yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulabilirsiniz.

Belediyeler önemsemiyor

Onlarca insanın ölümüne rağmen belediyeler bunu büyük sorun olarak görmüyor. Önlemler genellikle göstermelik oluyor. Bu durumda her ilin valilerinin belediyeleri harekete geçirmesi gerekiyor.

Adana’nın ölüm kanalları!

Boğulmaların en yüksek olduğu yerlerden biri de Adana. Kentteki sulama kanalları yaz aylarından çok sayıda kişinin ölümüne neden oluyor. Belediyelerin yeterince önlem almaması göz göre göre özellikle çocuk ve gençlerin canına mal oluyor.

Haberin Devamı