Gazete Vatan Logo

Yutulabilir mide balonu nedir, avantajları nelerdir?

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar, obezite tedavisinde kullanılan yutulabilir mide balonu tedavisini ve avantajlarını sizler için anlattı.

Yutulabilir mide balonu nedir, avantajları nelerdir?

Yutulabilir mide balonu, obezite tedavisinde kullanılan cerrahi olmayan bir yöntemdir. Denetimli bir diyetle birlikte kilo kaybıyla ilişkili sağlık ve estetik faydaları elde etmenize yardımcı olabilir.

Yutulabilir mide balonu nedir?

Geleneksel olarak, mide balonunu anestezi gerektiren endoskopik bir tıbbi prosedürle yerleştirilmekte ve çıkarılmaktadır. Yutulabilir mide balonu ise mideye yutularak yerleşir ve aylar sonra doğal olarak atılır.

Yutulabilir mide balonu herkes için uygun mu?

Vücut kitle indeksiniz 27'nin üzerindeyse, yutulabilir (çözünebilir) mide balonu, uzun süreli kilo vermenize ve tip 2 diyabet veya yüksek tansiyon gibi diğer tıbbi durumların yönetimine yardımcı olabilir.

Yutulabilir mide balonu prosedürü, hayati bir ameliyat geçiremeyecek kadar fazla kilolu olduğu düşünülen kişiler için özellikle yararlı olabilir. Ameliyattan önce kiloyu başarılı bir şekilde azaltmak için balonun kullanılması, aşırı kilolu hastalarda cerrahi prosedürlerle ilişkili risklerin azaltılmasına da yardımcı olabilir. Yutulabilir mide balonu yardımıyla hastalar fazla kilolarının ortalama yüzde 20-50'sini verebilmektedir.

Yutulabilir mide balonunun avantajları nelerdir?

Mide balonu işlemi başarılı olursa, uzun süreli kilo kaybı sağlayabilirsiniz, ancak bu, yeni yaşam tarzınıza devam etme yeteneğinize bağlıdır. Yutulabilir mide balonu tedavisi ile birlikte diyet ve egzersiz desteği de almanız gerekiyor.
Uzun süreli kilo kaybı, obezite ile ilgili şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi, hareketlilik ve özgüven gibi çeşitli sağlık sorunlarının da iyileşmesine yardımcı olur.

Ancak çoğu insan için eriyen mide balonuna sahip olmanın çekici yanı, ameliyat gerektirmemesi ve ayaktan tedavi randevusunda yapılabilmesi, yani günlük yaşama minimum düzeyde ara verilmesidir.

Geleneksel mide balonu, tüp mide ameliyatı veya gastrik baypass gibi başka cerrahi seçenekler de mevcuttur. Bu seçeneklerin tümü (mide balonu dışında) normalde hastanede kalmayı gerektiren cerrahi prosedürlerdir, daha invaziv prosedürlerde iyileşme de genellikle daha yavaştır. Yutulabilir mide balonunun yerleştirmede daha az komplikasyonu vardır ve ciddi komplikasyon riski de daha düşüktür.

Nasıl uygulanır?

Balon sistemi, yumuşak, genişleyebilen bir balon, bir yerleştirme tüpü ve bir doldurma sisteminden oluşur. 20 dakikalık bir ayaktan tedavi ziyareti sırasında, ince bir tüple birlikte sönük balonu içeren bir kapsül yutulur. Kapsül mideye girdikten sonra balonu 550 ml sıvı ile doldurmak için tüp kullanılır. Balon dolduğunda tüp nazikçe çıkarılır ve hasta taburcu edilir.

Çoğu insan bir veya iki gün içinde normal aktivitesine dönebilir, ancak bazı kişilerde balon yerleştirildikten sonra mide bulantısı, karın krampları ve bazen kusma görülür. Çoğu durumda, bu semptomlar doktor tarafından reçete edilen standart ilaçlarla kontrol edilebilir.
Diyetisyeniniz, yutulabilir mide balonu ile kilo kaybını en üst düzeye çıkarmak ve rahatlığı optimize etmek için, vücudunuza ve hedeflerinize en uygun önerilerde bulunabilir.

Yutulabilir mide balonu 16 hafta boyunca midede kalır. Midenizin içinde yaklaşık 16 hafta geçtikten sonra, balonun üzerindeki zamanla etkinleşen bir tahliye valfi açılır ve balonun boşalmasını ve bir çıkarma prosedürüne gerek kalmadan gastrointestinal sistemden doğal olarak geçmesini sağlar.

Haberin Devamı