Gazete Vatan Logo

Sığır Kuyruğu Otu Nedir? Sığır Kuyruğu Otu Faydaları Nelerdir?

Sağlık için kullanılan sığır kuyruğu otu, güneşli olan bölgelerde yetişmektedir. Bu bitki yüzyıllardır tüketilmekte. Pek çok sağlık soruna da iyi gelmektedir. 

Sığır Kuyruğu Otu Nedir? Sığır Kuyruğu Otu Faydaları Nelerdir?

Sığır Kuyruğu Otu Nedir?

Sıraca otugiller familyasına ait bir bitki olan Sığır kuyruğu otu sarı çiçeklere sahiptir. Bu bitkinin ana vatanı Avrasya'dır. Yüzyıllardan beri tüketilen bu bitki, sıcağı çok seviyor, güneşli bölgede daha çok yetişiyor. Alternatif tıpta da ön plana çıkan bu bitkinin, insan sağlığına çok etkisi vardır. 

Sığır Kuyruğu Otu Faydaları Nelerdir?

Sığır kuyruğu otunun sağlığa etkisi güçlüdür. Solunum yollarına, iltihaplanmalara oldukça iyi gelmektedir. Nefes darlığı, astım gibi solunum yolunda meydana gelen sorunlarının çözülmesinde etkilidir. Aynı zamanda sığır kuyruğu otu karaciğere de iyi geliyor. Karaciğeri temizleme özelliğine sahiptir.

Karaciğer kanserini de önlemektedir. Bu bitkinin içerisinde olan bir madde, karaciğerin temizlemesini sağlıyor. Bu bitki balgam sökücü özelliğe sahiptir. Boğaz enfeksiyonlarına, balgamlı öksürüklerde çok etkili olan sığır kuyruğu otu, enfeksiyona karşı da savaşmaktadır. İdrar söktürücü etkisi ile de bilinen bu bitki, mide bağırsak hastalıklarında da çok etkilidir. Deri rahatsızlıklarında iyileştirici bir etkiye sahiptir.

Haberin Devamı

Sığır kuyruğu otu sivilcelere karşı iyi bir seçenek. Bu bitki aynı zamanda koruyucu etkiye sahip. Soğuk algınlığa karşı korunmak için bu bitki tüketilmeli. Virüslere karşı çay olarak tüketilmeli. Sporcular da bu çayı tercih edebilir. Terlemeyi hızlandırdığı için spor öncesinden tüketilebilir. Kulak enfeksiyonlarında, nefes açmada da çok etkilidir. 

Sığır Kuyruğu Otu Ne İşe Yaramakta?

Sığır kuyruğu otunun her bir parçası önemlidir. Bu bitki birçok sağlık sorununu çözmesine yardımcıdır. Çay olarak tüketilen bu bitki, aynı zamanda sağlığı korumak amacı ile de tüketiliyor. Damar sertliğini önlemede, nasır sorunlarını iyileştirmede, astımda nefes açıcı, virüslerden koruyucu etkilere sahiptir. 

Sığır Kuyruğu Otu Nasıl Tüketilir?

Bu bitki çok sık kullanılabilir. Sığır kuyruk otu sağlık alanının dışında da kullanılmaktadır. Sabun olarak rahatlıkla tercih edilebilir. Buzdolabının bulunmadığı durumlarda besinleri korumak amacı ile bu bitki kullanılabilir. Bu bitki lapa şeklinde getirildikten sonra yüze sürülebilir. Sığır kuyruğu çay olarak içilebilir. Bütün bu işlemleri yaparken doktora danışmakta da fayda olacaktır.

Haberin Devamı

Ülkemizde en çok Marmara bölgesinde yetişen sığır kuyruğu otu, Ege, Akdeniz bölgelerinde de yetişmektedir. Yaz ve sonbaharda yoğun olarak yetişen bu bitki, güneşi çok sevmektedir. Mide üşütmesinden karın ağrısına kadar olan birçok hastalığa iyi gelen bitki, yüzyıllardan beri alternatif tıpta tercih ediliyor.

Yaygın bir halk ilacı olan sığır kuyruk otu, lapa şeklindeki hali ile yaralara da konulabilir. Yanıklar ve mantar için olumlu etkiye sahiptir. Sarımsı renkte, ince tüylerle kaplı bir bitkidir. İlk yılını çiçeksiz olarak bitirir. Sığır kuyruk otunun bir diğer adı ise yün otu olarak da bilinmektedir.