Gazete Vatan Logo

Omicron varyantı belirtileri ne? Omicron iyileşme süresi kaç gün?

Koronavirüs mutasyonlarından Omicron varyantı belirtileri vaka sayılarının artmasıyla birlikte sıklıkla aratılan konuların başında geliyor. Güney Afrika’da ortaya çıkan ve dünya geneline yayılan Omicron varyantı Türkiye’de de etkili olmaya devam ediyor. Bulaşıcılık süresi ve koronavirüsten farklılaşan belirtileri ile endişelere neden olan Omicron varyantı ile ile ilgili bilimsel çalışmalar devam ediyor. Peki, Omicron varyantı belirtileri ne? Omicron iyileşme süresi kaç gün? Omicron bulaştırma süresi ne? Omicron kaç günde negatife döner? Omicron kaç günde geçer? İşte Omicron varyantı ile ilgili merak edilenler…

Omicron varyantı belirtileri ne? Omicron iyileşme süresi kaç gün?

İlk kez Güney Afrika’da ortaya çıkan Omicron varyantı dünyada endişeye neden olmaya devam ediyor. Koronavirüsün mutasyonlarından olan Omicron varyantı ile ilgili bilimsel araştırmalar ve aşı çalışmaları devam ederken yeni varyant Türkiye’de de yayılmaya devam ediyor. Hükümetler Omicron’a karşı önlemlerini artırırken vaka sayılarındaki tedirgin eden artış da devam ediyor. Peki, Omicron varyantı belirtileri ne? Omicron iyileşme süresi kaç gün? Omicron bulaştırma süresi ne? Omicron kaç günde negatife döner? Omicron kaç günde geçer? İşte Omicron varyantı ile ilgili merak edilenler…

OMİCRON VARYANTI BELİRTİLERİ NE?

Koronavirüsülün ilk belirtileri arasında yüksek ateş ve öksürük yer alırken Omicron varyantında ise bu belirtiler daha az oranda seyrediyor. Omicron varyantında şimdiye kadar tespit edilen en yaygın belirtiler ise şu şekildedir:

- Burun akıntısı

- Baş ağrısı

- Yorgunluk

- Hapşırma

- Boğaz ağrısı

- Eklem ağrıları

Gribin sık görülen belirtilerinin öksürük, boğaz ağrısı, ateş, burun akıntısı, halsizlik, baş ağrısı, eklem ağrısı ve nefes darlığının olduğunu belirten uzmanlar hapşırığın az görülen, koku ve tat kaybının ise çok az görülen belirtilerden olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar koronavirüsün Alfa, Beta, Gamma, Delta, Lambda ve Mu varyantlarının hepsinin küresel çapta varlığının azaldığı, Omicron'un ise kendinden önceki varyantların neredeyse tamamen yerini alarak baskın varyant haline geldiği belirtiliyor. Küresel yayılıma bakıldığında Covid-19, Omicron üzerinden nitelendiriliyor.

Haberin Devamı

OMİCRON'UN ACİL SEMPTOMU BELLİ OLDU

Salgın konusunda ABD'nin en yetkili kurumu olarak gösterilen ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) Omicron'un ateş, kas ağrısı ve öksürüğün aralarında bulunduğu pek çok semptomu olduğunun altını çiziyor. Ancak bir semptom Omciron'a yakalandığınızı erkenden anlamanıza yardımcı oluyor. CDC Omicron'u ele veren bu 'acil' semptomunu açıkladı.

Eğer bir kişide soluk, gri veya mavi renkli dudaklar görülürse CDC o kişinin sağlık kuruluşundan acil tıbbı yardım alması gerektiğinin altını çiziyor.

Haberin Devamı

Açıklamada aynı durumun bir kişi nefes almada zorluk çekiyorsa, göğüste sürekli ağrı veya baskı hissediyorsa, uyanamama veya uyanık kalamama veya cilt tonuna bağlı olarak solgun, gri veya mavi renkli cilt veya tırnak yatakları varsa da geçerli olduğu bilgisine yer verildi.

HANGİ BELİRTİLER ENDİŞE VERİCİ?

İngiltere'de Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) aşağıdaki semptomlara dikkat edilmesini öneriyor:

- Birden devamlı öksürük

- Yüksek ateş

- Koku ve tat kaybı

OMİCRON BULAŞTIRMA SÜRESİ NE?

Koronavirüsün şimdiye kadarki en bulaşıcı varyantı olan Omicron, tüm dünyada hızla yayılmaya devam ederken, birçok ülkeyi Covid-19 ile mücadele stratejilerini değiştirmeye zorluyor. Omicron varyantı aşılara direnebiliyor ve tekrar hastalanmaya neden olabiliyor.

Ancak enfeksiyon oranları artsa da hastaneye kaldırılması gerekenlerin sayısındaki artış o kadar fazla değil. İki veya üç kez aşı olanların hastaneye kaldırılmadan ve ölüm tehlikesiyle karşılaşmadan hastalığı atlatabildikleri görülüyor.

Haberin Devamı

Bu durum, ABD ve İngiltere de dahil omak üzere birçok ülkede karantina sürelerinin beş güne indirilmesine yol açtı. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, Omicron'un özellikle de aşısızlar için ölümcül olmayı sürdürdüğüne dikkat çekerek, fazla gevşenmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.

OMİCRON KAÇ GÜNDE GEÇİYOR?

İster Omicron olsun ister koronavirüsün diğer varyantları hastalığın kaç günde geçeceğine dair net bir süre belirtmek mümkün olmuyor. Zira kişinin genel sağlık durumu, altta yatan kronik bir hastalık olup olmadığı ve yine kaç doz aşı olduğuna göre de iyileşme sürecinde değişikliğe neden oluyor.

OMİCRON İYİLEŞME SÜRESİ KAÇ GÜN?

Uzmanlar, Covid-19'un Omicron varyantının ortalama 5-7 günde vücuttan temizlendiğini ancak bazı olgularda sürenin uzayabileceğini belirtiyor. Uzmanlar, hastalığı geçirenlerin karantinadan çıksa bile başkalarının yanındayken 5 gün daha yüze iyi oturan maskeler takmaları önemli diyor.