Gazete Vatan Logo

Yoğurdun faydaları nelerdir? Yoğurt çok yenirse ne olur, yan etkileri nelerdir?

Bağırsaklar için sağlıklı bakterileri içinde barındıran probiyotiklerden yoğurt, vitamin ve mineral açısından da önemli bir besindir. Yoğurt yemek irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarını hafifletmeye yardımcı olurken, vücudun direncini arttırarak hastalıklara karşı daha savunmalı bir hale gelmesine destek oluyor. Ancak hazır yoğurtların geçirdiği işlemler ve konulan katkı maddeleri yüzünden uzmanlar tarafında sık sık uyarılan besin maddelerinin de başında geliyor. Peki, Yoğurdun faydaları nelerdir? Yoğurt çok yenirse ne olur, yan etkileri nelerdir? İşte detaylar…

Yoğurdun faydaları nelerdir? Yoğurt çok yenirse ne olur, yan etkileri nelerdir?

Hayvansal gıdalar içerdikleri vitamin ve mineral bakımından vücudun ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerine sahip olmaktadır. Bu besinlerinden biri de yoğurt olmaktadır. Bir kalsiyum kaynağı olan yoğurt her yaştan insanın tüketmesi gereken gıdaların başında yer almaktadır. Yoğurdu doğal yollarla hazırlayarak tüketmek bu besin maddesinden alınacak faydayı da iki katına çıkarmaktadır. Hazır olarak satılan yoğurtlar maruz kaldıkları işlemler ve içeriklerindeki bazı katkı maddeleri bakımından tüketilmeleri önerilmemektedir.

YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR?

Bir vitamin ve mineral kaynağı olan yoğurt mutfakların vazgeçilmez besin maddeleri arasında yer almaktadır. Yoğurt sütün mayalanması yolu ile elde edilmektedir. Çeşitli bakteriler mayalanma işlemini gerçekleştirmektedirler. Protein oranı sütten daha fazla olan yoğurt pek çok mineralin yanında A,B ve E vitaminleri bakımından da oldukça zengin olmaktadır.

Kemik sağlığı başta olmak üzere diş, sindirim ve kas sağlığına da olumlu etkileri fazla olan bir besin olarak belirtilmektedir. Yoğurdun cilt üzerinde nemlendirme ve ölü hücrelerden cildi arındırma gibi faydaları bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Yoğurt göz sağlığına da oldukça iyi gelmektedir. Gözaltında oluşan koyu renkli halkaların görünümünde azalma sağlamaktadır. Bir kalsiyum kaynağı olan yoğurt sağlıklı dişler için olmazsa olmazlardandır. Yoğurt sayesinde diş ve diş eti hastalıklarından korunmak mümkün olmaktadır. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek koruma sağlamaktadır. Vücudun direncini arttırarak hastalıklara karşı daha savunmalı bir hale gelmesine destek olmaktadır. Sağlıklı ve güçlü kemiklere sahip olmaya yarayan yoğurt özellikle bebek ve çocukların sık tüketmeleri gereken gıdalar arasında yer almaktadır.

Sindirim sisteminin aksamadan çalışmasına destek olarak bağırsak sağlığına katkıda bulunmaktadır. Sindirim sistemi üzerindeki katkısından dolayı kilo vermek isteyenler tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Böcek gibi haşere sokmalarına ve güneş yanıklarına da iyi gelerek acı ve ağrının hafifletilmesine yardımcı olmaktadır.

Haberin Devamı

YOĞURT ÇOK YENİRSE NE OLUR, YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Yoğurt pek çok hastalığın tedavi edilmesinde kullanılmış bir besindir. Yoğurt insan sağlığına zararı olan bir besin maddesi olmamaktadır. Ancak süt ve süt ürünlerine alerjisi olanların tüketirken dikkat etmeleri gereken bir gıda olmaktadır.

Yoğurt iskelet sistemine katkıları oldukça fazla olan bir besin olmasının yanı sıra potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, C ve B12 vitaminleri bakımından da zengin olarak kabul edilmektedir. Yoğurt fazla tüketildiğinde sindirim sisteminin çalışmasının aksamasına neden olarak gaz ve ishal gibi problemleri ortaya çıkarmaktadır.

Yoğurt tüketilirken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de son kullanma tarihi olmaktadır. Özellikle hazır olarak satılan yoğurtları alırken son kullanma tarihine ve ambalajının sağlamlığına dikkat etmek gerekmektedir. Yoğurt bir kalsiyum deposu olduğu için böbrek taşlarının oluşmasına neden olabilmektedir. Bazı besinlerle birlikte tüketildiğinde demir emilimini engellemektedir. Özellikle içinde bulunan şeker ve katkı maddeleri ile meyveli yoğurtlar tüketilmemesi gereken gıdalar arasında olmaktadır. Bu nedenle yoğurdun belli oranlarda tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Haberin Devamı