Gazete Vatan Logo

Saat ve yüzük sıkıyorsa dikkat!

Halk arasında fil hastalığı olarak bilinen lenfödemin ilk belirtisi kol ve bacaklarda oluşan dolgunluk hissi. Memorial Hizmet Hastanesi’nden Uz. Dr. Demet Demircioğlu, “Tedavi mümkün” diyor

Kol ve bacaklarda oluşan dolgunluk hissi, giysi, bilezik, saat ve yüzük gibi eşyaların dar gelmeye başlaması, halk arasında “Fil hastalığı” olarak bilinen “Lenfödem”in ilk belirtileri olabiliyor. Doğuştan, kanser cerrahisi sonrası ya da sebepsiz olarak ortaya çıkabilen lenfödem, geçmiş yıllarda tedavisi mümkün olmayan bir hastalık olarak tanımlanırken, günümüzde fizik tedavi merkezlerinde başarı ile tedavi edilebiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Demet Demircioğlu, “ İnsan vücudunda bulunan tüm hücreler, lenf sıvısı denen sıvı bir ortamda bulunmaktadır. Lenf sıvısının vücuttaki dolaşımı, günlük hareketler sayesinde lenf kanalları yoluyla sağlamaktadır. Vücutta biriken lenf sıvısı miktarı, lenfatik sistemin taşıyabileceğinden fazla olursa, halk arasında fil hastalığı olarak bilinen lenfödem oluşmaktadır” diyor.

Kanser tedavisinden sonra gözükebilir

Genellikle onkolojik tedavinin bir komplikasyonu olarak ortaya çıkan lenfödem, doğuştan oluşanlardan daha fazla görülmektedir.

Haberin Devamı

Damarsal sorunlar sebeplerin başında geliyor

Toplardamarların kanı yeteri kadar kalbe taşıyamaması “Venöz yetmezlik” olarak tanımlanmaktadır. Venöz sistemin yeteri kadar çalışmaması durumunda, lenf sistemi kanı kalbe gönderebilmek için yardım etmektedir. Lenf sistemine aşırı yüklenilmesi de lenfödem rahatsızlığının oluşmasına neden olur.

Bacak yağlanmalarına dikkat!

Genellikle kadınlarda görülen ve aşırı yağlanma sendromu olarak bilinen lipödem, adet dönemi ya da hamilelikten sonra ortaya çıkabilmektedir.

Fizik tedaviyle iyileşme

Lenf sisteminin eller ile manipüle edilerek, bloke olmuş sıvının serbest akışının sağlanmasını sağlayan “Manuel Lenf Drenajı” tedavide etkin bir yöntemdir. Manuel lenf drenajı, derinin tam altındaki yüzeysel lenf damarlarına hafif basınç uygulaması ile yapılmaktadır.