Gazete Vatan Logo

Obama ve Erdoğan’dan Oval Ofis’te 7 MESAJ

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet Beyaz Saray'a giriş yaptı ve Obama ile beklenen görüşme gerçekleşti

Obama ve Erdoğan’dan Oval Ofis’te 7 MESAJ

Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama Beyaz Saray’da biraraya geldi.

30 dakika olarak planlanan görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. Obama Kürt açılımına destek verdi “Bu sorun sadece askeri yöntemlerle çözülemez”dedi

ABD Başkanı Barack Obama’nın kıtalararası ilk ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirmesinin üzerinden 8 ay geçmesinin ardından Beyaz Saray dün akşam Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’a evsahipliği yaptı. Bu ülkeyi 5’inci kez ziyaret eden Erdoğan’ın 2 günlük ABD ziyareti çerçevesinde gerçekleşen ziyaret ABD saatiyle sabah 11:55’te (TSİ. 18:55) başladı. Erdoğan sabahın erken saatlerinde beraberindeki bakanlarla birlikte görüşmenin son hazırlıklarını Washington’da kaldığı Willard İntercontinental Oteli’nin toplantı salonunda yaptı.

Ardından ABD ve Türkiye bayraklarının dalgalandığı iki limuzinle Türk heyeti Beyaz Saray’a 11:34’te giriş yaptı. Erdoğan’ı Beyaz Saray’ın kapısında Obama’nın Beyaz Saray Protokol Müdürü Capricia Penavic Marshall karşıladı. Türk başbakan, önce Roosevelt Salonu’ndaki Beyaz Saray Özel Defteri’ni imzaladı, ardından görüşmeye geçildi.




“Laik Türkiye” vurgusu

İki lider, görüşmeyi izlemek üzere akredite olan 100’e yakın basın mensubunun karşısına geçmeden önce Oval Ofis’te başbaşa görüştü. 30 dakika olarak planlanan görüşmenin yaklaşık 1.5 saat sürmesi dikkat çekti. İki lider Oval Ofis’te kritik konular üzerinde başbaşa görüşürken Türk ve Amerikan heyeti de kendi aralarında görüşme yaptı.

Toplantılar sırasında İran’ın nükleer programı, Afganistan’a gönderilecek ek askerler konusunda ABD’nin Türkiye’den beklentileri, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesinde ABD’nin yapabileceği katkılar ve Kıbrıs sorunu tartışıldı. Ayrıca Türkiye’nin Ortadoğu’da yeni yeni üstlendiği lider rol ile ilgili olarak Obama, Erdoğan’dan geniş kapsamlı bilgi aldı.

Dünya barışına katkı

Görüşmenin ardından Obama ve Erdoğan Türk ve Amerikalı gazetecilerin karşısına geçerek 15 dakika soruları yanıtladı. Obama, “Türkiye’nin laik, demokratik hukukun üstünlüğüne saygı duyan ve beraberinde çoğunluğu Müslüman bir ülke olması, nedeniyle yalnızca bölgesinde değil dünyada karşılıklı anlayış, istikrar ve barışa çok önemli katkı yapacağını gösteriyor” dedi.

NATO’da Türkiye’nin pozisyonunun geliştirilmesi ve füze savunma sistemleri ile güçlendirilmesi konusunda Obama, Amerika’nın Türkiye’ye taahhüt verdiğini aktardı.






“ARKADAŞIM ERDOĞAN”



ABD Başkanı, “Türkiye çok büyük bir ülke, çevresindeki ülkeleri de etkileyen bir ülke, bu nedenle Türkiye gibi bir ülkeye dostum demekten, Başbakan Erdoğan’a da arkadaşım demekten son derece mutluyum. Aramızdaki ilişkilerin yıllarca aşamalı bir şekilde devam edeceğini ümit ediyorum” diye konuştu.

