Gazete Vatan Logo
Futbol Hamit için ne dedi?

Hamit için ne dedi?

Abdullah Avcı Hamit'ten Emre’ye, Kerim Frei’den Ömer Toprak’a ve daha birçok konuda açıklama yaptı

Hamit için ne dedi?

TRTSPOR’da yayınlanan ve moderatörlüğünü Gökhan Dinç’in yaptığı Basın Tribünü programına katılan Türkiye Milli Takımlar Teknik Sorumlusu Abdullah Avcı Volkan’dan Emre’ye, Kerim Frei’den Ömer Toprak’a, Dünya Şampiyonası Elemelerindeki şansımızdan yardımcılarına çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

Milli takımın başında çıktığı hazırlık maçlarında iyi bir başlangıç yaptıklarını söyleyerek açıklamalarına başlayan Avcı, Dünya Kupası Elemeleri'nde Hollanda ile deplasmanda oynayacakları karşılaşmadan en azından beraberlikle ayrılmak istediklerini söyledi. Ancak alınacak mağlubiyetin de dünyanın sonu olmadığını belirten Avcı, son maçta Hollanda ile sahalarında karşılaşacaklarını hatırlattı.

"Disiplin konusunda temel prensiplerimiz olaylar yaşandıkça görülecek"

Başarılı teknik adam “Volkan kötü sözler söyledi ve özür dilemedi. Zokora’ya ırkçı sözler söylediği iddia edilen, milli takım forması altındayken basın tribününe çirkin bir hareket yapan Emre’nin milli takıma alınışına tepki var. Engin Baytar Trabzonspor’da iken bir maçınız sonrası, “Allah bana Engin gibi futbolcuyla çalışmayı nasip etmesin” demiştiniz. Disiplin açısından vazgeçilmezleriniz nedir?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Volkan’la da konuştum. Vedat Abiyle (Danacı) de konuştum. Volkan’ın içinde bulunduğu ruh halini düşünmek lazım. Sakatlığı vardı, çok zor bir sezondan çıkmıştı. Karşılıklı olarak yanlış anlaşılmaların olduğunu düşünüyorum. Vedat Danacı son derece soğukkanlı ve yapıcı davrandı. Yarın birgün bir yerde karşılaştıklarında barışın hemen sağlanacağını, dostluk mesajları verdiklerini görürseniz şaşırmayın. Volkan o tartışmanın ardından Portekiz milli maçına çıktı. İlk 20 dakika ve son 15 dakika istediğimizi sahaya koyamadığımız anlarda devleşmese hem bana hem ona çok ağır eleştiriler gelecekti.

Emre de Volkan gibi ilk kez çalışma şansı bulduğum bir oyuncu. Dediğiniz olayları ben de takip ettim. Son derece uyumlu, tecrübeli bir profil çizdi 15 gün boyunca. Futbolculuğunu da göz ardı etmemek lazım. 32 yaşında İspanya’nın önemli kulüplerinden biri tarafından transfer edildi. “Milli takımın menfaati için sahada da olurum, tribünde de” diyen bir kişi.

Evet Engin Baytar için o açıklamayı yapmıştım. Siz o açıklamayı biliyorsunuz, sonrasını bilmiyorsunuz. 6 ay sonrasında bir maçta o benden özür diledi, ben ona “Ben o açıklamayı yapmamalıydım” dedim. Babasını da tanırım. Ben ona “Başımın belası, hazır mısın, bir sakatlığın yoksa seni alacağım” diyen adamım. Çok iyi bir sezon geçirdi. 40 maça yakın forma giydi. Milli takımı hak etti”

Disiplin konusunda temel prensiplerimiz olaylar yaşandıkça kamuoyu tarafından görülecektir. Bunları belirtmek için erken.”

Premeir League’den milli takıma gelen Kerim Frei’nin perde arkası

Abdullah Avcı, İsviçre 21 Yaşaltı Milli Takımı'nda görev yaparken Türkiye Milli takımına kazandıran Kerim Frei'nin nasıl ikna edildiği hakkında ise şu açıklamayı yaptı:

"Göreve başlar başlamaz Genç Milli takımlarda antrenörlük, A takımda idari görevler yapmış Okan hoca (Buruk) milli takım için takip ettikleri Türk vatandaşı olan futbolcuların isimlerini verdi. Biri Fulham’da ve İsviçre 21 Yaşaltı takımında oynayan Kerim Frei, diğeri Bundesliga’ya yükselen Furth’ten Sercan Sararer’di. Frei için bir işadamımız da yardımcı oldu. Önce Fulham-Wigan maçını seyrettik, kadromuza kazandırmalıyız diye düşündük. Sonra Chelsea maçını seyrettim. 1-1 biten maçta maçın oyuncusu seçildi. İlginç bir öyküsü de var. Babası, Okan Inter’de oynarken onların maçını seyretmeye götürmüş. Okan onun rol modeli. Birlikte gittik, “Beni genç takım için mi, A takım için mi düşünüyorsunuz” dedi. “Genç takımda oynasaydın, genç takıma isterdik, A takımda oynadığın için A takıma istiyoruz” dedim. İşlemleri bitmek üzere, umarım Avusturya ile yapacağımız müsabakada bizimle olacak.

