Gazete Vatan Logo
Beşiktaş Önce G.Saray şimdi Beşiktaş!

Önce G.Saray şimdi Beşiktaş!

'Beşiktaş İnönü Stadı'nda tarihi eser çıktı' iddialarının ardından Koruma Kurulu yıkım çalışmalarını durdurdu. Durdurma kararından günler önce ortaya atılan bir iddia ise kafaları karıştırdı.

Önce G.Saray şimdi Beşiktaş!

12 Temmuz'da ortaya atılan iddiaya göre 'Beşiktaş İnönü Stadı'nda tarihi eserler ortaya çıkacak ve yıkım kararı durdurulacak' denmişti. İddianın sahibi gazeteci Haluk Kesim, Beşiktaş'ın yeni stadının Dolmabahçe'ye değil, Kazlıçeşme'deki miting alanına yapılacağını söylemişti.

Yıllardır stad yenileme çalılşmalarını bekleyen Beşiktaş, 2 Haziran'da Başkan Fikret Orman'ın sembolik yıkımı ile bu işlemi başlatmıştı. Gezi Parkı olaylarından sonra ise yıkım çalışmaları durmuştu. 15 gün ara verilen çalışmalar tekrar başlamış ve 27 Temmuz'a kadar devam etmesi planlanıyordu. 27 Temmuz'da İnönü Stadı'nda yapılacak olan Iron Maiden konserinden sonra yıkım çalışmalarının tamamlanacağı söyleniyordu. Ama öyle olmadı...

İnönü Stadı'nın yapımında ortaya çıkan bir yapının iş makineleri tarafından parçalandığı iddia edilmişti. Yıkım işleminin devamı halinde tarihi eser kalıntısı olduğu söylenen yapının çok büyük zarar alacağı söylenmiş ve Arkeoloji Müzesi yetkilileri yıkım çalışmalarının durdurulmasını istemişti.

Tüm bu olaylardan sonra Beşiktaş İnönü Stadı'nda yapılan yıkım çalışmaları bugün tedbiren durduruldu. Koruma Kurulu'nun durdurduğu çalışmalar, Cuma günü netlik kazanacak fakat akıllarda hala soru işareti var. İşte bu noktada 'Beşiktaş'ın yeni stadı Kazlıçeşme'ye yapılacak' iddiası tartışmaları hareketlendirecek gibi görünüyor.

'YENİ STAD KAZLIÇEŞME'YE YAPILACAK'

Gezi Parkı olaylarından sonra tekrar başlayan yıkım çalışmaları döneminde , 12 Temmuz'da SKY 360 ekranlarına katılan gazeteci Haluk Kesim, 'Beşiktaş'ın yeni stadı Kazlıçeşme'ye yapılacak' demişti. O gün fazla ses getirmeyen bu iddia İnönü Stadı'nın yıkım çalışmalarının durdurulmasından sonra akıllara geldi.

Beşiktaş'ın yıkım çalışmaları için aldığı izinlerde "herhangi bir kalıntıya rastlanması durumunda, uygulama durdurulacak" maddesini hatırlatan Haluk Kesim, "Beşiktaş'ın yeni stadı için düşünülen yer TOKİ'nin Kazlıçeşme'de yapacağı stad olacak." demişti. Haluk Kesim, bu iddiasının dayanağını ise 2009 yılındaki İmar Bakanlığı'nın Tarlabaşı'ndaki binasında gördüğü maketten ortaya çıktığını söylemişti. Makette gördüğünü aktaran Haluk Kesim, "Valide Sultan Camii var, bütün her yer var fakat İnönü Stadı yok." demişti. İnönü Stadı'nın yerinde bir kültür merkezi maketi gördüğünü söyleyen Kesim, "Oraya bir kültür merkezi yapılacağı çok kesin ve net. Orada stad olması istenmiyor. Bu da biliniyor. Çünkü orası çok önemli bir mevki. Beşiktaşlılar için de çok önemli ama hükümetler için çok farklı kullanılmak istenilen bir alan. Kimse yanlış algılamasın bunu herkes böyle ister." demişti.

Dolmabahçe'deki bölgenin çok değerli bir alan olduğunun altını çizen Kesim, Beşiktaş'a sunulan teklifi de dile getirmişti. "Size çok daha iyi ve modern bir stad yapalım. Galatasaray'ın Stadı'nda olduğu gibi. Onlara nasıl 'Mecidiyeköy'ü bize verin Ali Sami Yen'i size verelim' dendiği gibi Beşiktaş'a da aynı şekilde söyleniyor.

KAZLIÇEŞME'NİN ALTERNATİFİ HAYDARPAŞA

Haluk Kesim, iddialarını şöyle sürdürmüştü, "Bir alternatif daha var. Haydarpaşa'ya da olimpiyatlar için bir stad yapılacak. Orası da yüzde 20 ihtimal olarak söyleniyor. Ama yüzde 80 ihtimalle Kazlıçeşme olacak.

"YENİ KAPIYA MİTİNG ALANI YAPILIYOR, KAZLIÇEŞME MİTİNG ALANI BEŞİKTAŞ'A VERİLECEK"

Yenikapı'ya sahil doldurulup miting alanı yapılıyor. Oysa ki orada 1 km uzaklıkta bir miting alanı var. O miting alanı Beşiktaş'ın stadı olacak."

Haluk Kesim'in bu iddiaları doğru çıkar mı bilinmez ama Beşiktaş'ın yıllardır beklediği yeni stadı, daha çok konuşulacağa benziyor.

Günay ÇAĞRICI / Skorer.com

Haberin Devamı