Gazete Vatan Logo

Migren Nasıl Geçer? Migren Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Migren bir hastalıktır ve şiddetli baş ağrısı olarak bilinir. Migrenin geçmesi için rahatlatıcı çaylar içmek, ışıklı yerlerden uzak durmak ve dinlenmek gerekir. 

Migren Nasıl Geçer? Migren Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Migren Nasıl Geçer?

Migren ataklarında genelde bitki çayları ve yağların kullanılması önerilir. Migrenin azalmasını sağlayan besinler arasında ıspanak, muz, badem, nane, yoğurt, elma, kereviz ve armut vardır. Migren ağrısının arttığı dönemlerde bu besinlerin tüketilmesi ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.

Bu dönemde zencefil, ıhlamur, rezene ya da papatya çayı içilmesi de rahatlamayı sağlayarak ağrının hafiflemesini sağlar. Lavanta yağı, papatya yağı ve nane yağı da migren ağrısı için kullanılan doğal yağlar arasındadır. Bu yağlardan biri ile masaj yapmak ağrının kısa sürede geçmesini sağlar.

Migren Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Migren durumunda ağrı kesici kullanmak genellikle önerilmez. Uyku düzenine dikkat etmek, çok ışıklı ortamlarda durmamak, dinlendirici gözlükler kullanmak da migren ağrılarının azalmasını sağlar. Migrene neden olan alkollü içecekleri, turşu, çay, kahve, hazır yemekler ve avokado tüketiminden uzak durmak da önemlidir. Migren belirtileri genelde 1 saat öncesinde kendini boyun bölgesindeki ağrı ile belli etmeye başlar.

Haberin Devamı

Bu durumda nane, papatya ya da lavanta yağı ile boyun ve baş bölgesine masaj yapmak ağrının hafiflemesini sağlar. Eğer ağrınız başlarsa rezene çayı ya da papatya çayı da içebilirsiniz. Migren ağrısı ortaya çıktığında mutlaka ışıklı ortamlardan uzak durmalı ve temiz hava almalısınız. Bu şekilde ağrınız hafifler ve daha kısa süre içinde ortadan kalkar.

Migren Neden Olur?

Migrenin başlıca nedenleri arasında uyku düzensizliği, stres, kaygı ve beslenme alışkanlıkları vardır. Yüksek olarak strese maruz kalan kişilerin çoğunda migren ortaya çıkar. Stres ve kaygıdan uzaklaşmak migrenin şiddetinin azalmasını sağlar. B vitamini, kalsiyum ve demir bakımından zengin gıdaları tüketmek migrenin ortadan kalkmasını sağlar. 

Belirtileri Nelerdir?

Migren en çok şiddetli bir şekilde ortaya çıkan baş ağrısı ile kendini belli eder. Her ne kadar kişiden kişiye göre değilse de bu ağrı sosyal hayatı etkileyecek kadar şiddetli olur. Migren bazı kişilerde mide bulantısına ve görme bozukluklarına da neden olabilir. Migren ağrısı olan kişiler odaklanmada zorluk çekerler, durgun ve güçsüz hissederler, duygu durum bozuklukları yaşarlar.

Haberin Devamı