Gazete Vatan Logo

Topbaş’a 263 milyon lira sorusu!

CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Isfalt aleyhine açılan ve bugün görülen dava öncesi yaptığı açıklamada, İBB Başkanı Kadir Topbaş'ı eleştirdi. Şimşek, “İsfalt, kar etmişse, İsfalt’ın bilançosunu görmek istiyoruz. Bu şirket kar mı ediyor zarar mı ediyor? Buradan 263 milyon tl kar ederek taşeronlara işi vermiş. Aç şu defterleri aç bilançoları kar mı ediyor zarar mı ediyor, görelim.” dedi.

Berhan Şimşek, CHP tarafından belediyeye bağlı İsfalt aleyhine açılan davanın ilk duruşmasının görüldüğü Üsküdar Adliyesi'ne geldi. CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın avukatı Mahmut Tanal ve CHP’liler ile birlikte adliyeye gelen Şimşek, Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşma öncesi basın mensuplarına bir açıklama yaptı.

"BÜYÜKŞEHİR İHALELERİ İSFALT’A FAHİŞ FİYATLA VERİYOR"

Şimşek elindeki sayfalarca belgeyle önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismini basına duyuran Serdar Kepenek ile ilgili konuştu. Şimşek, İsfalt ile ilgili davada İsfalt’ın danışmanı Serdar Kepenek’in İsfalt Genel Müdürü Çağatay Kalkancı ve Genel Müdür Yardımcısı Sabri Meriç’in yargılandığını söyledi. Şimşek, Serdar Kepenek’in Sivas’ta Madımak Otelini yakan Yalçın Kepenek’in kardeşi olduğunu da iddia etti. Şimşek İsfalt’ın tüm defterlerinin Deniz Feneri davasında yargılanan İstanbul 10. noteri İsmet Büyükkılıç tarafından tutulduğunu da kaydetti. Davada yargılanan İsfalt Genel Müdürü Çağatay Kalkancı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın oğlu Hüseyin Ersan Topbaş’ın okul arkadaşı olduğunu söyleyen Şimşek, İsfalt ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasındaki ilişkiye değindi. Şimşek, "Büyükşehir ihaleleri İsfalt’a fahiş fiyatla veriyor. İsfalt bu işleri, aldığı fiyatın onda birine yandaş taşerona verip yaptırıyor. Aradaki farkları da yandaş danışmanlara milyon dolar olarak hediye ediyorlar. İsfalt’ta çark böyle dönüyor" diye konuştu.

"VATANDAŞIN PARASI İSFALT’IN CEBİNDE"

İddialarını elindeki belgelere dayandıran Şimşek, 8 farklı belgenin kendi ellerine 2009 Mayıs - 2009 Eylül ayı arasında Sosyal Güvenlik ile ilgili asgari işsizlik primiyle ilgili denetimlerde kendi ellerine geldiğini söyledi. 2005 yılında karla mücadele çalışmalarında yaşanan bir olaya değinen Şimşek, “Varan 1 kepazeliktir bu. Bunu hem Sayın Tayyip Erdoğan hem Sayın Kadir Topbaş’a hem yetkililerin hepsine tek tek söylüyorum. Vicdansızlıktır bu. Ben de bunun belgeleri var müfettiş raporları var. Bunların altında hem İsfalt’ın hem de denetimi yapan müfettişlerin imzası vardır" dedi.

Şimşek, 2005 yılında karla mücaedele için yol kenarlarında bekletilen kar küreme araçlarıyla ilgili ihalenin İBB tarafından İsfalt’a verildiğini belirtti. Şimşek, İBB’nin İsfalt’a bu iş için 19 trilyon para ödediğini İsfalt’ın ise, bu işi araların da Albayrak Turizm, Çek - Dil İnşaat, Peytem Temizlik, Alfa İnşaat’ın aralarında bulunduğu 9 şirkete 14 trilyona verdiğini söyledi. Aradaki 5 trilyonun İsfalt’ın cebine kaldığını söyleyen Şimşek, " Aradaki fark 5 trilyon. Yani 19 trilyon İsfalt’tan alıyor. 14 trilyon taşerona ödüyor. 5 trilyon cepte. İşi alanlar burada Bütün bunlara 14 trilyon 5 trilyon vatandaşın parası İsfalt’ın cebinde " diye konuştu.

