Gazete Vatan Logo
Galatasaray Asıl zenginlik Tolga'yı kazanmak

Asıl zenginlik Tolga'yı kazanmak

1 numaraların hocası Murat Öztürk, kalecilerin ilk yarıdaki performanslarını mercek altına aldı.

Asıl zenginlik Tolga'yı kazanmak

Beşiktaş - Tolga

SÜPER LiG’de lider Beşiktaş, kaleci performansları açısından inişli çıkışlı grafik sergiledi. Tolga zaman zaman iyi oyunuyla takımını taşırken, Avrupa Ligi’yle beraber bazen sert eleştirilerin hedefine oturdu. Ancak yine de görev aldığında elinden gelenin en iyisini yapma gayreti içinde oldu.

Günay Güvenç ise G.Saray maçındaki hatayla, ‘genç kaleci’ sınıfından sıyrılmış beklentisi içinde olanlar için umudun ileriki zamana taşınmasına neden oldu. Günay bu olumuz durumu lehine çevirebilecek çözümü bulacağı düşüncesindeyim. Çünkü yetenekli kalecinin, gelişiminin kariyeri boyunca devam edeceğini bildiğini düşünüyorum.

Farklı bakış açısı gerek

Özellikle 3 yıldır G.Saray’a giden Cenk Gönen dahil Tolga Zengin ve Günay Güvenç’in sakatlık ve dalgalı performansları Beşiktaş kalesinde sorun olduğu yönünde genel kanı oluşturmuşsa, hemen yabancı kaleci almak yerine, camianın daha farklı bakış açılarıyla değerlendirme yoluna gitmesi gerekli. Yerli ve yabancı kaleci transferi konusunda birçok kriter söz konusuyken, Tolga Zengin yapması gerekenleri öne çıkararak mücadelesine devam etmeli.

Haberin Devamı

F.Bahçe - Volkan

“Dengeli performansıyla takımına gerektiği anlarda katkı yaptı Volkan. Kaleci pozisyonunda kadro derinliği en iyi takımın da F.Bahçe olduğunu söyleyebiliriz.”
2014-2015 sezonunun ilk yarısında, golle sonuçlanabilecek pozisyonları daha fazla yaşayıp, 13 gol görüp lider bitiren F.Bahçe, bu sezon az pozisyon bulmasınarağmen, 13 golle en az gol yiyen takım oldu. Volkan, dengeli performansıyla takımına gerektiği anlarda katkı yaptı.
F.BAHÇE’YE 12 yıl aradan sonra yabancı kaleci olarak katılan Fabiano ligde süre almadı. Hazırlık ve Avrupa maçlarında izlediğimiz Brezilyalı’nın, F.Bahçe ve ülke kalecilerine sağlayacağı faydaları ilerleyen haftalarda daha net görme şansı bulacağız. Ertuğrul ve Erten gibi yetenekli yetişmiş değerlerin kadro içinde yeterli şansı bulmaları zor görünürken, kaleci pozisyonunda kadro derinliği en iyi takımın F.Bahçe olduğunu söyleyebiliriz.
G.Saray - Muslera
“Merkezden savunma arkasına atılan toplarda zamanlama hatalarının yanında, yerden sağına şutlara da yeterli müdahaleyi yapmakta geç kaldı.”
MUSLERA, Şampiyonlar Ligi ve ligdeki 23 maçta oynayarak ilk yarı itibariyle en çok süre alan eldiven oldu. Takım savunmasındaki bazı aksaklıklardan dolayı çokça pozisyon yaşayan Muslera, kalitesini ortaya koyarken motivasyonunu bazı maçlarda kaybettiğini gördük. Özellikle Rize ve Antalya maçlarındaki son dakika gollerinin etkilerini üzerinde hissetti. Merkezden savunma arkasına atılan toplarda zamanlama hatalarının yanında, bazen yerden sağ tarafına atılan şutlara da yeterli müdahaleyi yapmakta geç kaldığına şahit olduk. Defansif organizasyon konusunda saha içinde iyi bir iletişimle kendi işini rahatlatması anahtar faktörü olacak.
Trabzonspor
Onur'un performansı artabilir
ESTABAN’I alıp, kalede rekabeti sağlama düşüncesinde olan Trabzon, istediği verimi oyuncusundan oynadığı 4 maçta da alamadı. Onur ise 13 maçta dalgalı performansı ile dikkat çekti. Yetilerine uygun pozisyonlar yaşadığı maçlarda başarılıydı. Merkezden ve yandan gelen yüksek toplardaki yumruklama ve blokaj tercihleri, ayrıca geriden oyun kurmadaki becerileri üzerine yoğunlaştığında seviyesini arttırmış olacak.
GEÇTİĞİMİZ sezonlardaki şehirle özdeşleşmiş, sorumluluk alan bir oyuncu. Yetenekli kalecinin gereken düzeyin altındaki performansı; şehrin dinamik yapısının etkisiyle ikinci devre de yükselişinin artacağını umut ediyorum.
Akhisar
LUKAC, Partizan’dan gelip, çabuk adaptasyon sağlayarak başarılı oldu. Akhisar’ın ligin az gol yiyen takımlarından olmasında pay sahibi olmayı başardı. Belli bir seviyede de olsa kaleciye ait olması gereken özelliklere sahip oluşu basit ve gösterişsiz oyunu onu bir adım öne çıkardı.
Konya
İLK 3 maça Kaya ile çıkan sonraki 14 maçı Serkan ile tamamlayan Konyaspor’da Serkan başarılı oyunuyla göze çarptı. Çabukluğu, çevikliği, pozisyon bilgisi, savunma organizasyon becerisiyle fark yaratan file bekçisinin, 2. yarıda performansının artacağını tahmin ediyorum.
Antalya
İLK yarıyı ağırlıkla Fornezzi ile oynayan Antalyaspor, M’bolhi’ye 5 maç şans tanıdı. Fornezzi, ortalama performansı ile yapabileceğinin en iyisini yapma gayreti içinde oldu. M’bolhi ise adaptasyon sorunu yaşadığını oynadığı maçlarda net biçimde ortaya koydu.
Kasımpaşa
Kaleci antrenörünün etkisi
İLK yarıyı dönüşümlü iki kaleci ile tamamlayan Kasımpaşa, 7 maçını Ramazan, 10 maçını ise Isaksson ile oynadı. F.Bahçe’den sonra ligin en az gol yiyen takımı oldu. Kaleci antrenörünün kaleciler üstündeki etkisini Kasımpaşa’da görme fırsatı yakaladık. Cengiz Birgen’i tebrik etmeliyiz.
Eskişehir
Motivasyonu bir hayli düşen Boffin’in, geçtiğimiz yıllardaki performansına ulaşması için iyi bir hazırlık geçirmesi gerekli. Ali Şaşal Vural’ın ise yıllar önce Altay’daki çıkışını lige taşıyabilmek adına Eskişehir’deki 2 maçlık performansı yetersiz kaldı. Yeteneklerini ortaya koyacak kariyer planlaması yapmalı.
Başakşehir
Daha cesaretli olmalı
Volkan, Milli Takım’la beraber değerlendirdiğimizde başarılı bir yarı geçirdi. Avrupa Şampiyonası’na zihinsel hazırlık yaptığı düşüncesiyle beraber işine odaklanmış görüntüsü en büyük artısı. Gelişime açık yönlerinin olduğu gerçeğiyle, özellikle oyun kurarken gerçek kapasitesini yakalaması ve sol ayağını da iyi kullanabildiğini bildiğimiz file bekçisinin çok yönlü olabilmek adına daha cesaretli olması gerekli.
Mersin
MUAMMER, 1260 dakika görev aldı. Pozisyonu bol maçlar oynayan Muammer, oyuna sıcak kalabildiği için gelecekte daha az topla buluşacağı zamanları alıp, bu yoğun atmosferden dersler çıkarmalı. Bu sezonu fırsata çevirmek için bütün gücüyle, zihinsel, fiziksel ve teknik beceri çalışmalarına yoğunlaşmalı. Kalede daha dengeli, dağılmadan göstereceği performans onu bir üst sınıfa taşıyacaktır. Ligimizin aranan eldivenlerinden biri olabilmek tamamen kendi ellerinde. Bunu başarmak için gerekenler kendisinde mevcut.
Çaykur Rize
ITANDJE, Rize’de tüm lig maçlarını oynayarak istikrarlı bir görünüme sahip oldu. Özellikle 15. Hafta Trabzon maçıyla kendisinden söz ettirdi. İyi oyunla beraber, konsantrasyon seviyesini yükseltebilen eldiven, arkadaşlarının hatalarını kapatarak başarılı oldu. Farklı kaleci tekniğiyle, topa hamleler yapan Itandje, kendine has tarzıyla takımına katkı yaptı.
G.Antep
UZUN yıllar G.Antep kalesini koruyan Karcemarskas ilk yarıda 17 maça çıktı. Ligimizde reaksiyon sürati en iyi olan kaleciler arasında yer alan eldiven, savunma arkasına atılan ve hava toplarındaki teknik becerisi konusunda gelişmeye devam etmek zorunda. Kale çizgisine yakın oyunuyla tanınan Karcemarskas, kaleden başlayan hücum organizasyonlarını daha iyi hale getirebilir.
Kayseri
EN fazla kaleci rotasyonunun yaşandığı takım Kayseri oldu. 13. sıraya göre 17 golle maç başına 1 gol yeme başarısını gösterdi. Sezona Hakan ile başlayıp, Kayacan ile devam edip, son iki maçta Abulaziz ile bitiren Kayseri, formda olan kaleciye şans vereceğinin sinyallerini verdi.
Bursa
KALESİNİ Mert gibi donanımlı bir kaleciye teslim eden Bursa 27 golle takım savunmasındaki sorunlarını ortaya koydu. Mert, son maçlarda bire birde hayli zorlandı. Mert’in gelişkin özelliklerini ortaya çıkaracak oyun yapısıyla Bursa, 2. yarıya daha güvenle bakacaktır.
Sivas
SETKUS’UN transferinde etkenin Sivas’ın hava ve zemin şartları olduğunu tahmin etmiştim. Performansının iyi düzeyde olduğu maçlara rastladığımız Setkus, kaleci tekniği ve beceri düzeyi konusunda yoğun zaman harcaması gerektiği oyunlar çıkardı.
Osmanlı
İLK yarıda iki tecrübeli kaleciyle oynayarak 19 gol yiyen ve 12. sırada olan Osmanlıspor’da, Ahmet Şahin, 12 maçla en fazla süre alan kaleci oldu. Yıllardır Süper Lig ve 1. Lig arasında gidip gelen Ahmet, bu fırsatı en iyi biçimde değerlendirmeye çalıştı. Artur Moraes ise oynadığı 5 maç ile, ‘artık tecrübesini sahaya yansıtması gerekir’ diyenlerin düşüncesini 2. yarıya erteledi.
G.Birliği
14 maça çıkan İsveçli Hopf, fayda-maliyet dengesi konusunda üzerinde durulması gereken bir ilk yarı geçirdi. Bu seviyedeki kalecilerde aranan en temel öğretileri uygulamada zorlukları olduğunu gördük. Kale içi pozisyon alırken ve de topları yeterince bloke etmekten kaçınması ile dikkatleri çekti.

Haberin Devamı