Gazete Vatan Logo
Futbol 3 büyük yok, tek büyük var!

3 büyük yok, tek büyük var!

Yazarımız Serhat Ulueren, 3 büyüklerin mali ve idari durumunu mercek altına aldı.

3 büyük yok, tek büyük var!

EVET iddialı bir başlık, katılıyorum ama mevcut düzen sürdüğü takdirde en azından önümüzdeki 3 yıl için artık 3 büyük değil tek büyük takımı ağırlıklı olarak konuşuyor ve alkışlıyor olacağız. Bu takımın adı da Beşiktaş...

G.SARAYLILAR ve F.Bahçeliler bana kızmasın. Onların kızacağı tek yer başkanları ve yönetim kurulları olmalı. Maalesef Yıldırım ve Dursun bu işi beceremedi. İzledikleri yol felakete gidiyor. Benzetmek olursa freni patlamış ve yokuş aşağı giden bir kamyondan farkı yok F.Bahçe ve G.Saray’ın.

HİSSELER RUSLARIN ELİNE GEÇEBİLİR
Divan Kurulu’nda 9 aylık Sportif A.Ş. zararını 240 milyon lira olarak açıkladı Özbek. Asıl büyük tehlike 31 mayıs 2018’de görülebilir. Çünkü SPK, halka açık şirketlerde 5 yıl üst üste zarar açıklayan şirketlerin yönetimini fesih etme hakkına sahip. G.Saray zaten 4 yıldır arka arkaya zarar açıklıyor.
G.Saray önümüzdeki yıl zarar açıklarsa, hisselerin önemli bölümünü elinde bulunduran Denizbank’a, yani Rus Sberbank’ın eline geçebilir.
Bu senaryo gerçekleşmezse Krasnodar yöneticisi, Krasnodar Arena’yı yapan, serveti 3 milyar doları bulan G.Saraylı işadamı Bahattin Demirbilek de başkanlığı her şeyden çok istiyor.
GELİRLERDE ÇOK BÜYÜK DÜŞÜŞ VAR
SNEIJDER, Selçuk İnan, Tolga, Bruma, Garry Rodrigues, Muslera, Carole, Linnes, Serdar Aziz, Ahmet Çalık, Yasin, De Jong, Sinan, Eren, Semih, Koray, Hakan Balta’nın sözleşmeleri devam ediyor ve G.Saray her sene bu oyunculara yaklaşık 45 milyon Euro ödüyor. Özbek’in açıkladığı gibi gelirlerde de büyük düşüş var.
ÇILGINLIĞA bakar mısınız; Rodriguez için PAOK’a 3.5 milyon Euro, kendisine senelik 1 milyon 350 bin Euro (4.5 yıllık imza X 1.350 milyon= 6 milyon 75 bin Euro) verilecek.
8 MİLYON EURO SERDAR’A GİDECEK
AHMET Çalık için 2.5 milyon Euro G.Birliği’ne bonservis ücreti ödeniyor. Çalık’a da 4.5 yıl için 4 milyon 50 bin Euro verilecek. Gelelim Serdar Aziz’e... Bursaspor’a 4.5 milyon Euro bonservis ödendi. Sakatlığı sebebiyle sezonu kapatan Serdar’a da senede 2 milyon Euro’dan 8 milyon Euro verilecek. Burada rakamları daha yüksek göstermemek adına maç başına ücretleri ve maliyeye yatması gereken vergileri de yazmadım.
ARENA’YA NEDEN taraftar gelsin?
SADECE Rodrigues, Çalık ve Serdar Aziz’in bonservis ve sabit ücretleri, tam tamına 28 milyon 700 bin Euro. Bunu da çarp 4’le... İşte karşına çıkan rakam 115 milyon TL. Sneijder, Selçuk gibi çok ama çok yüksek paralar kazanan oyuncuları, tek maç dahi oynamadan Türkiye’de kendisini bir güzel tedavi ettirip sonra tüyen İzlandalı Sigthorsson’ın çılgın fiyatlarını ise bugün yazmadım bile.
SONRA Özbek çıkmış sahneye, “Kimse kulübe sahip çıkmıyor, kimse kombine ve loca almıyor” diyor. Bu fiyasko transferler, futbol ve basketboldaki başarısızlıktan sonra kim gelir Arena’ya? Kim gelir Abdi İpekçi’ye? Kendisi başkan olduğu halde bile tribün korkusundan maçlara gidemiyor. Gittiğinde köşe bucak saklanıyor.
Beşiktaş 3 yıl daha uzak ara yapar!
KULİSLERDE Fatih Terim’in biletinin kesildiği ve yeni futbol sezonunda Şenol Güneş’in Türkiye Futbol Direktörü olacağı konuşuluyor. Beşiktaş hata yapıp (G.Saray’ın Terim’i Milli Takım’a kaptırdığı gibi) Şenol Güneş’i vermez, kiralık Aboubakar veya yerine bir başka kalifiye golcü alırsa siyah-beyazlılar önümüzdeki 3 yıl da uzak ara şampiyon olur.
F.Bahçe’nin borcu 500 milyon $’ı aştı!
Gelelim F.Bahçe’ye.Şirket borçları 1 milyar 200 milyon lira civarında. F.Bahçe’de işler biraz şeffaflıktan uzak yürüdüğü için sadece elimde net dernek borcu var. O da 386 milyon 741 bin 96 lira.Geçen yıla göre 132 milyon liralık bir artış söz konusu.Aykut Kocaman bile gelse sözleşmelerden dolayı ve parasızlıktan sadece 3-4 transfer yapabilirler. Sow, Lens, Karavaiev, Fabiano kiralık, Volkan Demirel ve Hasan Ali’nin sözleşmeleri bitiyor. Van Persie Türkiye’den daha güzel bir cennet bulamayacağı için (yılda 6.5 milyon Euro gideri var) F.Bahçe’nin işi önümüzdeki sezon daha zor.
Aziz Yıldırım’ın kabusu haline gelmiş bir 4. yıldız takıntısı var. Futbol kötü gidiyor, basketbolda da bu sezon final-four oynayamazlarsa, elde kalacak sadece kadın voleybol. O da taraftarı kesmez. Transfer şart ama borç da 500 milyon doları aşmış durumda.
Hurafelere inanmayın!
SİZ siz olun, “Türkiye Futbol Federasyonu ve hakemler bu sene F.Bahçe’yi, sonra G.Saray’ı şampiyon yapacak. Yayıncı kuruluş rekabetçi lig istiyor, F.Bahçe-G.Saray’ı yarıştan koparmazlar” hurafelerine inanmayın.
BEŞİKTAŞ çatır çatır oynuyor ve tribünleri her maçta doluyor. Gelirlerini son 2 yılda yüzde 400 arttıran Beşiktaş’ta başkan ve yönetim çok havaya girmez, bir-iki akılcı transfer yaparlarsa hem Avrupa’da söz sahibi olurlar, hem de G.Saray ve F.Bahçe’ye üst üste olağanüstü kongreler yaşatırlar.
SEBA-Milne efsanesi nasılsa, Fikret Orman-Şenol Güneş efsanesi de artık başlamıştır Beşiktaş’ta.

Haberin Devamı