Gazete Vatan Logo

D'hondt sistemi nedir, d'hondt yöntemiyle milletvekili hesaplama nasıl yapılır? D'hondt usulü hesaplama ne demek?

Seçim Kanunu teklifi TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi. İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak. İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak genel D'Hondt uygulamasıyla belirlenecek. Söz konusu gelişmenin ardından D'hondt sistemi hakkında yapılan aramalar arttı. D'hondt sistemi nedir, ne demek? D'hondt sistemi hesaplama ile milletvekili sayısı nasıl belirlenir?

D'hondt sistemi nedir, d'hondt yöntemiyle milletvekili hesaplama nasıl yapılır? D'hondt usulü hesaplama ne demek?

Seçim sisteminde milletvekili hesaplamalarında kullanılan D'Hondt sistemi ile siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı belirleniyor. D'hondt sistemi hakkında merak edilenler…

D'Hondt sistemi nedir, ne demek?

D'Hondt sistemi, Belçikalı hukukçu ve matematikçi Victor D'Hondt tarafından 1878'de tasarlanmış nispi temsil sistemidir. Türkiye’de 1961’den bu yana –1965 Millet Meclisi genel seçimi ile 1966 Millet Meclisi ara seçimi dışında– bütün milletvekili genel ve ara seçimlerinde d’Hondt sistemi uygulanmıştır; günümüzde de yürürlükte olan sistem budur.

Arjantin, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Doğu Timor, Ekvador, Finlandiya, Galler, Hırvatistan, İskoçya, İsrail, İzlanda, Japonya, Kolombiya, Macaristan, Makedonya, Paraguay, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Şili, KKTC ve Türkiye'de uygulanan seçim yöntemidir.

D'Hondt sistemi hesaplama örnekleri

Bir seçim çevresinde her partinin aldığı oy toplamı, sırasıyla 1’e, 2’ye, 3’e, 4’e ... bölünür ve o seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısına ulaşıncaya kadar bu işleme devam edilir. Elde edilen paylar, parti farkı gözetmeksizin, büyükten küçüğe doğru sıralanır. Milletvekillikleri bu sıralamaya göre partilere tahsis edilir.

Haberin Devamı

7 milletvekili çıkaracak bir seçim bölgesinde A Partisi 60 000, B Partisi 25 000, C Partisi 14 000 oy almış olsun.