Gazete Vatan Logo

10 yaşındaki kız erkek oldu!

10 yaşına kadar erkek gibi yetiştirildiği için...

Siirt’te kız çocuğu olarak dünyaya gelen ancak 10 yaşına kadar erkek gibi yetiştirilen R.Y., özel bir hastanede yapılan operasyonla cinsiyet değiştirdi

Siirt’te erkek çocuğu gibi 10 yaşına kadar yetiştirilen 5. sınıf öğrencisi R.Y’nin ailesi, çocuklarının vücudundaki değişimi fark etmeleri üzerine Diyarbakır’da özel bir hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu R.Y’nin doğurgan bir kız çocuğu olarak dünyaya geldiği fakat yanlış yetiştirilme sonucu erkek olarak yaşamını sürdürdüğüne karar verildi.

Tedavide geciktik

Çocuk cerrahisi uzmanı, çocuk endokrin uzmanı ve çocuk psikiyatrisi uzmanından oluşan Cinsiyet Araştırma Komisyonu, ailenin de görüşünü alarak R.Y’nin bu aşamadan sonra ömür boyu kendisini psikoseksüel olarak erkek hissedeceği gerekçesiyle erkek cinsiyetine dönüştürülmesi yönünde karar aldı.

R.Y’nin önce sağlıklı çalışmayan iç kadın cinsel organları alındı, dudağından alınan parça ile büyütülen penisi oluşturulan idrar kanalı ile birleştirildi. R.Y’nin babası S.Y. “Çocuğumuzun gelişiminde bazı farklılıklar hissedip Güneydoğu’nun tek çocuk cerrahisi ve çocuk ürolojisi uzmanı olduğunu öğrendiğimiz Prof. Dr. Abdurrahman Önen ile görüştük. Tetkiklerin ardından komisyon kararı ile çocuğumuzun erkek olarak yaşamını sürdürmesine karar verildi. Biz tedaviye geç kaldık. Başka ailelere tavsiyem tüm toplumsal baskılara rağmen çocuklarının tedavisini ihmal etmesinler” dedi.

‘Cinsiyetini yurtta öğrenen var’

Diyarbakır Memorial Hastanesinde Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen bu sorunun 2 bin çocuktan birinde görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Önen “R.Y de zamanında teşhis ve tedavisi yapılamadığı için mağdur olmuş yüzlerce hastadan biri. Orijinali tamamen doğurgan bir kız çocuğu olan R.Y, ailenin sosyo-kültürel düzeyi nedeniyle erken dönemde teşhis ve tedavi edilebilecekken 10 yaşına kadar erkek olarak yetiştirilmiş” dedi.

Tedavide geciktik

Prof. Dr. Önen, “Dünyada görünmeyecek oranda gecikilmiş ameliyatlar yapmak durumunda kalıyoruz. Kız yurdunda kalırken erkek, erkek yurdunda kalırken kız olduğunu öğrenen pek çok hastalarımız var. Hasta kimi zaman ailesi ile tüm çevresini, mahallesini ve okulunu terk etmek zorunda kalabiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı