Gazete Vatan Logo

Yoğurt Otu Nedir? Yoğurt Otu Faydaları Nelerdir?

Yoğurt otu bilimsel adı ile galium aparine olarak da bilinen bir bitkidir. Halk arasındaki isimleri içinde çoban süzgeci ve yapışkan otu isimleri vardır.

Yoğurt Otu Nedir? Yoğurt Otu Faydaları Nelerdir?

Yoğurt Otu Nedir?

Yoğurt adının bilimsel adı galium aparine, halk arasındaki adı ise çoban süzgeci ya da yapışkan otu olarak bilinir. Kökboyasıgiller familyasından olan ve doğada yabani olarak yetişen bir bitkidir. Süt içine koyulduğu zaman peynir yapıldığı için adı yoğurt otu şeklinde de anılır. Boyu 50-60 cm boylarında olsa da uygun bir ortam olması halinde 100 cm'e kadar çıkabilir.

İlkbaharda açılan ve meyveleri bağlanan bir ot olan yoğurt otu kokusu ile balı andırır. Tadı acı olduğu için yabani ve şifalı bitkilerden biri olarak tabir edilir. Ekstratı, tentürü, şurubu ve kremi yapılarak kullanılsa da en çok çay şeklinde kullanılır. 

Yoğurt Otu Faydaları Nelerdir?

Demir eksikliğine iyi gelen ve içinde C vitamini barındıran yoğurt otu kan temizleme özelliğine de sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendiren yoğurt otu cilt kırışıklarına da oldukça iyi gelir. Yoğurt otu faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

Haşimato gibi tiroid bezi kaynaklı hastalıkların azalmasını sağlar.

Romatizma ağrılarına iyi gelir.

Haberin Devamı

Safra kesesi ile idrar yollarındaki iltihabı sökmede etkilidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir ve ödem ile şişlikleri de azaltır.

Kanın temizlenmesine yardım eder ve demir eksikliği için vücuda demir takviyesinde bulunur.

Yaşlanma karşıtı bir etkisi vardır ve ağızda oluşan aftlara karşı da koruyucu etkisi vardır.

Gargara olarak kullanıldığı zaman guatr belirtileri azalır.

Antioksidan yapısı olmasından dolayı vücudu toksinlerden arındırmaktadır.

Çay şeklinde hazırlandığı zaman soğumasından sonra pamuk ile cilde sürülürse kırışıklıkları giderir. Bu şekilde 10 gün boyunca düzenli kullanımı önerilir.

Yoğurt Otu Guatr ve Tiroid'e İyi Gelir mi?

Yoğurt otu, tiroid ile guatr gibi sağlık sorunlarına karşı bitkisel bir çözüm olarak kullanılmaktadır. Çoban süzgeci ismiyle de bilinen yoğurt otu bitkisi tiroidlerin düzgün çalışmasına yardımcı olmaktadır. İyot kaynağı olarak da kabul edilen yoğurt otu, iyot eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan tiroid'e de iyi gelir.

Bunun yanı sıra içindeki antioksidan sayesinde tiroid hücrelerinin kötüye gitmesini engeller. Geceleri uyumadan önce yoğurt otu ile hazırlanmış olan çay ile gargara yapılması guatr ağrılarını hafifletir. Tiroid hastalarında çok sık görülen haşimato hastalığına karşı da bağışıklık sistemini destekler, mantar, bakteri ve virüsleri yok etmeye çalışır. 

Haberin Devamı

Yoğurt Otu Çayı Zayıflatır mı?

Yoğurt otunun birçok faydası bulunduğundan zayıflamaya karşı herhangi bir etkisinin olup olmadığı da merak edilir. Yoğurt otunun içinde birçok duruma iyi gelen şifalı vitamin ve mineraller vardır.

Kurutulmuş halde olan yoğurt otunu demleyerek içmek ya da gargara şeklinde kullanmak mümkündür. Direkt olarak zayıflamaya bir etkisi olmasa da şişkinlik ve ödeme iyi geldiği için kilo verme sürecini destekleyebilir.