Gazete Vatan Logo

30 bin kişinin kredi kartı bilgisine sahiptiler

Croft' takma adını kullanan çete lideri, 10 binlerce YTL dolandırmış

Kredi kartı dolandırıcılığı şebekesi çökertildi


İZMİR'de, bilişim suçları polisinin düzenlediği operasyonda son yılların en büyük uluslararası kredi kartı dolandırıcılığı şebekelerinden biri çökertildi. `Tomb Raider' adlı filmde Angelina Jolie'nin canlandırdığı Lara Croft'un soyadından etkilenip `Croft' takma adını kullanan Sait Denizaslan'ın Ukrayna ve Rusya'dan bağlantı kurduğu hacker'ların verdiği bilgilerle kredi kartılarını kopyalayıp şebeke üyeleriyle 10 binlerce YTL'lik dolandırıcılık yaptığı belirlendi. Ellerinde yaklaşık 30 bin Türk ve yabancı kişiye ait kredi kartı bilgileri bulunan şebekenin gözaltına alınan 1'i kadın 6 üyesi yapılan işlemlerin ardından adliyeye sevkedildi.



Kullandıkları kredi kartlarıyla bilgileri dışında, büyük miktarlarda harcama yapıldığını gören çok sayıda kişinin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvurunun ardından Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Bilişim Suçları Büro Amirliği ekiplerinin kredi kartları merkezi ve banka kayıtlarıyla başladığı araştırmalarında uluslararası bağlantılar ortaya çıkarıldı.

BİLGİLER HACKER'LARDAN

Türk ve yabancı müşterilerin kredi kartları bilgilerini elde ettikten sonra anlaşmalı işyerlerinde kullanarak onbinlerce YTL'lik dolandırıcılık yapan şebeke elemanlarının kimlikleri belirlendi. Bulundukları adreslerin tek tek saptanmasının ardından İzmir merkez ve Aydın'ın Kuşadası ilçelerinde, geçen cumartesi günü eş zamanlı operasyonlara başlandı. Yapılan baskınlarda lider konumundaki 37 yaşındaki Sait Denizaslan, 33 yaşındaki Yılmaz Akkuş, 26 yaşındaki Rıza Onur Topçu, 27 yaşındaki Murat Üçler, 37 yaşındaki Akın Murat Erdöl ve 35 yaşındaki Sema Meşe gözaltına alındı. İki üyelerinin de daha önce yakalanıp Antalya Cezaevi'nde konulduğu öğrenilen şebeke elemanlarının evlerinde ve işyerlerinde yapılan aramalarda ise değişik bankalara ait basılmış 229 kredi kartı, 684 basılmaya hazır kredi kartı, 179 manyetik alanı bulunmayan kredi kartı, 12 kullanıma hazır kredi kartı, 143 çeşitli banka adlarıyla basılmış kredi kartı, kredi kartı basımında kullanılan malzemeler, kredi kartı kopyalamak için kullanılan 2 encoder cihazı, kartlarının basımının yapıldığı embos cihazı, pos cihazı, şebeke lideri Denizaslan'ın fotoğralarıyla değişik isimler adına düzenlenmiş sahte nüfus cüzdanları ve sürücü belgeleri, 14 sim kart, dizüstü bilgisayarlar, cep telefonları, hafıza kartları, bir tabanca ele geçirildi.

ŞEBEKE LİDERİNİN KOD ADI `CROFT'

Bilişim Suçları Büro Amirliği'ndeki sorgularında uluslararası dolandırıcılık şebekesinin çalışma yöntemleri de deşifre edildi. Tomb Raider filminin kahramanı Lara Croft'un soyadından etkilenip `Croft' takma adını kullanan Sait Denizaslan'ın, Türkiye'deki kredi kartı kullanıcılarının kart bilgilerini `papağan' adı verilen kopyalama cihazıyla elde ettiği, yurt dışındaki kişilerin kredi kartı bilgilerini ise Ukrayna ve Rusya'dan bağlantı kurduğu hacker'ların verdiği bilgilerle temin ettiği belirlendi. Gerçek ismini kimsenin bilmediği sadece `Croft' olarak tanınan Sait Denizaslan'ın elde ettiği bilgiler doğrultusunda da kredi kartlarını, şebeke üyesi Sema Meşe'nin iş yerinde ürettiği saptandı. Üretilen kredi kartlarının da şebekenin elemanlarınca İzmir, İstanbul, Ankara, Mersin ve Antalya gibi illerde anlaşmalı işyerlerinde nakite çevirildiği anlaşıldı.

Denizaslan'ın ürettiği çok sayıda kredi kartını sahte isimler kullanarak kargo yoluyla S.K. adına Ümraniye'ye, Y.A. adına Yalova'ya, M.Z. adına İçel'e, O.K. adına yine İçel'e, S.B. adına ise Kocaeli iline gönderdiği de ortaya çıkartıldı. Zanlılardan Denizaslan, Akkuş, Topçu ve Üçler'in aynı suçtan sabıkalarının bulunduğu belirtildi.

BİNLERCE KİŞİNİN BİLGİSİNE ULAŞILDI

Araştırmalar sırasıda şebeke elemanlarının ellerinde yaklaşık 30 bin Türk ve yabancı kişiye ait kredi kartı bilgilerinin bulunduğu, polisin ilk belirlemelerine göre de, on binlerce YTL'lik dolandırıcılık yaptıkları bildirildi. Operasyonda ele geçirilen bilgisayarlarda bilgileri bulunan kişiler ve bankalarıyla ortak çalışmaların devam ettiği açıklandı. Şebekenin biri kadın 6 üyesi yapılan işlemlerin ardından adliyeye sevkedildi. Kredi kartı dolandırıcılığıyla ilgili 10 zanlının da aranıdğı bildirildi.

Haberin Devamı