Gazete Vatan Logo

Sirim Otu Nedir? Sirim Otu Faydaları Nelerdir?

C vitamini açısından zengin olan sirim otu daha çok bahar ve yaz aylarında tüketilir. Kokusu soğan ve sarımsak gibi olsa da görüntüsü oldukça güzeldir. 

Sirim Otu Nedir? Sirim Otu Faydaları Nelerdir?

Sirim Otu Nedir?

Sirim otu Asphodelus cinsinde bir bitkidir ve daha çok taze soğana ya da pırasaya benzer. 50 cm ile 100 cm arasında bir boyu olan sirim otunun kokusu sarımsak ya da soğan gibidir. Beyaz ya da sarı renkte olan sirim otunun güzel bir görüntüsü vardır. Genelde bahar ve yaz aylarında görülen sirim otu C vitamini bakımından çok zengindir.

Sirim Otu Faydaları Nelerdir?

İçindeki bol miktarda C vitamini ve antioksidan ile düzenli tüketilmesi bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar. Hastalıklara karşı da koruyucu bir etkiye sahiptir.

Kendinizi daha dinç, daha enerjik ve daha güçlü hissetmenize yardımcı olur.

Kadınlarda vajinal akıntının ve regl düzensizliklerinin azalmasını sağlar.

İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir ve romatizma hastalıklarına karşı da etkilidir.

Sivilce ya a egzama gibi cilt hastalıklarının daha hızlı giderilmesini sağlar.

Cildin üzerinde tedavi edici bir etkiye sahiptir ve basur tedavisinde de kullanılır.

Doğum sonrasında kullanılması emzirme döneminde sütün artmasına yardımcı olur. Bu faydası için yapraklarının sebze şeklinde tüketilmesi önerilmektedir. Hamilelikte ve emzirme döneminde kullanmadan önce doktora danışmak faydalı olur.

Haberin Devamı

İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde saç dökülmesine iyi gelir. Suyunu kaynatıp içine sirke eklerseniz saçınıza bu karışım ile maske yapabilirsiniz.

Sirim Otu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Sirim otunun faydaları sayesinde birçok hastalık ve rahatsızlık ile baş etmek mümkündür. Pek çok enfeksiyonun kısa sürede temizlenmesini sağlar ve idrar yolu enfeksiyonlarında da iyileştirici etkidedir. Solunum yolu enfeksiyonlarında tercih edilen sirim otu böbrek fonksiyonlarını düzenler ve sindirim sistemini de destekler.

Vücudu yoran ağrıları dindirir ve kullanan kişiye de enerji verir. Sirim otu tüketerek kendinizi daha enerjik hissedersiniz. Sağlıklı kemiklere sahip olmak ve kemik erimesinin önüne geçmek için de sirim otu önerilir. Bakterileri ve virüsleri önleme etkisi olan sirim otu ağız ve diş sağlığına karşı ortaya çıkan hastalıkları da önler. 

Haberin Devamı

Sirim Otu Mevsimi Ne Zaman?

Sirim otu ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişebilen nadir bitkilerden biridir. Daha çok Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştirilse de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da birçok şehirde de görülmektedir.

Bitki her hava koşuluna ayak uydurabildiği için dayanıklı bir yapısının olduğu da bilinmektedir. Her türlü toprakta yetişebilen sirim otu ülkemizin her yerinde ekilebilir ve kullanılabilir. Farklı topraklarda ve farklı iklim koşullarında verimli şekilde yetişmesi mümkündür.

Lezzetli bir yapısı olduğu için sürekli tercih edilen sirim otunu nisan ve mayıs aylarında semt pazarları ve manavlarda bulabilirsiniz. Kısa ömürlü bir bitki olduğundan dolayı vakitli şekilde toplamak ve tüketmek gerekir. Sirim otunu çok fazla alırsanız 3 ay içinde tüketebilirsiniz.