Gazete Vatan Logo

Makarna Kaç Kalori? Makarna Besin Değerleri Ve Kalorisi...

İtalyan mutfağının baş tacı yiyeceklerinden bir tanesi olan makarna tüm dünya mutfağında da severek tüketilen bir besin çeşididir. Makarna hamurunun yoğrulması, biçimlendirilmesi ve ardından kurutulması halinde üç farklı aşamadan geçerek makarna elde edilir. Özellikle karbonhidrat bakımından zengin bir besin olan makarna kilo almaya neden olabilecek yiyeceklerin başında gelir.

Makarna Kaç Kalori? Makarna Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Makarna Kaç Kaloridir?

Makarnanın her bir 100 gramında 157 kalori bulunmaktadır. Bu hesaplama ile makarnanın 1 porsiyonu yani 90 gr, 141 kalori olmakta ve 1 çorba kaşığı yani 10 gr, 16 kalori olarak bulunmaktadır.

Makarnanın Besin Değerleri ve Kalorisi

Makarna yüksek gluten, düşük nişasta ve bitkisel protein oranına sahip olup buğday irmiğinden üretilir. Aynı zamanda su ve buğday irmiğine ek tercihe göre ıspanak ve yumurta, domates gibi sebzeler eklenerek de elde edilir.

Ancak hamurun cıvık bir yapıya sahip olmaması önemli bir konudur. Makarnanın besin değeri de oldukça merak edilmektedir. Bu doğrultuda 100 gramı 30.59 gram karbonhidrat ve 5.8 gram protein bulunmaktadır. 0.93 gram yağ ve 1.8 gram lif içermektedir.

Makarnanın Faydaları Nelerdir?

Makarna genel olarak sağlıksız bir gıda olarak tanınmış olsa da içerdiği besin değeri ve faydaları oldukça fazladır. Makarna besini demir, kalsiyum, protein, potasyum, fosfor, A, B1 ve B2 vitaminleri yönünden oldukça zengin bir besindir.

Aynı zamanda minör yağ bileşenleri ve linoleik yağ asidi içermesi nedeniyle de kolesterol düşürücü olarak tüketildiğinde büyük etkiye sahiptir. Bununla birlikte makarna çeşitlerinin fazla olması ve her bütçeye uygun fiyatlarda satılması da tüketimi yönünde etkili olmuştur.

Haberin Devamı

Çeşitli yemek ve soslarla uyum sağlaması, doyurucu olması, lezzeti ve besleyiciliği bir yapıda olması kesinlikle sofraların sevilen ve vazgeçilmez yemekleri arasında yer almasını sağlamaktadır. 

Makarna Yerine Ne Kullanılabilir?

Makarna sağlıksız bir besin olmamasına rağmen pek fazla diyet listesinde yer almaz. Bu durum ise kişilerin makarna yerine tüketilebilecek başka ürünleri aramasına neden olur. Makarna yerine tüketilebilecek besinler arasında birbirinden lezzetli alternatifler bulunmaktadır.

Bu besinler arasında çorba, mercimek, fasulye, nohut, pirinç veya bulgur pilavı olabilir. Aynı zamanda patates, yufka, grissini ve leblebi de bu alternatifler arasında yer alır.