Gazete Vatan Logo
Futbol 'Yeni formatta gitmemek mucize'

'Yeni formatta gitmemek mucize'

Yazarımız Güntekin Onay’a göre Fransa 2016 elemelerindeki en büyük şansımız, değişen statü:

'Yeni formatta gitmemek mucize'

4 takımlı yeni formatta açık konuşalım Avrupa Şampiyonası’na gitmek değil, gitmemek olay olur. Kabul edelim ki grubumuz çok kolay değil ancak 2. olamasak bile, 3. olup da gitme şansımız bile son derece yüksek. Avrupa’daki en güçlü 20 futbol ülkesinin dışında kalanlarla play-off maçları yapılacak. Grup değerlendirmesi yapmadan önce bu faktörü hesaba katarsak, Fransa 2016’ya katılamamamızın büyük bir sürpriz olacağını vurgulayalım. Grubumuza gelince..

2014 elemelerindeki Hollanda, bizi 2 maçta da yenmeyi başarmıştı. Grubun 1.’lik için favorisi onlar. Keza 1.’liğin artık hiçbir önemi yok. Dünya Kupası’ndan sonra Hollanda Milli Takımı’nda bazı değişikler olabilir. Yaşı ilerlemiş oyuncular yerine daha genç isimlerle yola devam edebilirler. Ama koşullar ne olursa olsun, Hollanda grubun 1.’lik için en güçlü adayı.

Altın jenerasyondan bugün Çek Milli Takımı’nda oynayan sadece kaleci Cech ve Tomas Rosicky kaldı. Çek futbolu düşüşte. Ancak yine de bizim için grupta 2.’lik mücadelesi yapacağımız en güçlü rakip. Shakhtar Donetsk’te oynayan Hübschman’ın da 2016 elemelerinde kadroda olacağını sanmıyorum. Yeniden yapılanan Çek takımında Freibug’da oynayan Darida ve West Bromwich’te oynayan Vydra dikkat çeken isimler. Ülkemizde forma giyen Kadlec ve Sivok da takımın önemli oyuncuları. Çek futbolu disiplin, tempo ve tekniğe dayalı bir ekol. Her dönemde de bize ters gelmişlerdir. Manisa’da son oynadığımız hazırlık maçında da çok üstün bir oyunla bizi yenmişlerdi. 2.’lik için iç sahada onları yenmemiz şart.

İZLANDA ZORLAR

4. torbadan gelebilecek en makul takımlardan birisi Letonya’ydı. Bence Letonya 5. torbadaki İzlanda’dan bile daha zayıf. 2004 play-off’unda bizi eleyen Letonya’nın çok gerisindeler. 2014 elemelerinde sadece 8 puan toplayabildiler. Ve bunun 6’sını Liechtenstein’dan aldılar. Uluslararası düzeyde oynayan bir futbolcuları yok. İçeride ve dışarıda 6 puan almamız gereken bir ekip.

İzlanda 5. torba için fazlasıyla güçlü bir takım. 2014 elemelerinde grup 2.’si olup, Hırvatistan’la play-off oynadılar. Son dönemde iyi bir jenerasyon yakaladılar. Tottenham’da oynayan Sigurtson takımın en önemli oyuncusu. Birçok futbolcusu Avrupa’nın üst seviye liglerinde oynuyor. Fizikli ve mücadeleci bir takım. Kesinlikle çok ciddiye alınması gereken bir rakip. Özellikle deplasmandaki maç gruptaki en zor karşılaşmalarımızdan biri olacak.

KAZAKLAR ÇIKIŞTA

Kazakistan, futbolda ilerlemek isteyen ve yatırım yapan bir ülke. Asya’dan değil de UEFA’dan elemelere katılmalarının sebebi de bu. Gelişmek istiyorlar. Ancak henüz emekleme aşamasındalar. 6. torbadaki diğer takımlarla bir grup oluşturulsa, Kazaklar açık ara o grubun lideri olur. San Marino, Cebelitarık, Andorra gibi 2 maçta 6 puanı hiç düşünmeden kağıda yazacağımız takımlar varken, Kazakistan’ın gelmesi tabii ki şanssızlık. Her şeyden önce çok uzak bir deplasman.

Haberin Devamı