1 KÜRTLER, TERÖR VE PKK

OBAMA: PKK’nın son saldırısında hayatını kaybedenler için hem Erdoğan’a hem de Türk halkına başsağlığı diledim PKK’nın terör örgütü olduğunu daha önce de gündeme getirmiştik. Terör konusunda tutarlı bir tavır sergilemez durumundayız. Bence Erdoğan’ın attığı adımlar özellikle Kürt toplumuna kucak açılması çok önemli. Sadece askeri olarak çözüm bulunamaz.

ERDOĞAN: Terörle ilgili 5 Kasım’da bu odada yapılan açıklama çok önemlidir. Bölücü terör örgütünü ortak düşman ilan etmiştik. Terör tüm insanlığın ortak düşmanı. Buradaki ikiz kuleler vurulduğu zaman hassasiyetimiz ne olduysa başka yerlerde de aynıdır.

2 MODEL ORTAKLIK DÖNEMİ

OBAMA: Türkiye ile ABD arasında kurulabilecek en iyi ilişkileri kurmak için elimden gelen herşeyi yapmaya hazırım ve bu konuda inanılmaz iyimserim.

ERDOĞAN: Sayın başkanın ilk ziyaretini Türkiye’ye yapmış olması ve ABD Türkiye ilişkisini “model ortaklık” olarak tanımlamış olması çok önemlidir. Model ortaklıkla ilişkilerimizin içlerinin nasıl doldurulacağı konusunda adımlar atmaya başladık. İki ülke arasındaki ilişkilerin bilimden sanata, askeri ilişkilerden ekonomiye ve siyasete kadar geliştirilebilmesi yeni bir mekanizma oluşturduk. İki ülkeden iki bakan model ortaklığın içinin doldurulması için çalışacak bu mekanizmaya liderlik edecek. Türk tarafında Ekonomi Bakanı Babacan ve Ticaret Bakanı Çağlayan görevlendirildi.

3 İRAN’IN NÜKLEER PROGRAMI

OBAMA: Türkiye’nin İran’ın nükleer programıyla ilgili sorunların çözümünde yürütülen diplomaside önemli bir oyuncu olabileceğine inanıyoruz.

ERDOĞAN: İran’ın nükleer programı konusunda diplomatik bir çözüme ulaşılabilmesi için Türkiye olarak yapabileceğimiz her şeyi yapmaya hazırız.

4 AFGANİSTAN’DA SON DURUM

OBAMA: Terörist faaliyetlere karşı dünyanın neresinde olursa olsun birlikte savaşmak için yapmış olduğumuz taahhüdü bir kez daha tekrarladık. Afganistan’a istikrarın getirilmesi konusunda gösterdikleri destekten dolayı, Başbakan Erdoğan’a ve Türkiye’ye teşekkürleri ifade ettim.

ERDOĞAN: Afganistan’da üçüncü kez komutayı almış durumdayız. Eğitim çalışmalarımız sürüyor.

5 ERMENİSTAN’LA İLİŞKİLER

OBAMA: Başbakan Erdoğan’ı Türk-Ermeni ilişkilerini normalleştirilmesi sürecinde attığı cesur adımlardan dolayı tebrik ettim ve bu yolda ilerlemesi için kendisini cesaretlendirmeye çalıştım.

ERDOĞAN: Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerini görüştük. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi süreci bununla ilintilidir. Bizler bu konuda Türkiye olarak kararlıyız.

6 HEYBELİADA RUHBAN OKULU

OBAMA: Türkiye’ye Heybeliada Ruhban Okulu’nun tekrar açılması konusunda mümkün olduğu kadar destek vermeyi istiyoruz.

ERDOĞAN: Bu konuda yorum yapmadı.



7 ORTADOĞU BARIŞ SÜRECİ

OBAMA: Türkiye’nin laik, demokratik hukukun üstünlüğüne saygı duyan ve beraberinde çoğunluğu Müslüman bir ülke olması, nedeniyle yalnızca bölgesinde değil dünyada karşılıklı anlayış, istikrar ve barışa çok önemli katkı yapacağını gösteriyor.

ERDOĞAN: İsrail-Filistin meselesinde, İsrail-Suriye konusunda üzerimez düşeni yapmaya hazırız. Zaman düşman değil dost kazanma zamanı.

