Gazete Vatan Logo

Uyuyan güzel gerçek oldu!

8 yaşındaki Sueda Yıldırım 4 yıldan beri sürekli olarak uyuyordu. Yapılan özel testler sonucunda tedavi oldu ve tamamen sağlığına kavuştu.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Duman, halk dilinde “uyku apnesi” olarak bilinen hastalığa melatonin adı verilen uyku hormonunun aşırı salgılanmasının neden olduğunu saptadıklarını açıkladı.

Tıp tarihine geçecek çalışmaya imza attıklarını belirten Doç. Dr. Duman, “Dünyada ilk kesin tanı konulan hastamız 8 yaşındaki Sueda Yıldırım artık literatürdeki yerini aldı. Sueda, gündüzleri gerçekleşen ani bayılma ve vücut ateşinin düştüğü karakterize olan bir hastalığa sahipti.Bunun melatonin hormonuyla bağlantılı olduğu tanısına ulaştık. Melatoninin bazı canlılarda kış uykusuna yatma gibi faydaları olduğunu biliyoruz. Sueda’nın şikayetini dinledikten sonra Almanya’da yaptığımız özel testlerle tanısını gerçekleştirebildik. Daha sonra başladığımız tedaviyle sağlık durumu düzeldi.

Bir dönem ilacını kestikten sonra hastalığı yeniden nüksetti. Ancak daha sonra ilaca devam ederek tedaviyi tamamladık. 250 lüks şiddetinde ışık yayan özel bir lamba getirdiklerini de söyleyen Duman, “O lamba sayesinde nöbetler azaldı. Gerçek anlamda tedaviyi ilaçla başardık. Sueda tamamen düzeldi. Sueda ile ilgili takiplerimiz devam ediyor. Bundan sonraki süreci yaşayarak göreceğiz” dedi.

Haberin Devamı