Gazete Vatan Logo

Avrupa namus cinayetlerini tartışıyor

Almanlar zorla evliliği yasaklama peşinde İngiltere'de töre kurbanlarına özel sığınma evi açıldı. Savcı ve polisler eğitiliyor

Namus cinayetleri Türkiye'nin ardından Avrupa ülkelerinin de gündemine oturdu. Özellikle Türk göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Almanya'da cinayetlerinin artması yetkilileri harekete geçirince Newsweek dergisi Avrupa baskısında bu konuya ilişkin özel bir dosya hazırladı. Hatun Sürücü Şubat ayında töre kurbanı olmuştu. Newsweek AB ülkelerinde artan namus cinayetlerinden yetkilileri sorumlu tuttu. İşte dosya haberden bazı önemli satırbaşları...

Almanya, Hollanda, Danimarka ve İngiltere gibi göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerde asbnda namus cinayetleri yıllardan beri işleniyor. Güvenlik yetkilileri ve yargıçlar 'kültürel farklılıkları' gerekçe göstererek bu konuya fazla ilgi göstermek istemiyordu. Hatta Almanya'da yargıçlar namus cinayeti işleyen zanlılara kimi zaman daha az ceza veriyordu. Avrupa kamuoyu da Müslüman azınlıkların bu kanayan yarasına ilgi göstermeye yanaşmıyordu.

Sonuç olarak 2'nci ve 3'üncü kuşak göçmenler topluma entegre olmayı başaramadı ve namus cinayetleri yüzünden her geçen gün daha fazla insan can vermeye başladı. Bu dram 23 yaşındaki Hatun Sürücü'nün 7 Şubat günü Berlin'de öldürülmesiyle gündeme oturdu.

İstatistiklere bakıldığında gecen Ekim ayından bu yana 6 Müslüman kadın Berlin'de namus cinayetine kurban gitti.

Memleketten eş getirmek yasaklandı
* Almanya Parlamentosu medyanın baskısı üzerine harekete geçti. Alman milletvekilleri, eşi görülmemiş bir yasa tasarısına imza atarak ailenin baskısıyla zorla evlendirilmeyi yasaklamak için kolları sıvadı.

* Danimarka'da ülkede yaşayan göçmenlerin kendi memleketlerinden eş getirmesine sınırlama getirildi. 24 yaşın altındaki kişilerin evlenip Danimarka'ya yerleşmesi yasaklandı. Göçmenlerin topluma entegre olabilmesi için dil kursları zorunluluk haline getirildi.

* İsveç'te hakim, savcı ve polislere namus cinayetleri konusunda özel kurs verilmeye başlandı.

* İngiltere'nin başkenti Londra'da son dönemde meydana gelen 18 intihar vakasının aslında namus cinayeti olduğu ortaya çıktı. Her yıl ortalama 300 kişinin zorla evlendirildiği İngiltere'de namus cinayetlerine kurban olmaktan endişe eden kadınlar için özel sığınma evleri kuruldu. Fakat İngiliz yetkililer namus cinayetlerinin aslında erkeklerin de hayatını kararttığını belirterek erkekler için de özel bir sığınma evi açtı. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre zorla evlendirilenlerin yüzde 15'i erkek ve bu kişiler evliliklerinden memnun olmadığı için cinayet işlemeyi dahi göze alıyor.

Haberin Devamı