Gazete Vatan Logo

Ses Kısıklığı Nasıl Geçer? Ses Kısıklığı Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Ses kısıklığı birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Öncelikle nedeni tespit etmek sonrasında tedaviye başlamak gerekir. 

Ses Kısıklığı Nasıl Geçer? Ses Kısıklığı Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Ses Kısıklığı Nasıl Geçer?

Ses kısıklığı eğer bir hastalıktan kaynaklanıyorsa bu hastalık iyileşmeye başladığında ses kısıklığı da düzelir. Ses kısıklığı tanısının koyulması için bir uzmana gitmek ve şikayetleri belirtmek gerekir. Uzun süreli ses kısıklığında eğer herhangi bir kanser öyküsü yoksa biyopsi istenmesi mümkündür.

Günlük alınan sıvı tüketiminin artırılması, sesin dinlendirilmesi ve sigara kullanılıyorsa bırakılması ses kısıklığının düzelmesini sağlar. Sesi kısık olan kişilerin çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ile içecekleri tüketmekten uzak durması da iyileşme sürecinde önemlidir.

Ses Kısıklığı Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Sesi kısılan kişilerin ılık tuzlu suyla gargara yapması boğazın rahatlamasını sağlayarak hem ağrıyı hafifletir hem de kısıklığı azaltır. Kuru hava solumaktan uzak durmak ve pastil kullanmak da kısıklığın kısa sürede geçmesini sağlar. Zencefil, papatya ve ada çayı gibi rahatlatıcı bitki çayları da ses kısıklığının geçmesini sağlamaktadır.

Ses Kısıklığı Neden Olur?

Haberin Devamı

Ses kısıklığı genellikle midedeki asidin boğaz tahrişine neden olması, kafein içerikli içeceklerin çok tüketilmesi ve grip nezle gibi soğuk algınlıkları sonucunda ortaya çıkar. Alkollü içecek tüketmek, uzun süreli yüksek desibelde konuşmak ve bağırmak da sesin kısılmasına neden olabilir.

Ses kısıklığının ortaya çıkmasında hamilelik, kötü huylu tümörler, hamilelik, psikolojik rahatsızlıklar ve kullanılan ilaçlar ile hormonsal değişiklikler de etkili olabilir. Erkeklerde tiroid bezinde ortaya çıkan işlevsel bozukluklar ve ergenlik dönemi de ses kısılmasına neden olur. Sürekli sesini kullanarak çalışan spikerlerde, öğretmenlerde, şarkıcılar da çağrı merkezi çalışanlarında da sık sık ses kısıklığı görülebilir. 

Nasıl Önlenir?

Ses kısıklığı yaşayan kişilerin dumana maruz kalmaktan kaçınması ve sigara içiyorsa mutlaka bırakması gerekir. Bol sıvı tüketimine özen göstermek, evin havasının kurumamasına özen göstermek ve sesi yüksek tonda kullanmaktan da kaçınmak gerekir.

Baharatlı ve acılı gıdalardan uzak durmak, sesi dinlendirmek ve yiyecekleri çok çiğneyip yutmak boğazın yumuşamasını sağlayarak kısıklığa iyi gelir. Geç saatlerde mideye çok yüklenmemek ve asitli içeceklerden uzak durmak da ses kısıklığının önüne geçmek için önemlidir.

Haberin Devamı