Gazete Vatan Logo

Stiff Person Sendromu nedir? Stiff Person Sendromu belirtileri ne? Celine Dion’un hastalığı Stiff Person Sendromu’nun tedavisi var mı?

Dünyaca ünlü şarkısı Celine Dion, Stiff Person Sendromu yani Katı Kişi Sendromu hastalığına yakalandığını duyurdu. Celine Dion’un hastalığını gözyaşları içinde duyurmasının ardından nadir görülen nörolojik hastalık olan Stiff Person Sendromu hakkında detaylar araştırılıyor. Peki, Stiff Person Sendromu nedir? Stiff Person Sendromu belirtileri ne? Celine Dion’un hastalığı Stiff Person Sendromu’nun tedavisi var mı? İşte Stiff Person Sendromu (katı kişi sendromu) hakkında merak edilenler…

Stiff Person Sendromu nedir? Stiff Person Sendromu belirtileri ne? Celine Dion’un hastalığı Stiff Person Sendromu’nun tedavisi var mı?

Celine Dion’dan kötü haber geldi! Dünyaca ünlü şarkıcı Celine Dion Stiff Person Sendromu yani Katı Kişi Sendromu hastalığına yakalandığını gözyaşları içinde duyurdu. Ses tellerini etkileyen ve nadir görülen Stiff Person Sendromu hakkında bilgiler araştırılıyor.

STİFF PERSON SENDROMU (KATI KİŞİ SENDROMU) NEDİR?

Milyonda bir görülen ve tedavisi bulunmayan Stiff Person Sendromu ya da Katı Kişi Sendromu nadir görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Nörolojik etkileri nedeniyle ses tellerini etkileyen Stiff Person Syndrome’da hastalar bazen ses ve dokunmaya çok duyarlı hale geliyor.

STİFF PERSON SENDROMU BELİRTİLERİ NE?

Stiff Person Sendromu’nda spazmlar şiddetli ve öngörülemeyen bir şekilde ortaya çıkabilir ve bazen kemikleri dahi kırabilecek seviyeye ulaşırlar. Hastalar bazen ses ve dokunmaya çok duyarlı hale gelirler ve bu durumlar spazmları tetikleyebilmektedir.

- Ağrı,

- Uyku örüntüsünde bozulma,

- Beden gereksinimden az beslenme,

- Öz bakım eksikliği,

- Beden imgesinde bozulma,

- Fiziksel harekette bozulma,

Haberin Devamı

- Fonksiyonel inkontinans, belirtileri görülmektedir.

STİFF PERSON SENDROMU NEDEN OLUR?

Hastalığın kesin mekanizması belirgin değildir. SPS hastalarının, nadiren genel popülasyonda görülen glutamik asit dekarboksilaz antikorlarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu antikorların hastalığın nedeni olduğu düşünülmektedir.