" 263 MİLYON TL NEREDE ?

Şimşek, İBB tarafından ana arter yollardaki baca ve ızgara yenilemesi ihalesinin de diğer ihalalerde olduğu gibi İsfalt’a 6 trilyona verildiğini aktardı. Diğer ihalelerde olduğu gibi bu ihalenin de İsfalt tarafından taşeron dokuz şirketten biri olan Marpaş İnşaat ve Turizm Sanayi Ticaret A.Ş.’ye milyon 341 milyar 594 liraya verildiğini söyledi. Aradaki farkın 4.7 trilyon olduğunu belirten Şimşek, " Aradaki fark 4.7 milyon tl. Bu para nerede ? Varan 2 " diye konuştu. İBB’nin 49 trilyonluk asfalt kaplama işini yine İsfalt’a verdiğini belirten Şimşek, bu paranın sadece 10 trilyonun İsfalt tarafından taşeron şirketlere verildiğini aktardı. Şimşek, " İşin toplamı 49 trilyon. Taşerona İsfalt’ın işi yaptırdığı rakam 10 trilyon . Aradaki fark 39 trilyon. Sekiz tane belge sekiz tane iş. Sonuç olarak İBB’nin İsfalt’a ödediği rakam 428 milyon, taşerona İsfalt’ın ödediği rakam 165 milyon tl, arada 263 milyon TL para İsfalt’ta. Biz bunu günlerdir aylardır söylüyoruz. Bu iştirakler Sayıştay denetiminden uzak. İstanbul Meclis Belediye Meclis üyeleri bu iştirakleri denetlemek mecburiyetindedir. Oy çokluğuyla kurdurmuyorlar. 263 milyon TL kimin elinde ? İsfalt’ın elinde. İsfalt’ı kim idare ediyor? Kadir Topbaş’ın oğlununu arkadaşı Çağatay Kalkancı. Bunlar bürokrat olarak İBB’de çalışan AKP’li belediye bürokratlarıdır" dedi.

"SAVCILARI GÖREVE DAVET EDİYORUM"

Şimşek, kameralar aracılığıyla "Şimdi buradan soruyorum ben Kadir Topbaş’a İstanbul’un İstanbullu’nun parasını İsfalt’a peşkeş çekiyorsun. İsfalt da yandaşlarına tarikatlarına cemaatlerine kendi yeni yetme zenginlerine bu paraları aktarıyorlar. Eğer yüreğin varsa, yiğitsen çıkarsın bir televizyonun karşısında seninle bunları konuşuruz. Ya da arınız iffetiniz varsa bunları denetime açarsınız. Bu şirketleri denetime açarsınız " dedi.
İBB’nin 10 milyar dolar borcu olduğunu yılda 500 milyon dolar faiz ödediğini İGDAŞ’ın İDO’nun satıldığını söyleyen Şimşek, "Paralar nereye gidiyor Sayın Tayyip Erdoğan, Sayın Kadir Topbaş? Kimin cebine gidiyor paralar? Belgeleriyle açıktır. Eğer bir suç unsuru varsa dava etmezsen seni müfteri ilan ederim. Belgeleriyle sabittir. Ayrıca şu an bu benim söylediğim savcılığa suç duyurusudur. Savcıları da göreve davet ediyorum. İstanbullunun parası Serdar Kepenek’te mi, Serdar Kepenek gibilerde mi ?" diye sordu.
Şimşek, "263 milyon tl İsfalt kar etmişse, İsfalt’ın bilançosunu görmek istiyoruz. Bu şirket kar mı ediyor zarar mı ediyor? Buradan 263 milyon tl kar ederek taşeronlara işi vermiş. Aç şu defterleri aç bilançoları kar mı ediyor zarar mı ediyor ? Görelim. İsfalt kar elde etmek için kurulan bir şirket değil vatandaşa kamu görevi yapar" diyerek sert çıktı.

Haberin Devamı