Gazete Vatan Logo

Sadece kadınları değil erkekleri de etkiliyor! 'Öldüren tehlike' temasla bulaşıyor

Kadınlar arasında en yaygın kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü, erkekleri de etkiliyor. HPV, anal kanserler, penis kanseri, gırtlak kanseri gibi kanser türlerinin de nedeni olarak da ortaya çıkıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, bulaş çoğunlukla erkekler aracılığı ile olduğundan aşının erkeklere de yapılması hastalığın yayılmasında kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Sadece kadınları değil erkekleri de etkiliyor! 'Öldüren tehlike' temasla bulaşıyor

DUYGU YEŞİLGÖZ / gazetevatan.com

Dünyada kadınlar arasında en yaygın görülen 4. Kanser türü olan rahim ağızı kanseri, cinsel yolla bulaşan en yayın hastalıklardan biridir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre yaklaşık 10 kişiden 1’inde bulunan HPV ise rahim ağzı kanserinin en büyük nedeni olarak görülüyor. HPV sadece kadınları değil, dünyada erkeklerin yüzde 40’ı da etkileyen bir virüs. Erkeklerde genital bölgede siğil olarak kendini gösteriyor, enfekte bir kişinin penisi, vajinası veya dış cinsel organı ile temas yoluyla yayılıyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel de HPV olarak bilinen İnsan Papilloma virüsünün hem erkekleri hem de kadınları etkilediğini söyleyerek virüsün yüzden fazla türü olup çoğunun semptom oluşturmadığına ve zamanla geçtiğine vurgu yapsa da bazı tiplerinin siğillere veya genital bölgede kanserlere sebep olabildiğini, prezervatif kullanmanın da her zaman bulaşmayı engellemediğini belirtti ve virüsün kondomla kapatılmayan genital bölgeden bulaşabildiği gibi umumi tuvaletler, hamamlar ve saunalar ile nadir olarak iç çamaşırı veya havlu paylaşımından da bulaşabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

“HPV’nin 14 türü kanser yapıyor”

HPV'nin 200'den fazla çeşidi olsa da; bunların yaklaşık 14 türünün kanser yaptığını, HPV’nin en çok da rahim ağzı kanserine neden olduğunu söyleyen Yengel, her yıl 500 binden fazla kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulduğunu, bunların da 250 binden fazlasının hayatını kaybettiğini aktardı ve rahim ağzı kanserinin yüzde 80'inin daha çok düşük ve orta gelirli ülkelerde görüldüğüne dikkat çekerek hastalığı engellemenin mümkün olduğunu vurguladı.

“Koruyucu önleyici sağlık, düzenli doktor kontrolü ve HPV aşısı kanserle mücadelede etkili yöntemlerdir.” Diyen Yengel HPV aşısına yönelik bilgi verdi:

“HPV aşısı, çoğu kansere neden olan HPV türlerine ve siğillere neden olan HPV türlerine karşı geliştirilmiştir. HPV aşıları içinde, dörtlü ve dokuzlu aşılar mevcuttur. Dörtlü HPV aşıları, rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70-80'ine neden olan HPV tip 16 ve 18'i hedeflerken; dokuzlu HPV aşısı ise, kanserlerin yüzde 88-90'ına neden olan HPV tip 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58 enfeksiyonlarına karşı yüzde 100 koruma sağlar. Dörtlü ve dokuzlu aşılar, genital siğillerin yüzde 90'ından sorumlu olan HPV 6 ve 11'e karşı yüzde 100 ek korumaya sahiptir.

Haberin Devamı

Kanser taraması aşı sonrası da devam etmeli

HPV aşısı HPV ile ilişkili; servikal displazi, tümörler, rahim ağzı kanseri, genital siğilleri (genital siğiller) ve anogenital prekanseröz lezyonları önlemek için kullanılır. Aşılamadan sonra da kanser taramasına devam edilmeli.”

HPV aşısında hedef kitlenin ise öncelikle cinsel olarak aktif olmayan yani HPV virüsüne maruz kalmamış 11-12 yaş arası kız ve erkek çocukları olduğuna işaret eden Yengel “Kadınların aşı olabilmesi için ise herhangi bir üst sınır yok. 9 yaşın üzerindeki her kız veya kadın aşı olabilir” derken 9-25 yaş arası erkeklerin de aşılanabileceğini belirtti.

Genital siğiller kansere neden olmaz

Yengel, genital siğillere neden olan HPV tip 6 ve 11’in ise yüksek riskli olmadığı taktirde kansere neden olmadığının altığını çizerek genital siğil tedavisine yönelik de bilgi verdi.

Haberin Devamı

“Siğil yaygınlığına göre tedavi şekli değişebilir. Yaygın durumlarda genellikle elektrokoter, lazer veya krioterapi ile siğiller yok edilir.

Siğilleri yok etmek için veya tekrar çıkmasını engellemek kullanılan krem ve solüsyonlar ise doğrudan lezyonlara uygulanır ve genellikle onları tedavi etmek için tekrarlanan uygulamaları gerektirir. Doktorunuz, hastanın siğilerinin durumuna göre tedavinin türüne ve süresine karar verir.”