Gazete Vatan Logo

Testis tümörü nedir? Testis tümörü belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

Borussia Dortmund'un yeni transferi Sebastian Haller’de testis tümörü tespit edildi. Sebastian Haller’e testis tümörü konulmasının ardından Testis tümörü belirtileri ve tedavisi merak ediliyor. Peki, Testis tümörü nedir? Testis tümörü belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? Testis tümörü neden oluşur? İşte detaylar…

Testis tümörü nedir? Testis tümörü belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

Borussia Dortmund’lu oyuncu Sebastian Haller’e testis tümörü teşhisi konuldu. Kulüpten yapılan açıklamada, kendisini iyi hissetmemesi üzerine kontrol amaçlı bir dizi testten geçen 28 yaşındaki yıldız oyuncuda testis tümörü tespit edildiği belirtildi. Bu haberin ardından ünlü oyuncunun hastalığı merak konusu oldu. Peki, Testis tümörü nedir? Testis tümörü belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? Testis tümörü neden oluşur? İşte detaylar…

TESTİS TÜMÖRÜ NEDİR?

20 ila 35 yaş arası erkeklerde en sık görülen kanser türü olan testis kanseri, testislerde başlayan ve bazen vücudun diğer alanlarına da yayılabilen tümöral bir büyümedir. Testis kanserlerinin sağ testiste görülme sıklığı yüzde 52.3, sol testiste görülme sıklığı ise yüzde 47,7’dir. Her iki testiste de kanserli hücrelerin gelişimi meydana gelebilir, ancak bu durum çok nadirdir.

TESTİS TÜMÖRÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Testis kanserinin ilk belirtisi genellikle şişmiş bir testis veya testisteki sert bir yumrudur. Testislerde genelde ağrı olmaz; ancak genellikle skrotumda yani erkeklerde testislerin bulunduğu torba benzeri organda ağrı veya rahatsızlık hissedilebilir.

Haberin Devamı

Testis kanserinin diğer belirtileri şöyledir:

- Skrotumda bir çekme hissi veya rahatsızlık hissi

- Normalden daha büyük görünen bir testis

- Alt karın ve kasık bölgesinde hafif bir ağrı

- Skrotumda sıvı birikmesi (Hidrosel)

Testis kanserinin evresine göre değişkenlik gösterebilen aşağıdakiler dahil başka semptomlar da gelişebilir:

- Sırt ağrısı

- Öksürmek

- Bir veya iki bacağın şişmesi veya bir kan pıhtısından nefes darlığı, testis kanseri semptomları olabilir. Büyük bir damardaki kan pıhtısı, derin venöz tromboz veya DVT olarak adlandırılır. Akciğerdeki bir arterdeki kan pıhtısı, pulmoner emboli olarak adlandırılır. Bu durum nefes darlığına neden olur.

- Kilo kaybı

- Enfeksiyon: Testis enfeksiyonuna orşit denir. Epididim enfeksiyonuna epididimit denir. Enfeksiyondan şüpheleniliyorsa, hastaya antibiyotik reçete edilebilir. Antibiyotikler sorunu çözmezse, genellikle testis kanseri şüphesiyle başka testlere ihtiyaç olacaktır.

Haberin Devamı

- Göğüslerde hassasiyet veya büyüme: Nadiren de olsa bazı testis tümörleri, jinekomasti denilen bir durum olan meme hassasiyetine veya meme dokusunun büyümesine neden olan hormonları üretir.

TESTİS KANSERİ TEDAVİSİ

Özellikle erken evrede teşhis edilen kanserde temel tedavi yönteminin ameliyat olduğu söylenebilir. Yani kanser sadece testiste bulunuyorsa (evre 1), testisin alınması (orşidektomi) gereken tek tedavi uygulaması olabilir. Kanser testisin ötesine yayılmışsa hastaya kemoterapi ve /veya radyoterapi de uygulanabilir. Testis kanseri tekrarlayabilir veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.