Gazete Vatan Logo

Kolesterol diyeti nedir, nasıl yapılır? Kolesterolu olanlara diyet listesi...

Kolesterol diyeti sıklıkla kullanılan diyet programlarından bir tanesidir. Özellikle kolesterol seviyesi yüksek olan kişilerin uygulaması gereken bir diyet programıdır. Pek çok diyet programı vardır. Kişiler diyet programı ile ilgili bilgileri farklı kaynaklardan edinebilmektedir. Kolesterol diyeti nedir ve nasıl uygulanır tüm detayları ile derledik.

Kolesterol diyeti nedir, nasıl yapılır? Kolesterolu olanlara diyet listesi...

 Kolesterol diyetinde temel nokta aşırı yağlı ürünler tüketmemek olmaktadır. Kalori bazlı yapılan bir diyet modelidir.

 KOLESTEROL DİYETİ NEDİR?

 Her kişinin yaşına ve sağlık durumuna göre tüketmesi gereken kalori oranı değişmektedir. Kişilerin bunu bilerek bir diyet programı uygulaması söz konusu olmaktadır. Gereğinden fazla yağ tüketimi kolesterol değerlerini yükseltmektedir. Yaş, kilo, fiziksel aktivite gibi faktörler beslenme değerlerini etkilemektedir. Özellikle kolesterol oranı yüksek kişilerin bu diyeti uygulaması faydalı olmaktadır. Kan tahlili ile kolesterolün düştüğü de görülmektedir.

  Kan tahlili sonucu kolesterol seviyesi yüksek çıkan kişilerin kolesterol sorunu olduğu söylenebilmektedir. Kolesterol kötü ve iyi kolesterol olarak ikiye ayrılmaktadır. Sorun yaratan ise kötü kolesterol olmaktadır. Bu durum kontrol altına alınmazsa pek çok sağlık soruna yol açmaktadır. Kalp sorunları, felç gibi problemler yaşanabilir.

 KOLESTEROL DİYETİ NASIL YAPILIR?

 Bu diyette özellikle doymuş yağlardan uzak durmak gerekmektedir. Margarin ve tereyağı tüketimini azaltmak gerekir. Kişilerin zeytin yağ tercih etmesi gerekmektedir. Damar sağlığı açısından bu tüketim daha faydalı olmaktadır. Az yağlı süt, peynir gibi gıdalar tüketilir. Kişinin spor aktiviteleri yapması tavsiye edilmektedir. Ayrıca su tüketimini ihmal etmemek gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Kişilerin kırmızı et tüketimine sınırlama getirmesi tavsiye edilmektedir. Beyaz et ağırlıklı beslenmek sağlıklı olacaktır. Bu ürünlerin kızartma olarak tüketilmemesi gerekmektedir. Fırında veya ızgara yapılması sağlıklı olacaktır. Hayvansal yağlar kolesterol düzeyini tetiklemektedir. Kızartmadan özellikle uzak durulması gerekir.

 KOLESTEROLÜ OLANLARA DİYET LİSTESİ

 Kolesterolü olan kişilerin diyet programına uyması tavsiye edilmektedir. İşlenmiş gıdalardan uzak durmak faydalı olmaktadır. Kişilerin sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenmesi önemli olmaktadır. Aynı zamanda aktif bir hayat sürmek gerekir.

KOLESTEROLÜ OLAN KAHVALTIDA NE YEMELİ?

Diyet listesi olarak şunlar uygulanabilir;

Haberin Devamı

 Sabah Kahvaltısı:

 Zeytin

 Yeşillik, domates