Gazete Vatan Logo

Vitamin İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Vitamin Barındıran Gıdalar Listesi...

Vitamin, vücuda bağışıklık kazandırır ve gıdalardan alınması gerekir. Kan hücrelerinin yapımından cilt hastalıklarının giderilmesine kadar vücudun büyük işleyişinde vitaminler yer alır. 

Vitamin İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Vitamin Barındıran Gıdalar Listesi...

Kırmızı et, dalak, karaciğer, beyin ve yürek gibi sakatatlar, balık, havyar, ıstakoz, yosun ve karides gibi deniz ürünleri vitamin içerir. Ördek, hindi, tavuk ve kaz gibi kümes hayvanlarının etinde de yüksek vitamin vardır.

Roka, maydanoz, marul, ıspanak, nane ve tere gibi yeşillikler ile lahana, brokoli, sarımsak, soğan ve karnabahar gibi sebzelerin vitamini yüksektir.

Kuru fasulye, soya fasulyesi, bakla, barbunya ve mercimek gibi baklagillerin vitamin oranları yüksektir. 

Avokado yağı, zeytinyağı, susam yağı, ceviz yağı ve hindistan cevizi yağında da yüksek oranda vitamin bulunur.

En Çok Vitamin Barındıran Gıdalar Listesi...

Sağlıklı bir yaşam için vitamin değeri yüksek olan besinlerin tüketilmesi gerekir. Vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan vitaminler bağışıklığı artırır. Vitamin barındıran gıdalar arasında kırmızı etler, meyveler, sebzeler ve tahıllar vardır. Kırmızı etler içinden dalak, karaciğer, beyin gibi sakatatlar dışında ton balığı, ıstakoz ve karides de yüksek vitamin içerir.

Haberin Devamı

Limon, greyfurt, avokado, mango, kivi ve ananas gibi tropik meyveler ile yaban mersini ve çilek, vişne, kiraz da vitamin bakımından zengindir. Buğday, yulaf ezmesi, bulgur ve pirinç gibi tahıllar ile kabak çekirdeği, ay çiçeği çekirdeği, fıstık ve fındık gibi sağlıklı yağ içeren tohumlar da vitamini yüksek gıdalardandır. 

Vitamin Nedir?

Vücudumuza oldukça fazla faydası olan vitaminler metabolizmanın sağlıklı çalışmasına yardım etmektedir. Yediğimiz birçok besinde bulunan vitaminler sağlıklı bir yaşamın devamlı olması için alınmalıdır.

Vitaminlerin vücutta birçok görevi vardır ve bunları bilmek de önemlidir. Vitamin alan kişiler daha az hasta olur ve enerjileri de daha yüksektir. Vitaminlerin meyve ve sebzeler ile besinlerden alınması da sağlıklı beslenmek için önemlidir. 

Vitaminlerin Görevleri Nelerdir?

Vücudun sağlıklı bir şekilde işlemesi, hastalıklarla mücadele etmesi için vitamin gerekir. Vitaminler hastalık sırasında ortaya çıkan olumsuzluklarla vücudun savaşmasını sağlar.

Vücuda bağışıklık kazandırır ve virüs, mikrop ve bakteri kaynaklı hastalıkların görülmesini engeller.

Haberin Devamı

DNA ve hücre zarı gibi yapısal alanlarda oluşacak olan zararlardan vücudu korur.

Kronik rahatsızlığı olan ve ilaç kullanan kişilerde bu etkilerin aza indirgenmesi için vitaminler kullanılır. İlaçların tahribatının engellenmesi ve azalması sağlanır.

Mide, pankreas ve bağırsak sağlığı için vitaminler önemlidir. Besinlerin bağırsak ve midedeki emilimine yardımcı olur. 

Sindirim güçlüğü gibi metabolizmayı olumsuz etkileyen hastalıkların iyileşmesine yardım eder.