Gazete Vatan Logo

Lucid Rüya Nedir, Nasıl Görülür? Lucid Dreaming Mümkün Mü, Kimler Görür?

Rüyalar insanlar için her zaman gizemli olmuştur. Rüyalar hakkında konuşmuşlar ve kafa yormuşlardır. Çeşitli rüya tipleri vardır bunlar arasından herkesin merak ettiği Lucid rüya diğer adıyla berrak rüya yer alır. Lucid rüyada, rüyayı gören kişinin bilinci açıktır ve kontrol edebilir.

Lucid Rüya Nedir, Nasıl Görülür? Lucid Dreaming Mümkün Mü, Kimler Görür?

Lucid Rüya Nedir?

Lucid rüya, berrak rüya olarak da bilinir. Lucid rüyada kişi uyku esnasında uyanıkken sahip olduğu bilince sahiptir. Rüyalarında farkındalık yaşar. Rüyasını kontrol altına alabilir ve buna bağlı hareket edebilir. Lucid rüya ya pek çok insan tarafından bilinir. Bu rüyayı görmek isteyen kişi sayısı da bir hayli fazladır. Lucid rüya görebilmeniz için özel birisi olmanıza gerek yoktur.

Her insanın hayatında bir kere bu rüyayı görür. Keyifli bir deneyim olduğu için birçok insan bu rüyayı tekrar yaşamak ister. Lucid rüya esnasında insanlar geniş yelpazede rüyalar görebilirler. Farklı senaryoları kontrol altına alabilirler.

Lucid Rüya Nasıl Görülür?

Lucid rüya uykunun derinliklerinde gerçekleşmez. Rem uykusu denilen anda gerçekleşir. Daha iyi ifade etmek gerekirse uyanmakla uyanmamak arasında kalan çizgide rüyayı kontrol etmek kolaydır. Bunu isteyerek yapabilirsiniz fakat birkaç ince detayları atlamamalısınız. Kişi rüya görüp uyandıktan sonra akılda kalan kısımları not defterine yazar. Böylelikle görülen rüya akılda kalır. 

Haberin Devamı

Bir diğer teknik olarak kişi kendisine bir renk belirler. Rüyadayken mavi renk gördüğü zaman kendisine ben rüyada mıyım sorusunu sorar. Olayların mantıklı işleyip işlemediğini gözlemler ve rüyada olduğunun farkına varır. Kişi Lucid rüya görmek için kendisini şartlandırarak uyumaya çalışmalıdır. Böylelikle Lucid rüyalar görülebilir.

Lucid Dreaming Mümkün mü?

Lucid rüyayı pek çok insan görebilir. Rüyada olduğunuzun farkına vararak rüyalarınızı kontrol edebilirsiniz. Bununla beraber rüyanın kalitesi değişebilir. Bilinç düzeyi yüksek olduğu zaman rüyada yaşanan olaylar zihinde gerçekleşir. Rüyada tehlike olmadığının farkındasınızdır, yatakta uyuduğunuzu ve bir süre sonra uyanacağınızı bilirsiniz.

Düşük seviyeli Lucid rüyada, rüyada olduğunuzu bilirsiniz ve sadece yaptığınız şeyi değiştirmeye yetecek kadar farkına varabilirsiniz. Fakat üst bilinç yardımıyla canlandırdığınız rüyada bir zarar görmeyeceğinizi ve yatağınızda olduğunuzu bilirsiniz.

Lucid Rüya Kimler Görür?

Haberin Devamı

Lucid rüyalar esnasında insanlar rüya halinde olduğunun farkındadır. Rüyadaki nesneleri görebilir ve olayları fark edebilirler. Yalnızca rüyanın kendisinin farkında olmazlar. Uykuda ve uyanık olmayı ayırt edemezler. Bu durum düşük kortikal aktivite seviyelerine bağlanarak yorum yapılmıştır. Doğru yöntemleri kullanarak Lucid rüyaları tetiklemek kolay olabilir.

Lucid rüyayı herkes görebilir. Lucid rüya görmek için farklı teknikler uygulayan insanlar rahatlıkla görebilirler. Fakat tecrübesiz olan kişiler birtakım yollarla görebilirler. Tecrübe edinmeyen kişiler Lucid rüya görmek için yatak odalarını optimize etmelidir. İyi uyku hijyeni uygulayıp, yeterli miktarda REM uykusu dahil olmak üzere uyku-uyanıklık döngüsü sağlanmalıdır.

Lucid rüyaların bu durumlar esnasında meydana gelme olasılığı en yüksektir. Yatak odası sıcaklığı 19-21 derece aralığında olmalıdır. Odayı karanlık ve sessiz bir şekilde ayarlanmalıdır. Karartma perdeleri, ışık seviyesinin azaltılmasına yardımcı olur. Kulak tıkaçları yardımıyla rahatsız edici dış sesler engellenebilir.

Haberin Devamı