Gazete Vatan Logo

Sitikolin İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Sitikolin Barındıran Gıdalar Listesi...

Sitikolin, protein içeren gıdalarda bulunan bir maddedir. Yumurta sarısı, karaciğer, soya fasulyesi, et, sakatatlarda bulunmaktadır. Vücudun ürettiği amino asidi ve metionin maddelerinden oluşan sitikolin suda çözülmektedir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre sitikolinden zengin beslenmenin önemi ifade edilmektedir.

Sitikolin İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Sitikolin Barındıran Gıdalar Listesi...

Tavuk, tuzlu su balıkları, süt, barbunya ağırlıklı beslenenlerin zihinsel testlerinin iyi sonuçlar verdiği gözlenmektedir. Fareler üzerinde yapılan çalışmalar kolinin zihinsel faaliyetleri olumlu etkilediği görülmektedir. Ancak bu araştırmaların yetersiz olduğu kesin karara varabilmek için daha fazla kanıta ihtiyaç duyulduğu vurgulanmaktadır. 

Sitikolin İçeren Besinler Nelerdir? 

Sitikolin, vücutta amino asit ve metionin maddelerinden oluşmaktadır. Protein ağırlıklı beslenme düzeni olanlarda sitikolin oranının yüksek olduğu görülmektedir. Sitikolin maddesi, et, tavuk, tuzlu su balığı, soya fasulyesi, karaciğer ve yumurta gibi gıda ürünlerinde bulunmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, Sitikolin maddesinin çok önemli olduğu kanıtlanmıştır.

Kolinin, Alzheimer hastalığında koruyucu etkisi net olarak bilinmese dahi demansa bağlı bulguların düşüklüğü kanıtlanmış bulunmaktadır. Kolin zengini gıdaların her gün belirli miktarda alınması gerekmektedir. Erkekler, kadınlar ve çocuklarda farklı oranlarda alınması önemlidir.

Haberin Devamı

Bilim insanları tarafından aralıksız gıda analizleri yapılmaktadır. Bu da bireysel sağlığı ve toplumsal sağlığı yakından etkilemektedir. Sitikolin, vücutta üretilen bir madde olması dolayısıyla üretimi destekleyici beslenme düzeni gerekmektedir.

Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi bulunan sitikolin zihinsel gerilemeye engel teşkil edebilmektedir. Bu nedenle Uzmanlara kulak vererek zihinsel gerilemenin önüne geçilebilir. Öğrenciler için sınavlarda başarıyı kolaylaştırabilmek mümkün olabilmektedir.

En Çok Sitikolin Barındıran Gıdalar Listesi

Vücutta üretilen sitikolin maddesi, pek çok hastalığın önlenmese bile ortaya çıkmaması için vücut direncini artırmaktadır. Hafıza güçlendirme etkisi bulunan sitikolin maddesi, uzmanlar tarafından önerilmektedir. Suda çözünen sitkolin zengini gıdaların alınması önerilmektedir.

Bilimsel araştırmalarda deneklerin Manyetik Renozans Görüntüleme (MRI) sonuçlarında sitikolinden zengin beslenenlerin hafıza testleri olumlu sonuçlar vermiş bulunmaktadır. 1400 kişi arasında yapılan tarama sonuçları göstermiştir ki; Sitikolin maddesi düşük olanlara göre yeterli alanlarda zihinsel faaliyetleri daha yüksektir.

Haberin Devamı

Özellikle çocuklarda B6-B12 vitamin değerlerinin hafıza güçlendirmekte büyük önem taşıdığı bilinmektedir. Fareler üzerinde yapılan olumlu çalışmaların insanlar için yeterli olmadığı daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir. Sitikolin Barındıran Gıdalar;

Et,

Süt, Yumurta sarısı,

Soya fasulyesi,

Karaciğer,

Tuzlu su balıkları,

Peynir,

Barbunya,

Mantar,

Havyar,

Hindi eti,

Kırmızı et,

Badem çiğ olarak tüketilmelidir. 

Tavuk, şeklinde sıralanabilmektedir. Günde kadınların 425 mg erkeklerin ise 550mg sitikolin tüketmesi önerilmektedir. İleri yaş hastalıkları olarak bilinen Alheimer ve demans etkilerini azaltabilmek mümkün olabilmektedir.