Gazete Vatan Logo

180 milyon TL’lik fuar!

Çağdaş sanat fuarı 8. Contemporary İstanbul, bir rekora imza attı

180 milyon TL’lik  fuar!

Çağdaş sanat fuarı 8. Contemporary İstanbul, bir rekora imza atarak değeri toplamda 180 milyon TL’yi bulan 3 bin eser satışa sunuyor.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu’nda dün açılan Contemporary İstanbul Fuarı’nda, dünyaca ünlü çağdaş sanatçıların milyon dolarlık işleri sergileniyor. Bu sene 748 sanatçı, 3 bin eser ve 22 ülkeden 95 sanat galerisinin katılımıyla gerçekleşen ve 70.000’den fazla ziyaretçiyi ağırlamayı hedefleyen fuar, 10 Kasım’a

kadar görülebilecek. Marlborough Gallery, Galerie Lelong, Michael Schultz, Klaus Steinmetz ve Türkiye’den Dirimart, Galerist, Galeri Nev ve Pi Artworks galerileri fuarın en dikkat çeken galerileri arasında. Fuarın Genel Koordinatörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, ana sponsorluğunu Akbank Private Banking, ortak sponsorluğunu ise Zorlu Center ve Yıldız Holding üstleniyor.

Sanat pazarı büyüyor

2006’da gerçekleşen ilk Contemporary’de eserlerin toplam değeri 7.5 milyon dolarken 2012 yılında bu rakam yaklaşık 13 kat artarak 96 milyon dolara ulaştı. Bu yıl ise sergilenen eserlerin toplam değeri 180 milyon dolar. Eserlerin değerinin artış grafiği aynı zamanda Türkiye’de sanata ilgi duyan insanların sayısının ciddi oranda arttığını ve sanat pazarının büyüdüğüne işaret ediyor. Geçtiğimiz aylarda düzenlenen bir müzayedede “Domplatz, Mailand” adlı eseri 37 milyon dolara satılarak, yaşayan en pahalı ressam unvanına sahip olan Gerhard Richter ise fuarın en dikkat çeken ismi. Sanatçının Michael Schultz Galeri’de satışa sunulan “Abstraktes Bild” eseri 1.6 milyon dolar. Karakalem çalışmalarıyla dikkat çeken Amerikalı sanatçı Roberto Longonun kağıt üzerine kömürle çalıştığı “Untiled Shark7” adlı eseri de 350 bin eurodan satışa çıkacak. Savaş karşıtı ve çevreci mesajlar içeren duvar resimleriyle ünlü Banksy de Andipa Galeri’de 66 bin pound’a satışa sunulan “Kids on Guns” eseriyle dikkat çekiyor.

Dijital sanata özel bölüm

Teknoloji tarihinin son 10 yılına damgasını vuran ‘dijital’ kavramı bu yıl fuarda “Plug-in İstanbul” adlı özel bir bölüm olarak yer alıyor. Dijital sanat eserlerinin sergilendiği “Plug-in İstanbul Yeni Medya Fuarı”nda, 12 farklı ülkeden 24 katılımcının eserleri sergileniyor. Bin metrekarelik alana yayılan Plug-in İstanbul’da video, ses ve ışık enstalasyonları, etkileşimli ve jeneratif sanat işleri ve robotik tasarımlar yer alıyor. İngiltere’den Damien Hirst, Bill Viola ve Wim Wenders’ın işleri Plug-in İstanbul’un en ilgi çeken eserleri arasında.

Doğumun ve ölümün rengi


Fuarın en dikkat çekecek olan performansını ise Avusturyalı sanatçı Herman Nitsch gerçekleştirecek. Batı kültürünün bilinçaltını, kurban kültürü ve tragedyalarla sorgulayan sanatçı, 500 metrekarelik alanda kanı sembolize eden kırmızı boyayla üç gün sürecek performansının sonunda eserini oluşturacak. Nitsch kanı sembolize eden kırmızı tonlarını kullanma nedenini şöyle açıklıyor: “Kırmızı insanları en çok etkileyen renktir. Çünkü hem doğuşun hem de ölümün rengidir.”



Piyano Festivali başlıyor

Dünyaca ünlü sanatçıları ve grupları Antalya’da buluşturan 14. Uluslararası Antalya Piyano Festivali bugün başlıyor. Sanat yönetmenliğini Fazıl Say’ın yaptığı festivale bu yıl Grammy ödüllü sanatçı Michel Camilo , Vladimir Spivakov , Aziza Mustafa Zadeh gibi önemli isimler konuk olurken; sipariş üzerine Muhiddin Dürrüoğlu tarafından bestelenen “Anadolu’dan Sahneler”in de dünya prömiyeri yapılacak. Ayrıca festivalde Fazıl Say’ın “Su” isimli piyano konçertosu Türkiye’de ilk kez seslendirilecek.

Chambao Türkiye’ye geliyor

“FLAMENKO chill out” müziğinin dünyaca ünlü topluluğu Chambao, yeni albümleri “Chambao”nun dünya turnesi kapsamında 12 Kasım’da İstanbul’da İş Sanat’ta konser verecek. Adını Güney İspanya’da deniz kenarında güneş ve rüzgârdan korunmak için kurulan çadırlardan alan Chambao, geleneksel flamenkoyla elektronik chill out’un birleşiminden doğan özgün bir sound’a sahip. Grubun ilk albümü “Flamenco Chill” 2002’de çıkmıştı.

Haberin Devamı