Gazete Vatan Logo

Öfori nedir, neden olur? Öforik kime denir?

Mutluluk, heyecan ve haz gibi duyguların geçici ama yoğun bir şekilde yaşanmasına öfori adı veriliyor. İlk kez Antik Yunan döneminde kullanılan Öfori kelimesi, Avrupa dillerinde ''Euphorie'' şeklinde geçmiştir. Peki, Öfori nedir, neden olur? Öforik kime denir? İşte detaylar…

Öfori nedir, neden olur? Öforik kime denir?

Öfori, kimyasal, fiziksel ya da çevresel nedenlerden dolayı kişinin aşırı coşkulu bir ruh haline bürünmesi demektir. İlk kez Antik Yunan döneminde yaşayan doktorlar tarafından kullanılan bu kelime Yunanca ve Fransızca gibi Avrupa dillerinde ''Euphorie'' şeklinde yazılır. Euphrorie, coşku, aşırılık ve taşkınlık anlamına gelir.

ÖFORİ NEDİR?

Mutluluk, heyecan ve haz gibi duyguların geçici ama yoğun bir şekilde yaşanmasına öfori olarak tanımlanır. Öfori aynı zamanda bir duygu durum bozukluğudur. Çünkü bu ruh haline bürünen kişi kendisini aşırı mutlu hisseder. Ancak bu mutluluk diğer duyguların daha az hissedilmesine neden olur. Bu da kişinin gerçek dünyadaki şeyleri yanlış yorumlamasındaki en büyük etkendir.

ÖFORİ NEDEN OLUR?

1- Morfin ve metadon gibi, serotonin hormonlarına artıran şeylerin kana karışması öforinin başlıca sebepleri arasında yer alır. Kişi kendisinin alınan maddenin miktarına göre belli bir zaman aralığında fazlasıyla mutlu ve enerjik hisseder.

2- Yapılan son araştırmalarda büyük bir felaketten ya da kazadan kurtulmanın da öforiye neden olduğu gözlemlenmiştir. Bir araba kazasından ya da deprem felaketi esnasında adrenalin hormonu pompalanır. Adrenalin dışında serotonin ve dopomin hormonlarının salgılanması ise öforiyi tetikler.

Haberin Devamı

3- Aşık olmak da öforinin nedenleri arasında yer alır. Frederic Beigbeder'in kaleme aldığı Aşkın Ömrü Üç Yıldır adlı kitapta, birisine aşık olan kişinin vücudunda ve beyninde gelen değişiklikler ayrıntılı bir şekilde anlatılır.

4- Öforinin bir diğer nedeni ise cinsel doyumdur. Özellikle orgazm sırasında hissedilen yüksek seviyede haz, kişinin aşırı mutlu hissetmesine neden olur.

ÖFORİK KİME DENİR?

Aşırı neşeli, iyimser, zinde ve mutlu olan kişiler öforik olarak nitelendirilir. Bu kişiler, üzüntü veren durumlardan bile mutlu olacak şeyler bulabildikleri için, ''Polyanna sendromundan'' mustarip sayılırlar.

ÖFORİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Öforinin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterse her kişide hemen hemen aynı olan bazı semptomları gözlemek mümkündür. Öforinin en büyük belirtisi günlerce uykusuz kalmak, buna karşın enerjik olmaktır. Öforik kişiler, çok fazla sosyalleşme ihtiyacı içerisindedirler. Bu nedenle dışa dönük ve konuşkan olurlar. Öforinin sonunda ise kişi genellikle yılgın ve depresif bir ruh haline bürünür.

Haberin Devamı