Gazete Vatan Logo

Şeker ölçümünde iğneye son!

YFYİ Idea kapsamında büyük ödül Elginkan Vakfı tarafından “Şekerini Bil” projesi ile Biyoçip ekibinin oldu.

Şeker ölçümünde iğneye son!

11. yılını geride bırakan ve bu yıl da yoğun katılımın olduğu Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ) ödülleri gerçekleştirilen tören ile sahiplerini buldu. ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve yatırımcıların, yöneticilerin, akademisyenlerin, girişimcilerin ve şirket sahiplerinin yer aldığı törende, finale kalan girişimciler ilk kez iş fikirlerini kamuoyu karşısında sundu ve jüri değerlendirmesinin yanı sıra bu yıl ilk kez internet üzerinden halk oylaması gerçekleştirildi.

Tüm dünya insanına sürekli glikoz (şeker) ölçümü sağlamayı hedefleyen projesi ile; Parmaktan her gün defalarca yapılan şeker testleri, özellikle de küçük yaştaki diyabetlilerin canlarını acıttığı ve de derilerini tahriş ettiği için çok büyük bir sorun olduğunu bu nedenle ucuz, acısız, rahat takılıp çıkarılabilir, yapışkan bir kağıt görünümünde olan ve vücuttan sürekli ölçüm alarak, acil durumda kullanıcının telefonuna alarm vererek, diyabetli veya sağlığına dikkat etmek isteyen herkesin ihtiyaç duyduğu bir ürün olan, kendi tasarımları GlucoKnow ile 100 bin TL’lik ödülün ve ABD Kampı’nın kazananı oldular.

Özellikle Tip 1’lerde gözlenen düşük ve yüksek şeker krizleri ile diyabetliler için çok büyük bir tehlike oalan ve ülkemizde her hafta onlarca insan sırf bu yüzden hayatını kaybetmesi nedeni ile büyük önem taşımaktadır.

2005 yılında 195 girişimciyle çıktığı yola, bu yıl 11. yılında 1.243 girişimci başvurusuyla devam eden YFYİ, 1353 iş finale kalmak için mücadele etti. Birbirinden değerli girişimcileri ve iş fikirlerini destekleyen YFYİ bu yıl ilk kez iki ana kategoride projeleri değerlendirirken, YFYİ Idea’da 43 ekip, YFYİ Pro’da 19 ekip kuluçka dönemine kalarak yoğun eğitim ve mentorluk döneminden yararlandı. Son derece verimli ve yoğun geçen kuluçka döneminin ardından, 5 Aralık’ta gerçekleştirilen finalde YFYİ Idea’da 10 ekip, YFYİ Pro’da 12 ekip Bilişim, Dayanıklı Malzeme ve Tüketici Elektroniği, Enerji ve Sağlık Kategorilerinde finale kaldı.

YFYİ Idea kapsamında büyük ödül Elginkan Vakfı tarafından “Şekerini Bil” projesi ile Biyoçip ekibinin oldu.

YFYİ Pro’da ise Intel, Arçelik ve YEDAŞ sponsorluğunda kategori büyük ödülleri ve ABD Kampı ödülleri kazanan ekipler ve projeleri şöyle sıralandı; PRO Kategorisi Sağlık bölümünde 25.000TL Amerika Kampı TEB özel ödülü BTech, PRO Gelişim Kategorisi İntel 25.000TL Amerika Kampı Özel Ödülü Scirobot, PRO Bilişim Kategorisi 25.000 TL Amerika Kampı İntel Özel Ödülü ise Scirobot, PRO Kategorisi Dayanıklı Malzeme ve Tüketici Elektroniği bölümünde 25.000 TL Amerika Kampı Arçelik Özel Ödülü Machina, PRO Kategorisi Enerji bölümünde 25.000 TL Amerika Kampı YEDAŞ özel ödülü Hidrotürbin takımının oldu.

PRO Kategorisi Bulut Bilişim 120.000 $ değerinde Bluemix kullanım hakkı ise IBM özel ödülü Engelsiz İnovasyon ve Rocketscience’a geldi.

PRO Kategorisi Bulut Bilişim 120.000 $ değerinde iki Azure kullanım hakkı Microsoft Özel Ödülü Footballpreneurs ve Scirobot'ın oldu.

ISSD Özel Ödülü Amerika Kampı ise Kovan ekibine taktim edildi.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da nakit para ödüllerinin yanı sıra, kazanan girişimciler ODTÜ TEKNOKENT San Francisco T-Jump Hızlandırma Merkezinde gerçekleşecek ABD Kampı’na katılacaklar. YFYİ Pro ile ayrıca, uluslararası başarı yakalayacak şirketler geliştirilmesi amaçlanıyor.

YFYİ Finali’nde ayrıca, kitabı “Yalın Girişimci” ile 2013 yılında NewYork Times’ın en çok satanlar listesinde zirveye kadar çıkan Brant Cooper da konuşmacı olarak yer aldı ve finalistler ve izleyicilere, girişimcilere başarılı birer şirket kurmanın ve yenilikçi yaklaşımla teknolojiyi ve trendleri her daim takip edebilmenin püf noktalarını anlattı.

Kendisini start up’ların kurulmasına ve organizasyonların inovasyon yaratmasına yardımcı olan yazar, konuşmacı ve mentor olarak tanımlayan, Moves the Needle şirketiyle Silikon Vadisi’ndeki yeni girişimlere başarılı olmanın yolunu açan Brant Cooper’ın “Yalın Girişimci” adlı kitabı bu yıl Türkçeye çevrilerek yayınlandı.

Haberin Devamı