Gazete Vatan Logo

Tarhun Otu Nedir? Tarhun Otu Faydaları Nelerdir?

Tarhun otu, lezzetli aroması ve keskin kokusu ile birlikte özellikle Fransız mutfağında çok sık kullanılan bir baharat çeşididir. Ülkemiz çapında da tercih edilen ve yeşil altın, dargun ve ejder otu olarak da isimlendirilen bu ot mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir.

Tarhun Otu Nedir? Tarhun Otu Faydaları Nelerdir?

İnsan sağlığı içinde birçok faydası bulunan tarhun otu, papatyagiller ailesine mensup bir bitkidir. Genellikle çeşitli salatalarda karşımıza çıkar. A, E ve B6 vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Tarhun otunun, insan sağlığı bakımından olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.

Tarhun Otu Nedir?

Tarhun otu, papatyagiller sınıfına ait olan bir bitki türüdür. Bununla birlikte günümüzde kullanımı tercih edilen Fransız ve Rus tarhunu en popüler iki tarhun çeşididir. Fransız mutfağının vazgeçilmez baharatlarından biri olan tarhun içerisinde; omega-3 ve 6, protein, riboflavin, A ve C vitamini, demir, potasyum, niasin, manganez, magnezyum gibi birden fazla mineral bulunmaktadır.

Tarhun Otu Faydaları Nelerdir?

Tarhun otu iki çeşidi ile özellikle insan sağlığı açısından pek çok önemli yarara sahiptir. Tarhun otunun faydaları şu şekildedir;

- Tarhun, sindirim salgılarına yardımcı olur ve bunların miktarını çoğaltır.

- Sindirime oldukça yardımcı olan tarhun bitkisi buna bağlı olarak mide kramp ve ağrılarının geçmesinde oldukça faydası vardır.

Haberin Devamı

- Kadınların adet dönemlerinde meydana gelen ağrıları için de büyük bir iyileştirici özelliğe sahiptir. Adet sancılarının yanı sıra tarhun otunun, birçok ağrıda kullanılabilecek ağrı kesici özelliği bulunur.

- Tarhun bitkisi, bağırsak ve mide gazlarını da gideren bir bitki olarak karşımıza çıkar. 

- Yemek sonrasında ortaya çıkan şişkinlikler adına da tarhun otu sıklıkla kullanılmaktadır.

- Hazmın kolaylaşmasında yardımcı olur ve bireyin rahatlamasına destek sağlar.

- İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.

- Ödem söktüren özelliği de olduğu belirtilir.

- Vücutta çeşitli bölgelerinde toplanan tuzu da tarhun otu sayesinde dışarı atmak mümkündür.

Tarhun Otu Hangi Mevsimde Nerede Yetişir? 

Tarhun otu, yumuşak ilkbahar aylarında ortaya çıkan bir bitkidir. Genel olarak Mart ayında görülür. Ülkemizde Bayburt, Ankara, Gaziantep, Erzurum ve Şanlıurfa'da yetiştiği bilinmektedir.

Tarhun Otu Nasıl Kullanılır?

Türk mutfağında genel olarak et ve balık yemeklerinin sosuna yakışan bu bitki, sebze çorbası tariflerinin de içerisine baharat olarak eklenebilir. Fırında ya da haşlama tavuk yemekleri için de sıklıkla tercih edilen tarhun otu salata, omlet, patates çeşitleri gibi yemeklerde de kullanılır. Bunun yanı sıra tarhun otu kurusu çay olarak da tüketilebilir.

Haberin Devamı

Tarhun Otu Ne İşe Yarar?

Tarhun otu, genellikle sindirim sisteminin rahatlamasına olanak sağlar. Bağırsak ve midede biriken gaz sıkışmasına iyi gelir. Kabızlık problemi adına çok önemli faydalar sunar. Tarhun otu aynı zamanda insan bedenini ruhen sakinleştirme konusunda da oldukça iyidir.

Tarhun Otu Nerede Satılır?

Çiçekçilerde, aktarlarda ve fide satan çeşitli yerlerde bulmak mümkündür. Aynı zamanda bu ot, online olarak internet üzerinden de getirilebilir.