Gazete Vatan Logo

Östrojen İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Östrojen Barındıran Gıdalar Listesi...

Östrojen vücutta bulunan bir hormon olarak bilinmektedir. Temel cinsiyet hormonlarından birisi olarak bilinen östrojen aynı zamanda kadınlık hormonu olarak da bilinmektedir. Ancak hem erkek vücudunda hem de kadın vücudunda östrojen üretimi bulunmaktadır. Ancak kadın vücudunda erkek vücudunda olduğundan daha yüksek oranda östrojen üretildiği ifade edilebilir. 

Östrojen İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Östrojen Barındıran Gıdalar Listesi...

Östrojen vücutta birçok döngünün düzenlenmesinde etkili olan bir hormon olarak bilinmektedir. Genel olarak östrojen adet döngüsünün düzenlenmesinde etkili olmaktadır. Aynı zamanda kalp ve kan damarlarını, idrar yolunu, saçı, deriyi, beyni, mukoza zarlarını, pelvik kasları ve göğüsleri etkileyebilen bir hormon olduğu ifade edilebilir.

Koltuk altı ve kasık kıllarının da östrojen ile alakalı olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Östrojen seviyesinin yükselmesine bağlı olarak vücutta bulunan kıllarda büyümeye başlamaktadır. Vücutta bulunan östrojenin birçok faydası bulunmaktadır. 

Vücutta östrojen düşüklüğü olması halinde östrojen içerikli besinlerin tüketimine de ağırlık verilmesi gerekmektedir. İçeriğinde östrojen bulunan besinler ise;

Keten tohumu,

Şeftali,

Soya fasulyesi,

Sarımsak,

Kuru meyveler ve

Susam olarak ifade edilebilir. 

 Bazı besinlerin içerisinde bulunan fitoöstrojen, östrojen eksikliğinde tüketilmelidir. İnsan vücudunda bulunan östrojen ile benzer özelliğe sahip olan bitkisel östrojen kaynağı olan fitoöstrojen özellikle bazı besinlerde daha fazla bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

 En Çok Östrojen Barındıran Gıdalar Listesi

Bitkisel besinlerin içerisinde yer alan fitoöstrojen, doğal yollardan alınabilecek olan bitkisel bir östrojen kaynağı olarak ifade edilebilir. Östrojen eksikliği yaşayan kişilerde endişe hormonları ve stres hormonları yükselir. Bu durumda beslenme düzeninizin değiştirilerek östrojen seviyesinin desteklenmesi gerekmektedir. 

Şeftali

Nohut

Susam tohumları

Keten tohumu

Tofu

Soya fasulyesi

Buğday kepeği

Kuru meyveler içeriğinde yüksek oranda östrojen bulundurmaktadır. 

Yaşın ilerlemesine bağlı olarak vücuttaki östrojen seviyesinde de düşme meydana gelmektedir. Vücutta azalan östrojen seviyesinin dengelenmesi için sağlıklı bir şekilde beslenmeye özen gösterilmesi gerekmektedir.

Vücutta bulunan östrojen etkisinin dengede tutulabilmesi için belirtilen besin kaynaklarının tüketilmesine de önem verilmelidir. Vücutta takviye olarak östrojen hormonunun yükseltilmesi için tüketilecek olan bazı besinler bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

Kuş üzümü,

Elma,

Kuru üzüm,

Lahana,

Ispanak,

Keten tohumu,

Erik,

Kuru baklagiller,

Portakal,

Susam,

Şeftali,

Tam tahıllı besinler,

Patates,

Bezelye,

Kuşkonmaz,

Sarımsak,

Havuç ve 

Yulaf östrojen oranı yüksek olan besinler olarak ifade edilebilir. 

Tüm bu besinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi vücuttaki östrojen dengesinin yakalanması için oldukça önemlidir. Her birinden aşırıya kaçmadan dengeli bir şekilde tüketilmesi halinde vücuttaki hormon dengesinin sağlıklı bir şekilde sağlanması da mümkün olmaktadır.