Gazete Vatan Logo

'Seçimlere gözlemci olun'

DTP'li vekilden İngilizlere şok teklif

İngiltere’de temaslarda bulunan DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, AKP’nin "Kürt sorununa" bakış açısını ve partilerine yönelik kapatma davasına ilişkin tutumunu İngiliz parlamenterlere şikayet etti. Halis, DTP’nin “barış, demokrasi ve özgürlük taleplerine” destek istedi. Öte yandan İngiliz milletvekillerinin, 29 mart yerel seçimlerine "gözlemci" olarak katılabileceklerini söyledikleri bildirildi.

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, İngiltere’de, parlamenterlerle bir araya geldi. Görüşmede ağırlıklı olarak, AKP’nin "Kürt sorununa" yaklaşımı ve DTP’nin kapatılma davasının konuşulduğu öğrenildi. 29 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerin de konuşulduğu görüşmede DTP’li Halis, İngiltere Parlamentosunda Lord William Wallace, Muhafazakar Partisi Milletvekili ve gölge Adalet Bakanı David Burrowes, İşçi Partisi Milletvekili Siobhain Mcdonagh, Liberal Demokrat Partili Milletvekili Tom Brake, eski Okullardan Sorumlu Devlet Bakanı ve Dış Politika Merkezi Direktörü Stephen Twigg ile bir araya geldi.

-“AKP İLK ÇIKIŞINDAN ÇOK UZAKLAŞTI”-

DTP’nin Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklediklerini aktaran Halis, Türkiye'nin demokratikleşmesi için mücadele eden en dinamik kesimin kendileri olduğunu söyledi. AKP hükümetinin politika anlayışının ilk çıkış döneminden çok uzaklaştığını kaydeden Halis şöyle konuştu:

“Bugünkü AKP hükümetinin mevcut politikası önceki hükümetlerle aynı vizyonda ilerliyor. 2002-2005 yılları arasında AKP hükümeti reform alanında iyi niyetli çalışmalar içinde olduğuna her kesimi inandırdı. Fakat 2005 sonrası AKP'nin gerçek yüzü anlaşıldı ve Kürt halkına karşı baskı ve işkence de ısrarlı bir üslup sergilenir oldu.”
Halis ayrıca, İngiliz Parlamenterlerden, “özgürlük, barış ve demokrasi taleplerini” İngiliz kamuoyu ve hükümetine anlatmalarını talep ederek, verdikleri mücadelede destek beklediklerini söyledi.

-İNGİLİZ PARLAMENTERLER: “AKP REFORMLARDAN UZAKLAŞIYOR, KAYGILIYIZ”-

Görüşmelerde, İngiliz parlamenterlerin, Türkiye’yi yakından izlediklerini ve AKP hükümetinin reformlardan uzaklaştığını kendilerinin de gözlemlediğini, bundan ciddi anlamda kaygılığı olduklarını söyledikleri öğrenildi. DTP'nin kapatılması davasında kararın kapatma olarak çıkması durumunda Türkiye demokrasisinin büyük zarar göreceğini de belirten parlamenterler, bu davanın Türkiye için büyük önem arz ettiğine dikkat çektikleri kaydedildi.

DTP ile dayanışmak için çeşitli çalışmalar içerisine gireceklerini kaydeden parlamenterler, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık nezdinde girişimlerde bulunacakları yönünde beyanatlarda bulundukları iddia edildi. Destek kapsamında Parlamento’ya soru önergeleri sunacaklarını da kaydeden milletvekilleri, yapılacak çeşitli toplantılara da ev sahipliği yapabileceklerini belirttiler.

Öte yandan İngiliz parlamenterlerin yaklaşan yerel seçimleri yakından takip ettikleri ve seçim sürecinde "gözlemci" olarak Türkiye’de bulunabileceklerini belirtikleri öğrenildi.

Haberin Devamı