Gazete Vatan Logo

Yanık İzi Nasıl Geçer? Yanık İzi Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Cilt yapısı oldukça hassastır bundan dolayı sıklıkla dış etkenlerden dolayı zarar görebilir. Cilde zarar veren en büyük dış etkenlerden biri yanıklardır. Cilt yanıkları farklı derecelerde meydana gelebilir. Her yanığın tedavisi derecesine göre değişiklik gösterebilir. 

Yanık İzi Nasıl Geçer? Yanık İzi Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Yanık İzi Nasıl Geçer?

Yanık izi üç farklı derecede görülür.

1. derece olarak bilinen yanıklar, genel olarak 2 hafta içerisinde geçen hafif yanıklardır. Bu yanıklar, yanık kremleri ile kolayca tedavi edilebilir.

2. derece yanıklarda hızlı geçebilen yanıklar arasındadır. Ancak iyileşme süreçleri net belli değildir ayrıca az olsa bile iz kalabilir.

3. derece olarak bilinen yanıklar ise uzun süre geçmeyen ağır yanıklar olarak bilinmektedir. Bundan dolayı yanık tedavisi sırasında yanığın derecesinin bilinmesi oldukça önemlidir.

Hafif yanıklarda ilk müdahaleden sonra direkt olarak yanık kremi uygulanmalıdır. Özellikle iz kalmaması için krem kullanımı son derece önemlidir. Yanık oluşumundan sonra bölgenin kontrol altına alınması gerekir. Yanık izi için uygulanabilecek ilk tedavi ise şu şekildedir;

Bölgenin etrafını steril bir bez ile çevreleyin ardından mutlaka yanığa temas etmeyecek ya da zarar vermeyecek giysiler giyin.

Deri üzerinde oluşabilecek kabarcıklara dokunmayın, kabarcıkları patlatmanız halinde izler kalabilir. 

Haberin Devamı

Yanık bölgesinin temizliğinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir, enfeksiyon meydana getirebilecek hareketlerden uzak kalınmalı.

Mutlaka yanık bölgesini koruma altına alınız ve güneşten uzak tutunuz.

Yanık İzi Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Yanık izi doğal tedavi yöntemleri ile geçirilebilecek bir şeydir. Sıklıkla E vitamini ya da Hindistan cevizi yağı ile doğal yanık izi geçirme yöntemleri kullanılır. Cildi yenileme özelliği bulunduğundan dolayı E vitamini ve Hindistan cevizi yara izine oldukça iyi gelir. Özellikle yanıklarda iltihaplanma olmaması için lavanta yağı sıklıkla tercih edilir.

Ancak en çok tercih edilen doğal yanık tedavi yöntemlerinden biri kantaron yağıdır. Ancak yanık tedavilerinde kantaron yağının su ile incelterek kullanılması gerekmektedir. Potasyum içeriği yüksek olan patates yanık izinin tedavisi için birebir ürünlerden biridir. 

Yanık İzinin Kalmaması ve Geçmesi İçin Ne Yapılmalı?

Yanık izi kalmaması için erken tedavi oldukça önemlidir. Doğru tedavi ile kısa süre içerisinde yanık izi geçebilir. Bundan dolayı yanık vakalarında direkt olarak uzman bir doktora başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Yanığın derecesi tespit edildikten sonra tedavi süreci boyunca yanık kremleri ile tedavi yapılmalıdır. Sıklıkla yanık kremleri ile tedavi edilse de kalan yanık izleri için estetik operasyonda tercih edilebilir.