İran’la ilişkimiz takdir ediliyor


Erdoğan, Beyaz Saray temasları sonrasında kaldığı otelde Türk ve yabancı basın mensupları için toplantı yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde resmi temaslarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmeden sonra beraberindeki heyet ile konakladığı Willard Intercontinental Hotel’de bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan Obama ile görüşmesiyle ilgili de Türkiye’nin İran ile ilgili ilişkilerinin takdir edildiğini söyledi. Türkiye’nin hangi ülkede olursa olsun, nükleer silahlara karşı olduğunu dile getiren Erdoğan, “ Nükleer silah konusunda da her türlü diplomatik arabuluculuğa hazır olduğumuzu söyledik” diye konuştu. Afganistan ile ilgili de “Afganistan’da özellikle Türkiye’nin eğitim noktasında şu ana kadar Türkiye’de vermiş olduğu desteği bundan böyle hem Türkiye’de hem Afganistan’da kurulabilecek merkezde bu eğitimin verilebileci teklifini sunduk. Bir tabur Türkiye’de eğitiliyorsa bir tabur da aynı şekilde Afganistan’-da eğitilebilir” dedi. Erdoğan, görüşmede Türkiye’nin NATO’daki konumunun güçlendirilmesi için verilen sözlerin yerine getirilmesini de istediklerini söyledi. Türkiye karikatür krizi nedeniyle NATO Genel Sekreterliği’ne aday olan Danimarka eski Başbakanı Rasmussen’i veto etmiş, ancak NATO’daki üst düzey konumlara Türk yönetici atanması karşılığında vetosunu kaldırdığı öne sürülmüştü. Başbakan Kıbrıs ile ilgili de Türkiye, Yunanistan Güney ve Kuzey Kıbrıs ile birlikte dörtlü görüşmeleri de teklif ettiğini dile getirdi, ayrıca Türkiye’nin Suriye-İsrail ile Filistin-İsrail arasında da arabuluculuğa hazır olduğunu belirtti.

NOTLAR

Erdoğan’a ikiz limuzinli koruma

TÜRK heyeti, Beyaz Saray’a gelişte üzerinde ABD ve Türkiye bayrakları bulunan birbirinin tamamen aynı iki limuzin kullandı. Böylece aynı ABD Başkanı Obama’nın hangi araçta olduğu anlaşılmasın diye yurt dışı ziyaretlerinde kullandığı korunma yöntemi gibi Erdoğan’a da bu tip bir güvenlik uygulaması yapılmış oldu. Erdoğan Beyaz Saray önüne park eden limuzinlerden arkadakinden indi.

Turgut Özal gibi “ikili karşılama”

YEMEKLİ görüşmede Türk tarafını Erdoğan’ın yanısıra 7 isim temsil etti. Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Egemen Bağış, Mustafa Demir, Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Kürşad Tüzmen ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner Türk heyetini oluşturdu. ABD tarafında da Başkan Yardımcısı Joe Biden hazır bulundu. Turgut Özal döneminden bu yana ilk kez ABD Başkanı ve yardımcısı bir Türk başbakanıyla yapılan görüşmeye birlikte girmiş oldu. Toplantıya ayrıca Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones da katıldı.

Obama Patrik’e sözünü tuttu

OBAMA, Fener Rum Patriği Bartalameos ile 9 Kasım’da yine Beyaz Saray’da görüşmüştü. Patrik, Obama ile Heybeliada Ruhban Okulu konusunu da görüştüklerini söylemiş ve “Başkan bana bu konuyu Erdoğan ile görüşmesinde ona ileteceği konusunda güvence verdi” demişti. Obama sözünü tuttu. Ancak Obama’nın konuşmasını Türkçe’ye çeviren tercüman, Başkan’ın “Ekümenik Ortodoks Patriği” sözlerini, sadece “patrik” olarak çevirdi. “Ekümenik” sözünü ağzına almadı.

Haberin Devamı