Gazete Vatan Logo

Vertigo Nasıl Geçer? Vertigo Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Vertigo, genellikle baş dönmesi olarak tanımlanan bir hareket ya da dönme hissidir. Baş dönmesi ile aynı şey değildir. Vertigolu kişiler, gerçekten dönüyormuş ya da hareket ediyormuş gibi veya dünya etraflarında dönüyormuş gibi hissederler.

Vertigo Nasıl Geçer? Vertigo Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Periferik ve santral vertigo olmak üzere 2 çeşit vertigo vardır. Periferik vertigo, iç kulağın dengeyi kontrol eden kısmındaki bir sorundan kaynaklanmaktadır. Bu alanlara vestibüler labirent ya da yarım daire kanalları denilmektedir. Sorun vestibüler siniri de içerebilir, bu sinir de kulak ile beyin sapı arasındaki sinir olmaktadır.

Vertigo Nasıl Geçer?

Vertigo ile yaşamak inanılmaz derecede zordur. Başınızın dönmesine ve rahatsız hissetmenize neden olur. Bunun yanında günlük aktivitelerinizin önüne geçer. Araç kullanmanızı engeller. Vertigo genelde kendiliğinden geçer, ancak şiddetliyse veya düzenli olarak oluyorsa bir doktora görünmek gereklidir.

Bir KBB danışmanı bunun neden olduğunu öğrenebilecek ve semptomlarınızı hafifletmek için tedaviler önerecektir. En iyi yaklaşım da vertigonuzun nedenine Bali olmaktadır. 

Vertigoyu Geçiren Yöntemler

Bakteriyel enfeksiyonları ortadan kaldırmak için antibiyotikler en iyi yöntemdir. Denge organlarını etkileyen kalıntıları kaydırmak için mide bulantısı gibi ilişkili semptomları hafifletmek için de ilaç bazen de ameliyat yardımcı olmaktadır.

Haberin Devamı

Kulak enfeksiyonunuz olduğu için baş dönmesi yaşıyorsanız, nedeni ortadan kaldırmak için antibiyotik reçete etmek gereklidir. Ancak vertigoya neden olan bazı durumlar o kadar kolay iyileştirilemez. Baş dönmesinin etkilerini azaltmak için evde bazı basit şeyler de yapabilirsiniz. 

Vertigonun Geçmesi İçin Püf Noktalar Nelerdir?

Vertigo hastalığınız varies ise baş dönmesi veya dengesizlik hissetmeye başlar başlamaz oturun. Semptomlarınızı daha da kötüleştirmemek için bunu sakin ve sorunsuz bir şekilde yapmaya çalışın. Oturmak yardımcı olmazsa karanlık bir odada uzanabilirsiniz. Bu forum dönme veya eğilme hissini hafifletmeye yardımcı olur.

İyileşmeniz için gerektiği kadar dinlenin ve diğer etkinliklere geri dönmek için acele etmeyin. Bu şekilde, daha az baş dönmesi hissetmeniz için semptomlarınızı hafifletmeniz sağlanmaktadır. Oturmak ya da uzanmak gibi önlemler almak, dengeniz bozukken düşerek kendinizi incitmenizi de engelleyecektir. Çok endişeleniyorsanız bir baston da kullanabilirsiniz. Bu şekilde güvenli olarak bu hastalık atlatılmış olur.

Haberin Devamı