Sercan’ı alışımız da benzer koşullarda gerçekleşti. Onun da önce babası ve sonra kendisiyle konuştuk. Ama burada belirtmek istediğim bir başka unsur var. Biz ona güvenip formayı verdik. Medya olarak önce siz bana ve ekibime güvendiniz. Sercan iyi oynayınca ona da destek verdiniz. Bir futbolcuyu daha çabuk kazanmış olduk. Bu desteği her futbolcum için özellikle istiyorum."

"Ömer Toprak çok özellikli, çok önemli bir oyuncu"

Türkiye'nin son dönemde değişmez stoperleri arasında yer alan Ömer Toprak'a da övgüler yağdıran Avcı "Benden önce 1 kez milli forma giyme şansı bulan Ömer milli takımımızın en önemli kazanımlarından biri. Topla olan ilişkisi, kademe anlayışı, soğukkanlılığı ve pozisyon bilgisiyle çok uzun seneler katkı sağlayacak. 89 doğumlu ve Bundesliga’da devamlı oynuyor. Portekiz maçında çok ciddi bir baskı yemişken ayağının dışıyla çizgiye oynaıp, boşa çıkıp tekrar topu alıp, yine pasla başlaması onun Pique ayarında bir futbolcu olduğunun kanıtı…" dedi.

"Hamit’in transferi iyi oldu, Nuri de oynamalı"

Real Madrid'den Galatasaray'a transfer olan Hamit Altıntop ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan başarılı çalıştırıcı "Ben Hamit’in transferini Galatasaray açısından değil, Milli takım açısından değerlendiriyorum. Milli takım oyuncuları oynamalı. Hamit geçen sezon Real Madrid’de 4 maçta forma giymişti. Milli takımda bana 5 maç oynadı! Futbolcularımızın maç eksiği olmaması çok önemli. Maç yapabilecekleri kulüplerde olmalılar. Nuri de Real Madrid’de olma savaşı veriyor. O da çok önemli bir oyuncu ve oynamalı" diyerek transferin Milli takım için yararlı olduğunu belirtti.

"Löw’le aramızda problem yok"

Basında Almanya Milli Takımı Teknik Direktörü Joachim löw ile aralarında sorun olduğu şeklinde çıkan haberleri de yalanlayan Avcı "Löw’ün bana kızgın olduğu yolunda çıkan haberler gerçek değil. Kendisiyle yaptığımız görüşmede çok zarif davrandı. Bilakis, Türk vatandaşlığı da olan genç oyunculara Alman milli takımını seçmeleri konusunda baskı yapmadıklarını söyledi. Biz de baskı yapmamalı ve sporcuların kararına saygı göstermeliyiz. Önce Yıldıray’lar geldi. Sonra Hamit geldi, Nuri geldi, Ömer geldi, Sercan geldi. Gelmeyenler de oldu. Mesut Özil gibi. Orada doğmuş büyümüş, eğitimini orada almış. Bu kararların hepsine saygıyla yaklaşmalıyız" açıklamasını yaptı.

"Medya beni Galatasaray ve Fenerbahçe’den aday kadro yapıyor diye eleştirmesin"

Milli Takım aday kadrosunda bütün oyunculara kapılarının açık olduğunu da sözlerine ekleyen Avcı "Milli takımda görev yapan 6 oyuncumuzun 3’ü Fenerbahçe’ye, 3’ü Galatasaray’a transfer oldu. Hasan Ali Kaldırım Kayserispor’dan, Egemen Beşiktaş’tan, Mehmet Topal Valencia’dan Fenerbahçe’ye, Umut Toluouse’den, Burak Trabzonspor’dan, Hamit Real Madrid’den Galatasaray’a geçtiler. Sonra beni eleştirmeyin…

30-31 kişilik bir geniş kadromuz var. Şu an kimse girecek gibi gözükmüyor ama kapımız herkese açık. İbrahim Toraman’la ya da bir başkasıyla ilgili milli takıma gelemez gibi bir değerlendirmemiz yok. Herkesi takip etmeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

"Fikstür gönlüme göre oldu"

Abdullah Avcı, Dünya Kupası Eleme fikstürü hakkında ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hollanda Danimarka maçında kaçırdığı golleri yapsa belki finale kadar gidecekti. Çok önemli bir kadrosu var. Avrupa Şampiyonası’nda arzu ettikleri sonucu alamasalar da son Dünya Şampiyonası’nın ikincisi. 10 milyonluk ülkenin 40 kişilik bir geniş kadrosu var. Biz 75 milyonluk ülkeyiz, geniş kadromuz 30-31 kişi… Forveti her an her şeyi yapabilecek kalitede, defansı ise her an hata yapabilir bir görüntü veriyordu. Turnuva sonrası dünyaca ünlü teknik adamları Van Gaal’i göreve getirdiler. Muhakkak kendince düzenlemeler yapacaktır. Onunla çalışmış teknik adamlarla da, futbolcularla da görüşeceğiz. Turnuvaya deplasmanda Hollanda’yla başlamak çok önemliydi. Gideceğiz en iyi sonucu almaya çalışacağız. Galibiyet için gidiyoruz. Beraberlik de iyi olur. Ancak yenilirsek de dünyanın sonu değil, Hollanda son maç bana gelecek,

UEFA kriterlerine uyan 4 stadımız var. Kayseri nispeten uzak. Olimpiyat Stadı uygun değil. Son milli maçlar hep Arena’da oynandı. Biz kurmaylarımızla yaptığımız değerlendirmede Saracoğlu Stadı’nda oynamayı uygun bulduk."

Haberin Devamı