Gazete Vatan Logo

Sağlıksız cilt görünümüne neden oluyor! Bu yöntemlerle gözeneklerinizden kurtulabilirsiniz

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, ciltte sağlıksız bir görünüme neden olan gözenek problemi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Sağlıksız cilt görünümüne neden oluyor! Bu yöntemlerle gözeneklerinizden kurtulabilirsiniz

Cildimizin her zaman pürüzsüz ve sağlıklı görünmesini isteriz. Ancak cildimizin bazı bölgelerinde, özellikle yanak ve burun çevresinde daha yoğun olarak yüzde görülen gözenekler oldukça rahatsız edicidir.

Başlıca 3 faktör geniş gözeneklere neden olur

Geniş gözeneklere neden olan pek çok faktör vardır ancak başlıca üç nedeni vardır; yaş, genetik faktörler ve aşırı kilo gibi çeşitli nedenlerle aşırı salgılanan ter ve yağ kalıntıları. Gözenekler, cildin dışarıdan nefes almasını sağlayan ve deri altındaki ter ve yağ atıklarının dışarı atılmasını sağlayan açıklıklardır. Bu açıklıklar, aşırı ter ve yağ atığı salgılanması ve cilt yüzeyinin çok sayıda ölü hücre ile kaplanması nedeniyle tıkanabilir.

Bununla birlikte, gözenek tıkanıklığının çevresel nedenleri vardır. Gözenekler her gün kirli havaya maruz kalır ve toz, kıl, partikül gibi etkenlerle tıkanabilir.

Gözenekler sağlıksız bir cilt görünümüne neden olur

Gözenekler dolduğunda cilt kirlenir ve ciltte geniş açıklıklı lekeler oluşur. Geniş açıklıklara sahip bu gözenekler ter, yağ ve tozla dolar ve siyah noktalara yol açar.

Siyah nokta olması sakıncalı bir durumdur. Ayrıca geniş gözenekler sağlıksız ve bakımsız bir cilt görünümüne neden olur. Erkeklerde terleme oranının daha yüksek olması nedeniyle gözenekler çok daha geniş açılıma sahiptir.

Kadınlar erkeklere göre daha küçük gözenek açıklıklarına sahip olsalar da hem erkeklerde hem de kadınlarda sağlıklı görünen bir cilt için sıkı gözeneklere sahip olmak çok önemlidir. Bu hoş olmayan durumun önüne geçmek ve bu gözenekleri sıkılaştırmak için cilt temizliğine ve cilt bakımına dikkat etmek gerekir.

Bu nedenle ciltteki gözenekler genişlemeden cilt yara izi ve cilt temizliği dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Düzenli olarak uygulanan cilt bakım teknikleri ve tedavileri, cildi atık hücrelerden ve tozdan arındırarak cilt gözeneklerinin hızla sıkılaşmasına etki eder.

Haberin Devamı

Düzenli olarak uygulanan gözenek sıkılaştırma tedavisi sonucunda, sıkılaşan gözenekler cildin daha canlı, sağlıklı ve parlak bir görünüme kavuşmasını sağlar. Ancak burada cilt temizliğinin büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır. Cilt temizliği gözeneklerin genişlemesini ve dolmasını engeller, bu nedenle gözenek sıkılaştırma tedavisi öncesi ve sonrası cilt temizliği yapılmalıdır.

Gözenek sıkılaştırmada kullanılan tedaviler nelerdir?

Yaşlanma, genetik faktörler, güneş, hava kirliliği, sigara, alkol vb. nedenlerle cilt kalitesinin bozulması sonucu oluşan cilt gözeneklerini sıkılaştırmak için pek çok tedavi yöntemi vardır. Bu yöntemler şu şekildedir:

Kimyasal soyma

Kimyasal peeling (soyma), cildin üst tabakasının kimyasal maddelerle soyulması ve çıkarılması işlemidir. Kimyasal peeling içeriğinde; kimyasal çözeltiler ve ortam asitleri mevcuttur.

Kimyasal peeling, cildin yüzeysel katmanlarını ayırmak ve soymak için çeşitli derinliklerde ciltte kontrollü hasar oluşturan, sağlıklı bir cilt görünümü sağlanması, cildin yenilenmesi ve canlanması, akne oluşumu, sivilce oluşumu gibi sorunlarla mücadele eden bir cilt bakım yöntemidir. Ayrıca bu işlemle yara izleri ve diğer tüm istenmeyen noktalar giderilecek ve cilt daha güzel bir görünüme kavuşacaktır. Kimyasal peeling gözenekleri sıkılaştırır, cildi yeniler ve ciltteki lekeleri ve fazla yağları giderir.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Kimyasal peeling işlemlerinde cilt için hangi maddenin uygun olduğuna uzman hekimler karar verir. Kimyasal peeling seans sayısı cildin durumuna göre değişebilmektedir. Seanslar tedavi bölgesinin büyüklüğüne göre yaklaşık 30-60 dakika sürer. Kimyasal peelingte en sık kullanılan asitler glikolik asit, trichocerid asit (TCA) ve salisilik asittir.

Kimyasal peeling çeşitleri nelerdir?

Kimyasal peeling işlemin derinliğine göre yüzeysel, orta ve derin olmak üzere üçe ayrılır. Bu sınıflandırma peeling yöntemi ile hangi cilt tabakasının soyulduğuna göre belirlenmiştir.

Kimyasal peeling nasıl uygulanır?

Kimyasal peeling işleminin amacı, cildin üst tabakasındaki hasarlı yüzeyi kontrollü bir şekilde soymaktır. Uygulama öncesi gözler pamukla kapatılır ve dudaklar vazelin sürülerek korunur. Fırça kullanılarak uygulanan peeling işleminde peeling maskesi, tedavinin boyutuna göre karışım veya tekli olarak uygulanır.

Kimyasal peeling sonrası uyarılar

İşlem sonrası kişi doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalı, solaryum, hamam, sauna gibi aşırı sıcak ortamlara girilmemelidir. Bir hafta boyunca ılık duş alınmalıdır. İşlemden 2-3 gün sonra makyaj yapmanıza engel bir durum yoktur.

Haberin Devamı