Gazete Vatan Logo
Şampiy10 Paul Pogba, Türkiye'de oynayabilir mi? 4 yıllık sahalardan uzak kalacak

Paul Pogba, Türkiye'de oynayabilir mi? 4 yıllık sahalardan uzak kalacak

İtalya Dopingle Mücadele Kurulu’nun kararı sonrasında 4 yıl sahalardan uzak kalacak Fransız futbolcunun cezası, sadece Çizme’de değil, dünya çapında geçerliliği bulunuyor. Yıldız oyuncu, Fransa Milli Takımı’nda da yer alamayacak.

Paul Pogba, Türkiye'de oynayabilir mi? 4 yıllık sahalardan uzak kalacak

Futbolla “sportif” bir içerik oluşturan, kullanılan ilaçlarla “tıbbi” bir durum halini alan doping, cezasıyla da “hukuksal” bir platform içerisine girmekte... Son olarak Pogba’nın 4 yıl ceza almasıyla karşımıza çıkan bu “baş belası”nın sahalara yansıması, çeşitli soruları da beraberinde getirdi. Bu konuya en çok kafa yoran hukukçulardan Avukat Mehmet Yoğurtcuoğlu bunlara cevap olabilecek en doğru adreslerden biriydi. Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu (TDMK) Genel Direktör Yardımcısı Yoğurtcuoğlu, bunları tek tek yanıtladı.

- İtalya Dopingle Mücadele Kurulu’nun verdiği 4 yıllık cezayı biraz değerlendirsek...

"İlk numune sonunda durum pozitif çıkarsa, herhangi bir yanlışlık, sıkıntı yaşanmaması için ikinci numunenin sonucu beklenir. Yani yargılama başlamadan deliller ortaya çıkmış olur. Futbolcu da yargılama sonuna kadar tedbirli olarak oynayamaz. Eğer Pogba, suçu kabul etseydi, bir yıl indirim alabilirdi. (2 yıldan fazla olan cezalarda...) Bazı ülkelerde bunun temyizi kendi içerisinde yapılabiliyor. Ancak Pogba’nın CAS’a başvuracağını öğreniyoruz. Karar kesinleşinceye kadar da tedbir devam eder."

Haberin Devamı

 - Pogba’nın cezası nasıl yansır? İtalya dışında bir ülkede oynayabilir mi? Mesela Türkiye’ye gelebilir mi?

"Ulusal kurullar bunu WADA (Dünya Dopingle Mücadele Ajansı) ile o spor branşının üst kuruluna (FIFA) bildirmek zorunda... Ayrıca, ‘adams’ olarak adlandırılan dijital platforma da bu ceza hemen giriliyor. Burada da belli oluyor. Dolayısıyla doping evrensel bir suç olduğu için hiçbir yerde oynayamaz."

- Kulüpte oynayamıyor, peki ya milli takım?

"Bütün milli takımlar, FIFA’ya bağlı olduğu için milli takımda da görev yapamaz."

BİR TEST 400 EURO

Türkiye’de bir dönem futbol maçlarda kura çekimiyle belirlenen futbolculara yapılan doping kontrolünde yöntem biraz değişti.

Şimdi artık, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu’nun kontrolünde... Artık, nerede, nasıl, kime test yapılacağına TDMK karar veriyor. Yetkililer, bir test fiyatı 400 euro olduğu için daha seçici davranıyor.

Maçın önemi, futbolcunun katkısı ve birçok parametrelere (sakatlık sıklığı, oynayıp oynamaması vb. gibi) göre doping kontrolü yapılıyor. Özellikle de, maçlardan ziyade kamplarda yapılması tercih ediliyor. Ayrıca bu konuda ihbar sistemi de devrede...

Haberin Devamı