Gazete Vatan Logo

Zorunlu eğitim 12 yıla çıkıyor

Zorunlu eğitimin 4’er yıllık bölümler halinde 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa tasarısı Meclis’e sunuldu. Tasarının haftaya Meclis Genel Kurulu’nda ele alınması planlanıyor

ANKARA - AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve bazı milletvekillerinin, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını içeren yasa teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklif zorunlu eğitimin ‘4-4-4’ şeklinde uygulanmasını içeriyor. 23 Şubat’ta TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülecek olan yasa teklifinin, gelecek hafta Genel Kurul’da ele alınması planlanıyor.

‘Kesintisiz eğitim’e son

Teklifteki düzenlemeler özetle şöyle:

- İlköğretim okullarının kademeleri; 4 yıl süreli ilköğretim birinci kademe, 4 yıl süreli ilköğretim ikinci kademe olarak yeniden düzenleniyor. “Bu okullarda kesintisiz eğitim yapılır” ifadesi, kanundan çıkarılıyor.

- Bu kurumlar, ilköğretim birinci kademe ve ilköğretim ikinci kademe okullarından oluşacak. Birinci ve ikinci kademe okulları bağımsız okullar halinde kurulabileceği gibi birlikte de kurulabilecek.

- İlköğretim 6-14 yaş grubundaki çocukların eğitimi ve öğretimini kapsayacak, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu ve devlet okullarında parasız olacak.

- 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının başlangıç tarihi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasına geçilinceye kadar ilköğretim ikinci kademesini tamamlayanlara ilköğretim diploması verilecek.

- Mecburi ilköğretim çağı 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 14 yaşını bitirip 15 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.

- Ortaöğretim kurumları, ilköğretim kurumlarından sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor. Bu okulları bitirenlere ortaöğretim diploması verilecek.

Türbanlılara açıköğretim imkanı

Düzenlemede belirtilen ilköğretim birinci kademe sonrasında hangi programların açık öğretimle ilişkilendirileceği ve zorunlu eğitim kapsamına alınacağı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Buna göre ilköğretim birinci kademeyi bitiren öğrencilerin örgün eğitim yerine, açıköğretim aracılığıyla okumalarının ve bu sırada Kuran kurslarına gitmelerinin vizesi de Bakanlar Kurulu’nun kararına bağlı olacak. İlköğretim 4. sınıfı bitiren öğrenciler Bakanlar Kurulu’nun belirlediği açıköğretim programlarında okuyarak, ilköğretim ikinci kademeyi de bitirmiş sayılacak. Bu maddenin türbanlıların da ilköğretime açıktan devam etmelerine olanak sağlaması bekleniyor. Yasadaki, “ilköğretim okulu” ibaresi, “ilköğretim birinci kademe” şeklinde değiştiriliyor.

İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği üyeleri, 9 Şubat 2012’de Başbakan Erdoğan’a yaptıkları ziyarette, “İlköğretimin ilk dört yılının ardından öğrencilerin açık öğretime geçmesi ve Kuran Kursu’na devam edebilmeleri” yönündeki taleplerini iletmişlerdi.

‘FATİH’te ihale yok

Teklifle, Rize Üniversitesinin adı “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi”, Kayseri Abdullah Gül üniversitesinin adı ise “Abdullah Gül Üniversitesi” şeklinde değiştiriliyor.

FATİH Projesi kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2015 sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmayacak. FATİH Projesi kapsamında MEB’e bağlı okullara internet erişimi ve ağ altyapısının sağlanması için MEB ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca 2015 yılı sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde üst yöneticinin onayıyla 15 yıla kadar gelecek yıllara yaygın yüklenmelere girişilebilecek.

Haberin Devamı