Gazete Vatan Logo

Ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır? İşte ketojenik diyet listesi

Fit ve sağlıklı bir görünüm, herkes için oldukça önemlidir. Hastalıklardan korunmak adına beslenme düzenine çok dikkat edilmelidir. Bilhassa kilo sorunu olan bireyler, ideal diyetler ile beraber hızlı bir biçimde kilo verebilirler. Keto diyeti son zamanlarda çok sık tercih edilmektedir. Peki ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır? Ketojenik diyet listesi hakkında bilgiler nedir detayları ile derledik.

Ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır? İşte ketojenik diyet listesi

Ketojenik diyetinin faydaları, bilimsel şekilde ispatlanmış, tedavi amaçlı şeklinde de kullanılan, düşük karbonhidratlı bir diyet türüdür. Karbonhidrat alımı azaltılarak, yağ ile değiştirip vücudun ketozis durumuna sokmayı hedefler. Bu sayede vücudun enerjisi yağ olduğunda oluşmakta olan ketonlar; nörolojik, metabolik ya da insülin ile alakalı rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur. Aynı zamanda bazı kanser çeşitlerinin tedavisi sürecinde yardım amacıyla da kullanılır. Son zamanlarda kilo vermek isteyen kişilerin kullandığı bu diyet türü, herkes için uygun olmayabilir. Bu yüzden öncelikle bir doktor ya da diyetisyene danışıp karar vermek önemlidir.

KETOJENİK DİYETİ NEDİR?

Keto diyeti; bir başka ismi ile ketojenik diyet olarak isimlendirilir. Diyet yapılırken belli besinlerin tüketimine dikkat edilmesi önemlidir. Bilhassa bu diyet uygulanırken; meyve, nişasta ve tahıl ürünleri tüketilmemelidir. Keto diyetinde çoğu zaman; kümes hayvanları, et, balık, yumurta tüketilir. Bunun dışında yeşil yapraklı sebzelerin de tüketilmesi gerekir. Karnabahar, brokoli gibi gıdaların sıklıkla tüketildiği keto diyeti yapıldığında peynir, tereyağı gibi süt ürünleri tüketilmelidir.

Haberin Devamı

Glisemik indeksi düşük olan meyvelerin tüketilmesine izin verilir. Bu meyveler; frambuaz, avokado, yaban mersini gibi meyvelerdir. Keto diyeti yapılırken; çörek otu yağı, Hindistancevizi yağı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar tüketilmelidir.

KETOJENİK DİYETİ NASIL YAPILIR?

Keto diyeti; yalnızca diyet türü değil aynı şekilde bir beslenme şeklidir. İnsan bedeni genel şekilde enerjisini karbonhidrattan almaya alışıktır. Ancak bu diyette tüm enerji yağdan alınmaktadır. Bu süreç adına vücut her zaman adaptasyona gereksinim duyacaktır. Keto diyeti adına tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken besinlere dikkat etmek önemlidir.

Keto diyeti; hesaplama metoduyla yapılmaktadır. Vücudun ketozis duruma girmesi adına alınan gıdaların karbonhidrat oranı oldukça önemlidir. Gün içerisindeki enerjide yüzde 5 ile 10 arası karbonhidrat alımı kesinlikle olmamalıdır. Gün içerisinde 6 öğünlü bir keto diyeti tavsiye edilmektedir.

Haberin Devamı

KETOJENİK DİYET LİSTESİ

Keto diyeti; gerekli görülen durumlarda diyetisyen veya doktor kontrolünde yapılmaktadır. Diyet uygulanırken gün içerisinde alınan karbonhidrat oranı 50 gramı geçmemelidir. Alınmakta olan karbonhidratlar; kepekli, tam buğday ekmeği, çavdar, bulgur, esmer pirinç, kinoa gibi gıdalar arasından tercih edilebilir.

Keto diyeti için kahvaltı öğününde; kaymak, tereyağı, şekersiz fıstık ezmesi, yumurta gibi besinler tüketilebilir. Ara öğün için ise 1 avuç fındık veya badem, öğle yemeği için mayonezli, ton balıklı ve zeytinyağlı salata tüketilebilir. Diğer ara öğün için yoğurt, akşam yemeğinde ise haşlanmış veya ızgara et türleri ve yeşillikler tüketilebilir.