Gazete Vatan Logo

Kepek Nasıl Geçer? Kepek Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Kepek, kaşıntı ve kafa derisinde görülen deri dökülmesiyle birlikte kendini gösteren bir cilt rahatsızlığı olarak bilinir. Bulaşıcı değildir ancak tedavi edildiği takdirde dahi arada sırada tekrarlanabilen bir hastalıktır.

Kepek Nasıl Geçer? Kepek Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Kepek Nedir ve Neden Olur?

Saç derisinde ortaya çıkan seboreik kaşıntıya halk dilinde kepek adı verilir. En fazla saç derisinde, diplerinde görülen kepek, burun kenarı, yanak, bazı zamanlarda gövde ve sırtta görülebilen bir hastalıktır. Bu kaşıntı türü pembe renkli olan kızarık alan üzerinde yağlı, kepeğe benzer ve yağlı kabuklanma şeklinde meydana gelir.

Fazla stres ve sıkıntı içerisinde olmak, yaş gibi dış etkenler kepeğe neden olabilir. Doğru bir tedavi uygulandığı zaman kepekten kurtulmak mümkün olan bir durumdur. Kepeğe neden olan diğer faktörler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1- Erkeklerde sık sık ortaya çıkan hormonel faktörler,

2- Saçların seyrek şekilde fırçalanması,

3- Stres,

4- İleri yaş,

5- Soğuk ve sıcak kombinasyonu olarak sıralanabilir. 

Kepek Nasıl Geçer?

Kepek hem kişinin kendini rahatsız hissetmesine hem de dışarıdan hoş bir görüntü olmayan bir hastalıktır. Dolayısıyla kişinin hayat kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir durumdur. Kepeğin azalmasını ya da ortadan kalkmasını sağlayan bazı faktörler vardır. Bu faktörler aşağıdaki gibidir:

Haberin Devamı

1- Saç spreyi, saç köpüğü gibi fazla kimyasal içeren ürünleri azaltmak gerekir.

2- Sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmek gerekir.

3- Şampuan kullanımını aza indirmek, saçların kendine gelmesini ve kepek oluşumunun önüne geçmesine fayda sağlar.

4- Stresi yönetmek oldukça önemlidir. Stres her türlü hastalığa neden olabildiği gibi kepeğe de neden olan bir durumdur.

5- Güneş ışığına sık çıkmak kepeğin önüne geçmede oldukça etkilidir. 

Kepek Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Kepeği ortadan kaldıran tıbbi çözümler olmasının yanı sıra bazı püf noktalar da bulunur. Kepeğe iyi gelen bazı yöntemler aşağıdaki gibidir:

1- Kabartma tozu ya da karbonat kullanmak saçtaki kepek için olası en iyi çözüm olarak bilinir. Saçları ıslattıktan sonra sayılan malzemelerden birini saç derisine döküp iyice ovaladıktan sonra durulama işlemi yapılır. Haftada 3 kez yapıldıktan sonra kepekte azalma görülecektir.

2- Tuz, kepeği dökecek güce sahip olan bir besindir.

Haberin Devamı

3- Aspirin, toz hale getirildikten sonra şampuana eklenir ve bu şekilde yıkanır. Birkaç hafta sonra kepekte azalma görülecektir.