Gazete Vatan Logo

Hoca’nın ‘Saadet’i bozuldu

SP’de Erbakan ile Kurtulmuş’un liste savaşı kavgaya dönüştü. Yumruklar tekmeler havada uçuştu

SP’de Erbakan ile Kurtulmuş’un liste savaşı kavgaya dönüştü. Kurtulmuş, Erbakan’ın çocuklarının olduğu ‘yeşil liste’yi çizdi. Erbakancılar kürsüyü işgal edince polis müdahale etti. Kurtulmuş 3. turda 310 oyla genel başkan seçilebildi



Saadet Partisi’nin dünkü Olağanüstü Büyük Kongresi’nde “liste savaşı” yaşandı. Necmettin Erbakan’ın “yeşil liste” adını verdiği ve içerisinde Milli Görüş’te ilk dava arkadaşları olan isimlere yer vermesi, SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’un ise yenilikçi değişim adı altında daha genç kadroları “beyaz liste”sine koyması, dünkü kongrede gerilimi yükseltti. Yeşil ve beyaz liste okununca delegeler “Tek liste istiyoruz, yoksa oy kullanmayacağız” şeklinde tepki gösterdiler. Erbakan adına kürsüye çıkan Oğuzhan Asiltürk konuşmasında, 40 yıldır Milli Görüş’te yer alan isimlere karşı çıkılmasını eleştirdi ve “Biz değişmeden yenileşme istiyoruz. Burada hepimiz kardeşiz. Biz yıllarca bu davanın içinde yer aldık. Partinin her aşamasında yer aldık” derken, kendilerini yok sayılmasına tepki gösterdi.



42 isim yeşil listeden ayrıldı

Beyaz liste adına kürsüye çıkan Numan Kurtulmuş ise adının konduğu yeşil listeden istifa ettiğini açıklayarak, şunları söyledi: “Hayatamın her döneminde bu davanın içinde oldum. Son günlerde Saadet Partisi ile ilgili bir rüzgar esiyor. İktidar olmamıza çok yakın bir süreç kalmıştır. Çok hızlı bir ilerleme kaydettik. Tümseği aşmaya az bir vakit kaldı. Listedekilerin benim gibi koşması lazım. Listeye şu girdi, bu çıktı, konuşmayacağım. Mesele daha hızlı, güçlü çalışacak kadro oluşturmaktır.” Kurtulmuş, her bölgeyi temsilen il başkanlarını GİK’e aldığını, tecrübeli isimleri de Yüksek İstişare Kurulu’nda değerlendireceğini de söyledi. Bu arada hem Kurtulmuş’un, hem de Erbakan’ın listesinde yer alan 42 kişi yeşil listeden istifa etti. Böylece, oylamaya geçilmeden Erbakan’ın listesi delinmiş oldu. Bu sırada GİK üyesi Birol Aydın, “Konuttan gelen talimat üzerine imza attım” diyerek, ikinci listeyi Erbakan’ın çıkardığını itiraf etti. Divan Başkanı Teoman Rıza Güneri, iki listede de Numan Kurtulmuş’un genel başkan adayı olduğunu, ancak Kurtulmuş’un “yeşil” listeden istifası ile hukuk açısından bir sıkıntı oluştuğunu kaydetti.



Erbakan yanlıları kürsüyü bastı

İki liste için 1250 delegenin oy kullanmaya başladığı sırada ise arbede yaşandı. “Mücahit Erbakan” ve “Hocaya sadakat şerefimizdir” diye slogan atan Erbakan yanlıları kürsüye yürüdü. Erbakan’ın özel kalem müdürü Mehmet Karaman’ın önderliğinde kürsüyü işgal eden bir grupla Kurtulmuş’a yanlıları arasında arbede yaşandı. Bunun üzerine ilçe seçim kurulu başkanı duruma müdahale ederek, seçimin başlandığını ve kürsünün boşaltılmasını istedi. İlçe seçim kurulu başkanının talebi üzerine kürsüye çıkan emniyet güçleri, partililere müdahale etti.


Kurtulmuş üçüncü turda seçildi

Tartışmaların ardından oylamaya geçildi. GİK listesinde anlaşma olmayınca, ilk tur oylamada Erbakan taraftarlarının “Erbakan’ı seven oy kullanmasın” boykotu kendini gösterdi. İlk oylamaya bin 250 delegeden sadece 634’ü katıldı. 63 oy geçersiz sayılırken, 571 oy alan Kurtulmuş, salt çoğunluk gerektiği için ilk turda seçilemedi. İkinci turda da Kurtulmuş 279 oyda kaldı. Salt çoğunluk şartı aranmayan üçüncü tur oylamada ise kullanılan 316 oyun 310’unu alan Numan Kurtulmuş ikinci kez Saadet Partisi Genel Başkanlığı’na seçildi. Kurtulmuş Ekim 2008’de yapılan kongrede ise oy kullanan 946 delegeden 924’ünün oyunu alarak genel başkan seçilmişti.


Erbakanlar listede yer almadı

Kurtulmuş’un listesinde 42 yeni isim yer aldı. Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan, kızı Elif Erbakan Altınöz ve damadı Mehmet Altınöz’ün kardeşi Orhan Altınöz’ün yanı sıra Şevket Kazan ve Mete Gündoğan, Temel Karamollaoğlu, Ahmet Tekdal, Celal Asiltürk ve Yasin Hatipoğlu gibi isimler yer almadı. Kurtulmuş’un listesinde 8 kadın üye yer aldı. Ancak bu isimlerden Ayşenur Tekdal, oylama öncesi listeden çıkarılmak istediğini Divan’a bildirdi. Listedeki kadın sayısı 7’ye düştü. Daha önce GİK’te 4 kadın üye yer almıştı.


‘Kırgın değilim’

Kurtulmuş, genel başkan seçildikten sonra “Aslında belki iki listenin olmaması daha hayırlı olabilirdi, son noktaya kadar istişare edilmiş bir listenin. 5-6 tane ismin olmaması yüzünden farklı bir liste çıkmasını doğrusu çok anlayamadığımı ifade etmek isterim” dedi. Kırgın ya da küskün olmadığını vurgulayan Kurtulmuş “Kongreden iktidara yürüyüş mücadelemiz başladı” şeklinde konuştu.




Haberin Devamı