Gazete Vatan Logo
Futbol Çekler’i iyi tanıyoruz

Çekler’i iyi tanıyoruz

Gruptaki son maçımızı oynayacağımız Çek Cumhuriyeti ile eleme grubunda da karşı karşıya geldik. Çekler ayrıca EURO 2008’deki 2-0’dan geri dönüp kazandığımız unutulmaz maçta da rakibimizdi

Çekler’i iyi tanıyoruz

EURO 2016 D Grubu’nda futboluna en aşina olduğumuz takım kuşkusuz Çek Cumhuriyeti. Turnuva öncesi eleme grubunda da birlikte mücadele ettiğimiz Çekler’le oynadığımız ilk karşılaşmada tartışmalı hakem kararları sonucunda 2-1 yenilmiş ancak deplasmanda 2-0 kazanmıştık.

ANCAK tabii ki Çek Cumhuriyeti ile bu zamana kadar oynadığımız, sadece bizim değil belki de tüm Avrupa’nın unutamayacağı maç, EURO 2008’deydi. Portekiz ve İsviçre’nin de yer aldığı A Grubu’nun son maçında tur atlamamız bu galibiyete bağlıydı.

Koller ve Plasil’in golleriyle 2-0 geri düştük ancak ‘Biz bitti demeden bitmez’ efsanesi o gün başladı. 75’te Arda, 87 ve 90+1’de Nihat’ın golleriyle tarih yazdık ve gruptan çıktık. İşte o Çek Cumhuriyeti bu yaz yine rakibimiz.

KADROSUNDA yakından tanıdığımız Bursalı Sivok ile Necid ve F.Bahçeli Kadlec ve Kasımpaşalı Pavelka’nın yanı sıra Petr Cech ve Rosicky gibi tecrübeli isimleri bulunduran Çekler ile 21 Haziran’da grubun son maçında Stade Bollaert Delelis’te karşılaşacağız.

Aslında 9. kez katılıyorlar

Haberin Devamı

ÇEKLER, Avrupa Şampiyonası’nın gedikli takımlarından. 1960-1992 arası turnuvaya 3 kez Çekoslovakya olarak katılan Çek Cumhuriyeti 1976’da bu kupayı kazanmıştı, Çekoslovakya dağıldıktan sonra 1996, 2000, 2004, 2008 ve 2012’de aralıksız olarak her şampiyonaya katıldı. Çekler yine dahil olduğu turnuvada grubun son maçında rakibimiz olacak.

Cech rekor kırabilir

ÇEK Cumhuriyeti’nin ve Avrupa’nın en önemli kalecilerinden biri olan Arsenalli Petr Cech için bu turnuva çok özel bir anlam taşıyor. 34 yaşındaki tecrübeli file bekçisi EURO 2016’da 3 maçta forma giyerse 118 maçta oynayan Karel Poborsky’yi geçerek en çok milli maça çıkan Çek futbolcu unvanını alacak.

Finalde kaybettiler

ÇEK Cumhuriyeti şu ana kadar Avrupa Futbol Şampiyonası’nda 1 kez final oynama başarısı gösterdi ve onda da dramatik bir şekilde kaybetti. 1996’da İngiltere’de düzenlenen turnuvanın finalinde Almanya’nın karşısına çıkan Çekler 59’da Patrick Berger’in penaltısıyla öne geçmiş ancak 73’te Oliver Bierhoff skoru dengelemiş ve maç uzatmaya gitmişti. Bierhoff 95’te ‘Altın Gol’ü atarken Almanya şampiyon olmuştu.

Haberin Devamı

Resmiyse kazanıyoruz

ÇEK Cumhuriyeti ile bu zamana kadar 9 kez karşı karşıya geldik. Bu maçların 1’i berabere biterken Çekler bizi 5 kez mağlup etti, Milli Takımımız ise 3 defa kazandı. Ancak iş resmi maçlara gelince durum farklılaşıyor. Rakibimizle 3 defa resmi karşılaşmaya çıktık ve bunların ikisini biz kazandık, birini de Çekler galip tamamladı. Çekler’e karşı diğer 4 yenilgimiz hazırlık maçlarında geldi.

İlk maçları bizimleydi

RAKİBİMİZ için aslında büyük bir anlam teşkil ediyoruz. Çünkü Çek Cumhuriyeti ilk milli maçını Ay-yıldızlılarımızla oynadı. Çekoslovakya dağıldıktan sonra Çek Cumhuriyeti adıyla ilk defa 23 Şubat 1994’te sahaya çıkan Çekler’in rakibi bizdik. İnönü Stadı’nda oynanan özel maçta Ertuğrul Sağlam’ın penaltısıyla öne geçtik ama Çek Cumhuriyeti, Novotny, Latal ve Siegl’ın (2) golleriyle 4-1 kazandı.